Μάστιγα οι ψεύτικες βεβαιώσεις για τους εμβολιασμούς

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια πως κάποιοι επιτήδειοι έχουν στήσει μια “βιομηχανία” χορήγησης ψευδών βεβαιώσεων σε αντιεμβολιαστές γονείς προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν για εγγραφές σε νηπιαγωγεία και σχολεία. Αυτή η δράση ενισχύεται μέσα από αντιεμβολιαστικές ομάδες στα κοινωνικά δίκτυα, όπου οι “ενδιαφερόμενοι” απευθύνονται για να βρουν “γιατρούς” που -προφανώς έναντι αντιτίμου-, δεν διστάζουν να χορηγήσουν πλαστές βεβαιώσεις ιατρικής αντένδειξης.

Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, έδωσε στη δημοσιότητα δυο ψευδείς βεβαιώσεις περί εμβολιασμού.

Ο πρόεδρος της Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, μας κοινοποίησε τα ανωτέρω και επισημαίνει:


Επειδή αρκετοί από εσάς μου ζητήσατε να σας πω μαρτυρίες για πιστοποιητικά που δίδονται από γιατρούς για να αποφύγουν οι γονείς να κάνουν τα εμβόλια στα παιδιά τους και ταυτόχρονα να τα εγγράψουν στο σχολείο ή τον παιδικό σταθμό, σας στέλνω δύο πιστοποιητικά περί μη εμβολιασμού, επικαλούμενα πιθανές παρενέργειες!!! Είναι αυτά που έφτασαν στα χέρια μου. Υπάρχουν αρκετά που κυκλοφορούν. Κυκλοφορούν επίσης και ψευδείς βεβαιώσεις περί εμβολιασμού χωρίς να έχουν γίνει τα εμβόλια. Δυστυχώς υπάρχουν συνάδελφοί μου που σημειώνουν στα βιβλιάρια παιδιών που οι γονείς τους δεν επιθυμούν να εμβολιάσουν, ημερομηνίες για να δώσουν την εικόνα ότι έχουν γίνει.

Το ένα πιστοποιητικό είναι από γιατρό άνευ ειδικότητας και το άλλο από παιδίατρο-ομοιοπαθητικό.
Για λόγους δεοντολογίας κλπ έχω κρύψει τα στοιχεία.

Σας στέλνω επίσης έγγραφο, που μου έστειλε συνάδελφος παιδίατρος, που οι γονείς του έδωσαν να υπογράψει προκειμένου να συνεναίσουν για τον εμβολιασμό του παιδιού τους. ΘΑ ΚΑΝΩ ΕΜΒΟΛΙΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΑΝ ΜΟΥ ΥΠΟΓΡΑΨΕΤΕ ΑΥΤΟ

Αν δεν ληφθούν αποφάσεις σε κυβερνητικό επίπεδο για την πιστοποίηση των εμβολιασμών σε σχέση με το δικαίωμα της εγγραφής των παιδιών στην εκπαίδευση, η ιστορία της ιλαράς, αλλά και άλλων νοσημάτων που προστατεύονται με εμβολιασμό, δυστυχώς θα επαναλαμβάνεται.

Το δικαίωμα στην παιδεία είναι πράγματι ισχυρό. Ισχυρότερο όμως είναι το δικαίωμα στην υγεία. Το θέμα δεν είναι ότι μένοντας ένα μέρος των παιδιών ανεμβολίαστα βάζουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους. Το θέμα είναι ότι διασπείρουν την νόσο και βάζουν σε κίνδυνο ζωής όλους αυτούς που δεν μπορούν για λόγους ιατρικούς ή λόγω ηλικίας, να εμβολιαστούν.

