Τεχνητή νοημοσύνη θα επιχειρήσει να αποκαλύψει την ταυτότητα του Zodiac

Ο κατά συρροή δολοφόνος με το όνομα Zodiac είναι ένας από τους πιο διαβόητους εγκληματίες του 20ού αιώνα. Κατά τη διάρκεια της δράσης του που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’60, επιβεβαιωμένα σκότωσε τουλάχιστον πέντε Καλιφορνέζους και ισχυρίστηκε ότι έχει σκοτώσει άλλους 37. Όλο αυτό διάστημα, έστελνε γράμματα στα τοπικά ΜΜΕ και την αστυνομία εξηγώντας τα κίνητρά του και δίνοντας ενδείξεις για την ταυτότητα του, με τη χρήση ενός κώδικα γραμμάτων και αφηρημένων συμβόλων, γνωστού ως Z340.

Αν και η δράση του ήταν βραχύβια (Δεκέμβριος 1968 – Οκτώβριος 1969), η φήμη του γιγαντώθηκε μέσω των γραμμάτων που έστελνε στην αστυνομία και τις τοπικές εφημερίδες, κάποια από τα οποία ήταν κρυπτογραφημένα. Μέχρι σήμερα, η ταυτότητά του παραμένει μυστήριο. Ο Zodiac δολοφονούσε θύματα στις περιοχές της Μπενίτσια, του Βαλέχο, της λίμνης Μπεριέσα και του Σαν Φρανσίσκο από τον Δεκέμβριο του 1968 μέχρι και τον Οκτώβριο του 1969. Τέσσερις άνδρες και τρεις γυναίκες 16-29 υπήρξαν τα θύματά του, εκ των οποίων, δύο κατάφεραν να επιβιώσουν. Το όνομα Zodiac προέκυψε μετά από μια σειρά από χλευαστικές επιστολές που έστειλε σε τοπικές εφημερίδες. Οι επιστολές αυτές περιλαμβάνουν τέσσερα κρυπτογράμματα, από τα οποία μόνο ένα έχει οριστικά λυθεί.  Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν υπάρξει πολλοί ύποπτοι κατά τη διάρκεια των ετών, με πιο πρόσφατα τον γερουσιαστή και πρώην υποψήφιο για την προεδρία, Ted Cruz. (φυσικά ο Κρουζ είναι πολύ νέος για να είναι ο δολοφόνος.) Ο κώδικας Z340 παραμένει επίσης άλυτος.

Μου αρέσει να σκοτώνω ανθρώπους γιατί έχει πολύ πλάκα είναι πιο διασκεδαστικό και από το κυνήγι στο δάσος, επειδή ο άνθρωπος είναι το πιο επικίνδυνο anamal από όλα είναι κάτι που μου δίνει το πιο συναρπαστικό experence είναι ακόμη καλύτερο από το να πηγαίνεις με μια κοπέλα, το καλύτερο είναι thae όταν πεθάνω θα ξαναγεννηθώ στον paradice και thei έχουν σκοτώσει θα γίνουν σκλάβοι μου δεν θα σας δώσω το όνομά μου, γιατί θα προσπαθήσει να sloi κάτω ή πάνω μου collectiog σκλάβους, για μετά θάνατον ζωή μου ebeorietemethhpiti” (Το μοναδικό, εν μέρη αποκρυπτογραφημένο γράμμα του Zodiac)

 

Ο Zodiac, παρέμεινε σιωπηλός για περίπου τρία χρόνια από το 1971 μέχρι και τις 29 Ιανουαρίου 1974, όπου έστειλε το τελευταίο του γράμμα στη εφημερίδα Chronicle επαινώντας τον “Εξορκιστή” ως “την καλύτερη σατιρική κωμωδία που είχε δει ποτέ”. Στην επιστολή περιλαμβάνεται ένα απόσπασμα στίχος από Το Mikado και ένα ασυνήθιστο σύμβολο στο κάτω μέρος που έχει παραμείνει ανεξήγητο από τους ερευνητές. Ο Zodiac έκλεινε το γράμμα με ένα σκορ, “Εγώ = 37, Αστυνομία = 0”

Μετά από δεκαετίες άκαρπων ερευνών από τις αρχές και ερασιτέχνες ντετέκτιβ, ένας υπερυπολογιστής ανέλαβε να λύσει το μυστήριο, σε συνεργασία με το History Channel. Ο Keven Knight, ένας ειδικός στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, της κρυπτογράφησης και της αποκωδικοποίησης από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, προγραμμάτισε τον υπερυπολογιστή – που ονομάζεται CARMEL – να ανακαλύψει περισσότερα στοιχεία για τον Zodiac, χρησιμοποιώντας τα γραπτά του για να αποκωδικοποιήσει το περιεχόμενό τους. Ο Knight έχει χρησιμοποιήσει ανάλογες μεθόδους για να σπάσει το κώδικα του Copiale Cipher (κρυπτογραφημένο χειρόγραφο του 18ου αιώνα από τη Γερμανία).

Μέρος της έρευνας περιλαμβάνει τον CARMEL να “γράφει” ποίηση, σκεπτόμενος όπως ο Zodiac με ανατριχιαστικά αποτελέσματα.

Η Αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο χαρακτήρισε την περίπτωσή του «ανενεργή» τον Απρίλιο του 2004, αλλά την άνοιξε εκ νέου το Μάρτιο του 2007.