Μαθηματικό μοντέλο δίνει διορία μέχρι το 2100 για την αναστροφή των εκπομπών CO2

Τα τελευταία 540 εκατομμύρια χρόνια, η Γη έχει υποστεί πέντε γεγονότα μαζικής καταστροφής που σχετίζονται με την δραματική άνοδο των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς. Αυτές οι παγκόσμιες θανατηφόρες διαταραχές στα επίπεδα του CO2, ξεδιπλώνονται σε χιλιάδες έως εκατομμύρια χρόνια και συμπίπτουν με την εκτεταμένη εξόντωση των θαλάσσιων ειδών σε όλο τον πλανήτη.


Το ερώτημα για πολλούς επιστήμονες είναι κατά πόσον ο κύκλος του άνθρακα βιώνει τώρα ένα σημαντικό κλονισμό που θα μπορούσε να ανατρέψει την ισορροπία του πλανήτη και να τον οδηγήσει προς την έκτη μαζική εξαφάνιση. Στη σύγχρονη εποχή, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν σταθερά από τον 19ο αιώνα, όμως η αποκρυπτογράφηση του εάν αυτή η πρόσφατη άνοδος του άνθρακα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζική εξαφάνιση είναι δύσκολη και για πολλούς αμφιλεγόμενη. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι είναι δύσκολο να συσχετιστούν οι αρχαίες μεταβολές των επιπέδων CO2, που έλαβαν χώρα σε χιλιάδες έως εκατομμύρια χρόνια, με τις σημερινές αναταραχές, οι οποίες λαμβάνουν χώρα για λίγο περισσότερο από έναν αιώνα.

Ο Daniel Rothman, καθηγητής γεωφυσικής στο Department of Earth, Atmospheric and Planetary Sciences του MIT και συν-διευθυντής του Lorenz Center, ανέλυσε τις σημαντικές αλλαγές στον κύκλο άνθρακα τα τελευταία 540 εκατομμύρια χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των πέντε περιστατικών μαζικής εξαφάνισης. Εντόπισε τα “ανώτερα όρια καταστροφής” στον κύκλο του άνθρακα που, εάν ξεπεραστούν, θα οδηγήσουν σε ασταθές περιβάλλον και ίσως μαζική εξαφάνιση ειδών.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Science Advances, προτείνει πως μια μαζική εξαφάνιση μπορεί να συμβεί, εάν ο πλανήτης σημειώσει μεγάλες αλλαγές στο κύκλο του CO2, σε μικρό χρονικό διάστημα που δεν θα δώσουν χρόνο στο οικοσύστημα να προσαρμοστεί.

Λαμβάνοντας υπόψιν το ανωτέρω, ο Rothman προβλέπει ότι δεδομένης της πρόσφατης αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μια έκτη εξαφάνιση θα εξαρτηθεί από το αν μια κρίσιμη ποσότητα άνθρακα προστίθεται στους ωκεανούς. Υπολόγισε το ποσό αυτό σε 310 γιγατόνους CO2, που όπως εκτιμά, μέχρι το 2100, θα έχει καταλήξει στους ωκεανούς εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Αυτό σημαίνει πως το 2100 θα λάβει χώρα η έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών; Ο Rothman λέει ότι θα χρειαστεί χρόνος – περίπου 10.000 χρόνια – για τέτοιου μεγέθους οικολογικές καταστροφές. Ωστόσο, λέει ότι μέχρι το 2100 ο κόσμος μπορεί να έχει εισέλθει σε “άγνωστο έδαφος”. Το βέλτιστο σενάριο προβλέπει ότι ο άνθρωπος θα προσθέσει 300 γιγατόνους άνθρακα στους ωκεανούς μέχρι το 2100, ενώ το χειρότερο προβλέπει πάνω από 500 γιγατόνους, υπερβαίνοντας πολύ το κρίσιμο όριο.

Δεν λέμε ότι η καταστροφή θα συμβεί άμεσα“, λέει ο Rothman. “Εάν αφεθεί ανεξέλεγκτος, ο κύκλος του άνθρακα θα βρεθούμε σε μια κατάσταση δεν θα είναι πλέον σταθερή και θα συμπεριφερόταν με έναν τρόπο που θα ήταν δύσκολο να προβλεφθεί. Στο γεωλογικό παρελθόν, αυτός ο τύπος συμπεριφοράς συνδέεται με μαζική εξαφάνιση.”

 

http://news.mit.edu/2017/mathematics-predicts-sixth-mass-extinction-0920

https://phys.org/news/2017-09-mathematics-sixth-mass-extinction.html