Η ενημέρωση των γιατρών που λειτουργούν σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές, προκειμένου να εφαρμόζεται το Πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού για ενήλικες πρέπει να αποτελέσει κατεύθυνση και τακτική από το Υπουργείο Υγείας. Είναι επιεικώς απαράδεκτο να στέλνουμε ως παιδίατροι γονείς παιδιών που παρακολουθούμε, έχοντας ελέγξει προηγουμένως το βιβλιάριο υγείας τους, για συνταγογράφηση και εμβολιασμό και συνάδελφοί μας παθολόγοι να τους ρωτούν γιατί θέλουν να εμβολιαστούν ή να δηλώνουν άγνοια των εμβολίων. “Γιατί θέλεις να κάνεις το εμβόλιο του τετάνου; αγρότης είσαι;” ή “δεν το γνωρίζω το εμβόλιο αυτό για την ηπατιίτιδα Α και άρα δεν μπορώ να σας το συνταγογραφήσω” είναι κάποιες από τις απαντήσεις που πήραν γονείς που στείλαμε για να εμβολιαστούν σε δημόσιες δομές.

Δεν αρκεί το Υπουργείο Υγείας να εκδίδει πρόγραμμα Εθνικού εμβολιασμού για ενήλικες και να μένει μόνο ως εγκύκλιος στα χαρτιά. Πρέπει ταυτόχρονα να φροντίζει για την επιμόρφωση των λειτουργών υγείας ενηλίκων γύρω από τα εμβόλια και την εφαρμογή του προγράμματος και να ελέγχει περιοδικά το αποτέλεσμα.

Αλλιώτικα φτάνουμε σε τραγελαφικές καταστάσεις, που εν μέσω γενικού πανικού από τα κρούσματα ιλαράς, το Υπουργείο ανακοινώνει να εμβολιαστούν και οι ενήλικες που δεν είναι εμβολιασμένοι. Κανένας σχεδιασμός, κανένας διαχρονικός προγραμματισμός, καμμία ενημέρωση του γενικού πληθυσμού πριν να προκύψει το πρόβλημα, και ας είχε φουντώσει εδώ και μήνες η ιλαρά στις γειτονικές μας χώρες, καμμία ενέργεια ή δράση προς την κατεύθυνση αυτή. Με ένα πληθυσμό ενηλίκων, άλλοι να ρωτάνε την μαμά τους αν έχουν κάνει το εμβόλιο για την ιλαρά, άλλοι να ψάχνουν τα συρτάρια των γονιών τους για να βρουν το χαμένο βιβλιάριο υγείας και άλλοι να τρέχουν να κάνουν έλεγχο αντισωμάτων. Αυτό δεν είναι εικόνα σύγχρονης χώρας. Είναι εικόνα χειρουργείου μάχης και είναι η πραγματικότητα στην Ελλάδα του 2017.

Νταλούκας Κων/νος
Παιδίατρος
Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής
Γ​εν. Γραμματέας του CSI-Institute
​Επίτιμο μέλος της Unesco Βορείων Προαστείων​

​Αρκαδίου 10 Μαρούσι
Κιν: 6944 307 208
Σταθ: 210 8053 797


Πως δουλεύει το σύστημα των ψεύτικων βεβαιώσεων

Ο αριθμός των “γιατρών” που χορηγούν αυτές τις βεβαιώσεις δεν είναι γνωστός. Η πληροφόρηση για το ποιοι είναι γίνεται είτε από στόμα σε στόμα, είτε συνηθέστερα μέσω κοινωνικών δικτύων. Υπάρχει μάλιστα στο Facebook μια ομάδα αντιεμβολιαστών (μεταξύ πολλών άλλων), που είναι αφιερωμένη σε αυτό το σκοπό.

 

Από τα ανωτέρω συμπεραίνουμε πως κάποιοι κατ ευφημισμόν γιατροί, έχουν στήσει μια “φάμπρικα” χορήγησης ψεύτικων βεβαιώσεων, αδιαφορώντας πλήρως για τη δημόσια υγεία. Ο ρόλος των κοινωνικών δικτύων στην γιγάντωση του φαινομένου είναι προφανής, όπως προφανείς είναι και οι ευθύνες αυτών που τις διαχειρίζονται.

Μάστιγα η ψεύτικες βεβαιώσεις για τους εμβολιασμούς