Το CRISPR βρίσκεται κοντά στην εξάλειψη μιας σειράς σοβαρών ασθενειών

 Το εργαλείο επεξεργασίας γονιδίων CRISPR / Cas9 είχε ένα πολυάσχολο και παραγωγικό έτος. Πρόσφατα, απομάκρυνε γενετικές ανωμαλίες από ανθρώπινα έμβρυα*, στόχευσε το «κέντρο έλεγχου» του καρκίνου, εξήγαγε τον ιό HIV από έναν ζωντανό οργανισμό και ανάγκασε ορισμένα υπερανθεκτικά βακτήρια να «αυτοκτονήσουν». Αυτά είναι όλα συναρπαστικά νέα, αλλά μία από τις πιο συναρπαστικές δυνατότητες για το CRISPR είναι οι εκπληκτικές εξελίξεις που κάνει στον τομέα της ιατρικής – ιδιαίτερα την εξάλειψη μιας ευρείας σειράς νόσων.

*Παρότι καμία ερευνητική ομάδα δεν έχει προχωρήσει, μέχρι στιγμής, στη γέννηση παιδιού με τροποποιημένο γονιδίωμα τα αποτελέσματα δείχνουν ενθαρρυντικά για την δραματική μείωση του ποσοστού παιδιών που γεννιούνται με θανατηφόρες (και μη) γενετικές μεταλλάξεις.

Το New Scientist ανέφερε ότι περίπου 20 ανθρώπινες δοκιμές με το CRISPR είναι ήδη σε εξέλιξη ή σύντομα θα ξεκινήσουν. Ενώ η πράξη της αφαίρεσης κυττάρων από το σώμα, η επεξεργασία τους και η αντικατάστασή τους για να βοηθήσουν στην θεραπεία ενός ασθενούς είναι μια εποικοδομητική διαδικασία, η δυνατότητα επεξεργασίας κυττάρων μέσα στο σώμα θα θέσει ολόκληρη τη σφαίρα των ανθρώπινων ασθενειών στο ενδεχόμενο θεραπείας, ακόμη και οριστικής εκρίζωσης. Ερωτηθείσα από το New Scientist για το ποιες ασθένειες μπορεί να θεραπεύονται με αυτό τον τρόπο, η Irina Conboy του Berkeley απάντησε: «Απολύτως τα πάντα».

Η ανταμοιβή από την εκτεταμένη χρήση του CRISPR στην ιατρική, είναι η φαινομενική δυνατότητα του μεγάλου αριθμού ασθενειών που η τεχνική φαίνεται να έχει τη δυνατότητα να θεραπεύσει, ή ακόμη και να εξαλείψει πλήρως. Το εργαλείο έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ηπατικών νόσων, συμπεριλαμβανομένης της σπάνιας γενετικής νόσου αμυλοειδούς τρανσθυρετίνης, καθώς και της ηπατίτιδας Β. Το CRISPR έχει αποδειχθεί επιτυχές και στις δύο αυτές περιπτώσεις με την «εξουδετέρωση» ενός ελαττωματικού γονιδίου που προκαλεί την ασθένεια στην πρώτη και την εξάλειψη του ιογενούς DNA στην δεύτερη.

Το CRISPR έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για να διαγράψει το μοναδικό νουκλεοτίδιο που είναι υπεύθυνο για την δρεπανοκυτταρική νόσο (Η δρεπανοκυτταρική νόσος έχει διάφορους τύπους. Από αυτούς ο πιο κοινούς είναι η δρεπανοκυτταρική αναιμία που οφείλεται σε μετάλλαξη ενός μόνο νουκλεοτιδίου), μια οδυνηρή ασθένεια που περιορίζει τη διάρκεια ζωής των ασθενών της. Το CRISPR έχει επίσης αποδειχθεί ικανό να απενεργοποιήσει το γονίδιο που προκαλεί τη νόσο του Huntington στο 65% των εγκεφαλικών κυττάρων των υποκειμένων. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης το εργαλείο για να αναγκάσουν βακτηρίδια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, να καταστρέψουν την γενετική τους αλληλουχία, προκαλώντας την αυτοκαταστροφή τους.

Με αποτελέσματα όπως αυτά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε με ακρίβεια πόσα πράγματα θα καταφέρει το CRISPR. Είναι ασφαλές να πούμε όμως ότι το CRISPR βρίσκεται στα πρόθυρα να θεραπεύσει μια σειρά από σοβαρές ασθένειες και ίσως να τις εξαλείψει για πάντα.

One thought on “Το CRISPR βρίσκεται κοντά στην εξάλειψη μιας σειράς σοβαρών ασθενειών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *