Ένας ασυνήθιστος “διπλός” αστεροειδής

Το 2006, ανακαλύφθηκε ένα ασυνήθιστο αντικείμενο από το πρόγραμμα Spacewatch που έψαχνε ως αστεροειδές, Το 2012, οι αστρονόμοι συνειδητοποίησαν κάτι περίεργο:  ήταν ένας αστεροειδής με χαρακτηριστικά που έμοιαζαν με κομήτη, δηλαδή μια ουρά ροής.

Το 2006 VW139 είναι ουσιαστικά δύο ξεχωριστά σώματα ίσου μεγέθους σε απόσταση μεταξύ τους μικρότερη από 100 χιλιόμετρα.

Καθώς το δίδυμο έκανε την πλησιέστερη προσέγγισή του στον Ήλιο τον Σεπτέμβριο του 2016, η NASA γύρισε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble για να καταγράψει πιο σαφείς εικόνες του πυρήνα και της ουράς του.”Εντοπίσαμε έντονες ενδείξεις για την εξάχνωση των πάγων του νερού λόγω της αυξημένης ηλιακής θέρμανσης – παρόμοια με τη δημιουργία της ουράς ενός κομήτη“, λέει η ηγέτης της ομάδας Jessica Agarwal του Ινστιτούτου Μελέτης Ηλιακού Συστήματος του Max Planck, Γερμανία.

Τα συνδυασμένα χαρακτηριστικά αυτού του “διπλού” αστεροειδούς, (μεγάλη απόσταση μεταξύ των 2 σωμάτων, τροχιά μεγάλης εκκεντρότητας και δραστηριότητας που μοιάζει με κομήτη), το καθιστούν μοναδικό μεταξύ των λίγων γνωστών δυαδικών αστεροειδών που έχουν ένα μεγάλο διαχωρισμό. Η κατανόηση της προέλευσης και της εξέλιξής του μπορεί να προσφέρει νέες απαντήσεις για τα ερωτήματα σχετικά με πρώτες ημέρες του ηλιακού συστήματος.

Η ομάδα εκτιμά ότι το 2006 VW139 υπάρχει ως δυαδικό σύστημα μόνο για περίπου 5.000 χρόνια. Το πιο πιθανό σενάριο σχηματισμού είναι μια διάλυση λόγω γρήγορης περιστροφής. Μετά από αυτό, τα δύο θραύσματα μπορεί να μετακινήθηκαν πιο μακριά το ένα από το άλλο, εξαιτίας της εξάχνωσης πάγου, η οποία έδωσε μια μικρή ώθηση σε ένα κομμάτι να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση.