Τι θα συμβεί αν κοιμηθείτε με ένα κρεμμύδι στη κάλτσα σας;

Η ιστορία με τα κρεμμύδια στη κάλτσα κυκλοφορεί εδώ και πολλά χρόνια στο ξένο και ελληνικό διαδίκτυο. Είναι αλήθεια πως αν βάλετε κρεμμύδι στη κάλτσα σας θα γλιτώσετε από ιγμορίτιδα, αλλεργίες και τοξίνες, ενώ ενδέχεται να γίνεται και εξυπνότεροι;

Στο pentapostagma.gr, διαβάζουμε:

Ποια είναι η αλήθεια;

Πρόκειται για έναν μύθο που κυκλοφορεί και ανακυκλώνεται εδώ και πολλά χρόνια. Ως hoax, έχει βάση σε παλιότερους ισχυρισμούς που ανέφεραν πως κατά τη διάρκεια μεγάλων επιδημιών του παρελθόντος όπως η Μαύρη Πανώλη, οι άνθρωποι τοποθετούσαν φέτες κρεμμυδιού σε διάφορα σημεία του σπιτιού τους για να εξουδετερώνουν την αρρώστια, επειδή πίστευαν πως μπορεί να παγιδεύσει το “μίασμα”. Έχοντας αυτό υπόψιν, κάποιοι σκέφτηκαν να το συνδυάσουν με την αρχαία κινεζική ιατρική που κάνει λόγο για μεσημβρινούς στα πέλματα των ποδιών. Οι μεσημβρινοί υποτίθεται πως είναι “δίοδοι” προς άλλα σημεία και όργανα του σώματος. Συνδυάζοντας λοιπόν δύο μύθους, προέκυψε ένας τρίτος (κρεμμύδια στη κάλτσα).

Το κρεμμύδι έχει κάποιες περιορισμένες θετικές ιδιότητες στη καταπολέμηση κάποιων ιών, ωστόσο αυτό ισχύει μόνο εφόσον φαγωθεί.

Σήμερα γνωρίζουμε πως το κρεμμύδι δεν απορροφά ιούς και δεν έχει κάποιο ευεργετικό πλεονέκτημα ερχόμενο σε επαφή με το δέρμα. Γνωρίζουμε επίσης πως οι “μεσημβρινοί” δεν υφίστανται.

Με βάση τα ανωτέρω, οι ισχυρισμοί πως το κρεμμύδι στη κάλτσα καταπολεμά τοξίνες, προάγει την ευφυΐα κτλ, καταρρίπτονται.