Το ασυνήθιστο σχήμα του νεοανακαλυφθέντος διαστρικού αστεροειδή Oumuamua

Στις 19 Οκτωβρίου 2017, το τηλεσκόπιο Pan-STARRS 1 στη Χαβάη πρόσεξε ένα αντικείμενο να κινείται με μεγάλη ταχύτητα. Φαινόταν αρχικά σαν ένας τυπικός γρήγορος μικρός αστεροειδής, αλλά πρόσθετες παρατηρήσεις τις επόμενες δύο ημέρες επέτρεψαν να υπολογιστεί με ακρίβεια η τροχιά του. Οι υπολογισμοί της τροχιάς αποκάλυψαν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι αυτό το σώμα δεν προέρχεται από το εσωτερικό του Ηλιακού μας Συστήματος, όπως όλοι οι αστεροειδείς ή κομήτες που έχουν παρατηρηθεί έως σήμερα, αλλά προέρχεται από τον διαστρικό χώρο. Το αντικείμενο ταξινομήθηκε ως ένας διαστρικός αστεροειδής και ονομάστηκε 1I / 2017 U1 (Oumuamua).

 

Έπειτα από αναλυτικότερες παρατηρήσεις, διαπιστώθηκε πως ο Oumuamua διαθέτει ένα ασυνήθιστο μακρόστενο σχήμα. Είναι πιθανότατα βραχώδης με μεγάλη περιεκτικότητα σε μέταλλα και με σκούρα και κοκκινωπή απόχρωση, εξαιτίας της κοσμικής ακτινοβολίας που έχει δεχτεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς, ο Oumuamua προέρχεται από τη κατεύθυνση του άστρου Βέγκα, στον αστερισμό της Λύρας και ταξιδεύει στο διάστημα με ταχύτητα 95.000 χλμ την ώρα.

καλλιτεχνική απεικόνιση του Oumuamua