Ο Έλληνας του σκανδάλου Ρωσίας – Τραμπ και η εμπλοκή του Κρεμλίνου στις αμερικανικές εκλογές

Ο πρώην σύμβουλος στρατηγικής του Ντόναλντ Τραμπ, Γεώργιος Παπαδόπουλος παραδέχτηκε την ενοχή του, για τη κατάθεση ψευδών στοιχείων στο FBI, παρεμπόδιζοντας την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τις σχέσεις ατόμων της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ με τη ρωσική κυβέρνηση και αν υπήρχε συντονισμός κινήσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Παπαδόπουλος είναι ο τρίτος κατά σειρά σύμβουλος του Τραμπ που βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινικές κυρώσεις.

O Παπαδόπουλος γεννήθηκε στο Σικάγο και οι γονείς του κατάγονται από τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο DePaul University και το 2010 πήρε τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το University College London. Κατείχε διευθυντική θέση σε εταιρεία στο Λονδίνο που ειδικεύεται σε ζητήματα ενεργειακής πολιτικής, ενώ έχει διατελέσει και ερευνητής του ινστιτούτου Hudson. Ο ομογενής συμμετείχε στην ομάδα συμβούλων του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016. Δήλωσε ένοχος την 5η Οκτωβρίου ότι είπε ψέματα στους ομοσπονδιακούς πράκτορες.

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιήλθαν σε γνώση της εφημερίδας «Washington Post» το καλοκαίρι καταδείκνυαν ότι ο ομογενής πρώην σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου, κατέβαλε προσπάθειες να φέρει σε επαφή τον Ντόναλντ Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους και ακόμα και με τον ίδιο τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Παπαδόπουλος συνελήφθη το καλοκαίρι στο Dulles International Airport και έκτοτε συνεργάζεται με τις αρχές για να παράσχει πληροφορίες και να απαντήσει σε ερωτήσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ με δύο tweet του, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των εξελίξεων αυτών, έκανε αναφορά μόνο στο όνομα του Μάναφορτ (πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ) σχολιάζοντας ότι οι κατηγορίες αφορούν δραστηριότητα πολύ πριν εκείνος εμπλακεί στην προεκλογική του εκστρατεία. Στον Παπαδόπουλο ο Πρόεδρος δεν έκανε καμία αναφορά.

Οι αμερικανικές αρχές όμως φαίνεται να είναι αρκετά προβληματισμένες, διότι η δικαστική έρευνα δείχνει ότι ο σύμβουλος του Trump κέρδισε θετικά σχόλια για ορισμένες από τις προσπάθειές του. Η ιστορία του φαίνεται να ρίχνει περισσότερο φως στο σχέδιο του Κρεμλίνου να επηρεάσει τις εκλογές του 2016.

Κάποιοι πρώην υπάλληλοι των Η.Π.Α. δήλωσαν ότι η υπόθεση έχει τα χαρακτηριστικά της ρωσικής προσπάθειας να αποκτήσουν ένα «δικό τους άτομο» που θα μπορούσε να βοηθήσει τη Μόσχα να πάρει πληροφορίες – ή ακόμη και να βοηθήσει στην προσπάθεια του Κρεμλίνου να χειριστεί τις εκλογές του 2016.

Ερωτήματα προκαλεί επίσης η διαπίστωση πως ο Παπαδόπουλος, παρά το γεγονός πως ήταν ένας χαμηλόβαθμος υπάλληλος, είχε επαφές – μέσω email και Skype-  με πρόσωπο που ισχυρίζεται ότι έχει συνδέσεις με το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών- και γιατί τα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας δείχνουν ότι έλαβε σχετική ενθάρρυνση για να το πράξει.

Η έλλειψη διαπιστευτηρίων πάνω στην εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια του Παπαδόπουλου εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με το πώς και γιατί ο Τράμπ τον όρισε σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής. Η αμερικανική αντικατασκοπεία θεωρεί πως οι κινήσεις του Παπαδόπουλου, συνάδουν με δράση από τη πλευρά της Ρωσίας να αποκτήσει έναν άνθρωπο εκ των έσω που θα ενεργεί και θα παρέχει πληροφορίες στη Μόσχα. Σε ένορκη μαρτυρία πράκτορα του FBI που ανέκρινε τον Παπαδόπουλο, δηλώθηκε ότι όσα συνέβησαν είναι τυπικά του τρόπου που το Κρεμλίνο στρατολογεί ανθρώπους σε καίριες θέσεις.

Τα έγγραφα που αποχαρακτήρισαν οι εισαγγελείς τη περασμένη Δευτέρα έδειξαν ότι ο Παπαδόπουλος παραδέχτηκε ότι είπε ψέμματα τον Ιανουάριο σε πράκτορες του FBI για τις επαφές του με τον «Ρώσο καθηγητή» (ο οποίος ισχυριζόταν ότι είχε πληροφορίες επιβαρυντικές για τη Χίλαρι Κλίντον, με τη μορφή «χιλιάδων e-mail»), αν και γνώριζε ότι ο άνθρωπος αυτός είχε «ουσιαστικές διασυνδέσεις με ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους».

Αναλυτικά το δικαστικό έγγραφο

Statement of the Offense.filed Papadopoulo

Εν τω μεταξύ, παραδόθηκε στις Αρχές ο Πολ Μάναφορτ, πρώην διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της έρευνας για τη φερόμενη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Σε βάρος του Μάναφορτ και ενός συνεργάτη του, απαγγέλθηκαν από Ομοσπονδιακό Σώμα Ενόρκων 12 κατηγορίες, μεταξύ άλλων για συνωμοσία εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, συνωμοσία για ξέπλυμα χρημάτων και παραβίαση των ομοσπονδιακών νόμων για τα λόμπι και τις τράπεζες, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μόλερ.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Sarah Huckabee Sanders δήλωσε ότι η ομάδα εθνικής ασφάλειας συναντήθηκε μόνο μία φορά και ότι ο κ. Trump θυμάται να έκανε ο κ. Παπαδόπουλος κάποια πρόταση στον τωρινό Πρόεδρο για να οργανωθεί κάποια συνάντηση (με Ρώσους αξιωματούχους ή τον ίδιο τον Β. Πούτιν). Πρόσθεσε ότι οι αποκαλύψεις δεν έχουν καμία σχέση με τον Πρόεδρο και τη προεκλογική του εκστρατεία και τόνισε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις περί συμπαιγνίας μεταξύ Trump και Ρωσίας.

Σύμφωνα όμως με την United States Intelligence Community, οι Ρώσοι προσπάθησαν να επηρεάσουν τις αμερικανικές εκλογές. Η σχετική αναφορά που δόθηκε στη δημοσιότητα εδω: ICA_2017_01. Στην ίδια αναφορά, συμπεριλαμβάνεται εκτίμηση του Office of the Director of National Intelligence, πως σκοπός της ρωσικής πλευράς ήταν να ευνοηθεί ο Ντ. Τραμπ, έναντι της Χίλαρι Κλίντον. Σύμφωνα μάλιστα με το Department of Homeland Security, η περίφημη διαρροή των email που κλάπηκαν από το Δημοκρατικό Κόμμα και τον λογαριασμό του John Podesta και κατόπιν δημοσιοποιήθηκαν από το Wikileaks, ήταν δουλειά της Ρωσικής Κυβέρνησης. Τέλος, τον Ιανουάριο του 2017, ο διευθυντής του Office of the Director of National Intelligence James Clapper, κατέθεσε πως η Ρωσία αναμείχθηκε στις αμερικανικές εκλογές με την ογκώδη διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω κοινωνικών δικτύων.

Με πληροφορίες από: Εθνικός Κύρηξ και Politico