Ποιος επιτίθεται σε Αμερικανούς διπλωμάτες στη Κούβα; Ένα άλυτο μυστήριο

Κάτι περίεργο συμβαίνει στην Κούβα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, πολλοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανέφεραν προβλήματα υγείας που κυμαίνονται από πονοκεφάλους και δυσκολία συγκέντρωσης, έως απώλεια ακοής και εγκεφαλική βλάβη. Πολλοί πιστεύουν πως έγιναν στόχος κάποιας επίθεσης με ηχητικό όπλο, με κάποια από τα θύματα να αναφέρουν ότι άκουσαν επώδυνους θορύβους στα γραφεία ή στα υπνοδωμάτια τους. Ποιος λοιπόν επιτίθεται εναντίον Αμερικανών διπλωματών στην Κούβα; Και το πιο σημαντικό: Πώς παραβιάζουν τους νόμους της φυσικής για να το κάνουν;

Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα γύρω από τις επιθέσεις, αλλά ίσως το πιο δύσκολο όλων είναι το πώς ακριβώς διαπράχθηκαν αυτές οι επιθέσεις (αν όντως ήταν επιθέσεις). Τα συμπτώματα και οι αναφορές των θυμάτων υποδηλώνουν κάποιο είδος φορητού ηχητικού όπλου, αλλά σήμερα δεν γνωρίζουμε την ύπαρξη τέτοιων όπλων. Επιπλέον, η στοχευμένη φύση των επιθέσεων είναι αδύνατη. Αρκετοί άνθρωποι έπεσαν θύματα θορυβωδών ήχων στα δωμάτια των ξενοδοχείων τους, ενώ οι γείτονές τους ακριβώς δίπλα κοιμόντουσαν χωρίς να αντιληφθούν το παραμικρό.

Ενώ τα ακουστικά όπλα μπορούν σίγουρα να προκαλέσουν πόνο και απώλεια ακοής, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι αδύνατο να επικεντρωθεί ένα τέτοιο όπλο σε τόσο ακριβή στόχευση. Πολλές από τις αναφορές περιγράφουν τους επώδυνους ήχους να εντοπίζονται σε ένα δωμάτιο ή ακόμα και σε ένα μέρος ενός δωματίου, το οποίο είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν είναι εφικτό.

Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι αναφέρουν συμπτώματα όπως απώλεια μνήμης ακόμη και μόνιμη απώλεια ακοής, τα οποία θα απαιτούσαν εξαιρετικά ισχυρά όπλα. Ο πρώην ερευνητής του MIT Joseph Pompei δήλωσε στο Associated Press ότι «δεν είναι δυνατή η βλάβη του εγκεφάλου [από ακουστικό όπλο]». Κάποιος θα έπρεπε να βυθίσει το κεφάλι του σε μια πισίνα γεμάτη με πολύ ισχυρούς υπερηχητικούς μετατροπείς ».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν για πρώτη φορά τις επιθέσεις τον Αύγουστο – εννέα μήνες μετά την πρώτη αναφορά των συμπτωμάτων.

Μπορεί να φαίνεται σαν ιστορία βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά αυτό που είναι σίγουρο, είναι πως οι αμερικανικές αρχές, δεν έχουν εντοπίσει ακόμη τον ένοχο, ή τον ακριβή τρόπο που πραγματοποιήθηκαν αυτές οι επιθέσεις. Πέρα από τους 21 Αμερικανούς διπλωμάτες που έχουν καταγραφεί ως θύματα, το ίδιο ακριβώς φαινόμενο παρατηρήθηκε και σε 10 οικίες της καναδικής διπλωματικής αποστολής. Και ενώ οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας αναθερμάνθηκαν μόλις πρόσφατα, οι καναδοκουβανικές σχέσεις είναι σε πολύ καλό επίπεδο εδώ και δεκαετίες.

Ειδικοί στον τομέα της υγείας και τεχνικοί που ασχολούνται με τον ήχο, επισημαίνουν πως η συγκέντρωση “ακτίνων” ήχου και η στόχευσή τους, αν και είναι δυνατές, απαιτούν τη χρήση μεγάλων συσκευών που δεν αποκρύπτονται εύκολα.

Τι προκαλεί αυτά τα συμπτώματα; Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν είναι σίγουροι, αλλά δεν φαίνεται να πιστεύουν ότι η κυβέρνηση της Κούβας βρίσκεται πίσω από αυτήν. Εάν το έκαναν, οι ΗΠΑ πιθανότατα θα απέσυρε όλους τους διπλωμάτες από το νησιωτικό έθνος. Αντ ‘αυτού, το υπουργείο Εξωτερικών στέλνει περισσότερους διπλωμάτες στη χώρα για να αντικαταστήσει αυτούς που τραυματίστηκαν.

Οι επιθέσεις – αν όντως ήταν επιθέσεις- φαίνεται να έχουν σταματήσει. Αλλά η αιτία είναι ακόμα άγνωστη. ΤοFBI και η Βασιλική Καναδική Αστυνομία, έψαξαν τα σπίτια και τους χώρους όπου το προσωπικό φαίνεται να έχει εκτεθεί σε ό, τι προκαλούσε τα συμπτώματα, αλλά δεν βρήκαν κανένα απολύτως στοιχείο. Το μυστήριο σχετικά με το τι συνέβη στους διπλωμάτες, παραμένει άλυτο.

Πηγή: Popular MechanicsAPBusiness Insider