Σε έξαρση η ιλαρά, τουλάχιστον 150 κρούσματα και αρκετές νοσηλείες. Οι ευθύνες των αντιεμβολιαστών

Σε αυξητική πορεία είναι τα κρούσματα ιλαράς στη χώρα μας φέτος, με τουλάχιστον 150 περιπτώσεις, αρκετές εκ των οποίων χρειάστηκαν νοσηλεία. Τα 50 φαίνεται να έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αξίζει να σημειωθεί πως την τριετία 2014-2016 είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα μόλις δύο περιστατικά. Η έξαρση αφείλεται στη αντιεμβολιαστική παραφιλολογία σε συνδυασμό με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη ορισμένων ομάδων του ελληνικού πληθυσμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον τελευταίο χρόνο, έχουν καταγραφεί 14.000 κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη και 41 θάνατοι.

Περίπου 30% των περιπτώσεων ιλαράς έχουν μια ή περισσότερες επιπλοκές που είναι συχνότερες σε παιδιά <5 ετών και ενήλικες >20 ετών. Οι συχνότερες επιπλοκές εμφανίζονται από το πεπτικό, αναπνευστικό και το ΚΝΣ. Από το πεπτικό εμφανίζεται διάρροια (8%) και σπανίως παροδική ηπατίτιδα. Σοβαρότερες επιπλοκές είναι η πνευμονία ιογενής (γιγαντοκυτταρική) ή δευτεροπαθής από μικρόβια (συχνότητα 6%) η οποία αποτελεί και τη συχνότερη αιτία θανάτου, η οξεία μέση πυώδης ωτίτιδα (7%), η οξεία εγκεφαλίτιδα (0,1%) που προβάλλει με υπερπυρεξία, ανησυχία, διέγερση, θόλωση της διάνοιας, σπασμούς και κώμα. Η υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτις (SSPE), είναι σπάνια επιπλοκή, εμφανίζεται μετά παρέλευση κατά μέσο όρο 7 ετών από την εκδήλωση της ιλαράς και οφείλεται σε βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων από τον ιό της ιλαράς που παραμένει και πολλαπλασιάζεται μετά την αποδρομή της νόσου. Οι ενήλικες νοσούν σπάνια από ιλαρά αλλά σοβαρότερα από τα παιδιά. Οι επιπλοκές αφορούν κυρίως το αναπνευστικό: πνευμονία (30%), μέση πυώδης ωτίτιδα (29%), ιγμορίτιδα (25%). Η νόσηση κατά την εγκυμοσύνη σχετίζεται με αποβολή του εμβρύου, πρόωρο τοκετό, χαμηλού βάρους γέννησης νεογνό. Θάνατοι από ιλαρά έχουν αναφερθεί σε ανεπτυγμένες χώρες σε 1-2‰ των κρουσμάτων. Η θνητότητα στις αναπτυσσόμενες χώρες αγγίζει το 25%.

Σύμφωνα με μια έρευνα της UNICEF (2013), ο φόβος κατά των εμβολίων στις λεγόμενες «ανατολικές χώρες» (ανάμεσά τους και η Ρουμανία), οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εμβολιοφοβία και τις συναφείς θεωρίες συνωμοσίας που διακινούνται μέσω κοινωνικών δικτύων. Αποτέλεσμα, ποσοστό του πληθυσμού στη Ρουμανία, πιστεύει πως τα εμβόλια και τα φάρμακα γενικότερα, περιέχουν τοξίνες, ακόμη και τον ιό HIV, που έχουν τοποθετηθεί σκόπιμα σε αυτά, σε μια προσπάθεια διάφορων σκοτεινών κέντρων, να μειώσουν το πληθυσμό της χώρας. Οι ευθύνες των αντιεμβολιαστικών ομάδων στη διάδοση της εμβολιοφοβίας είναι κάτι παραπάνω από προφανείς.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει ότι λόγω της έξαρσης, οι γονείς θα πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα και να εμβολιάσουν έγκαιρα και πλήρως (και με τις δύο δόσεις) τα παιδιά τους. Παράλληλα, θα πρέπει να εντατικοποιηθούν τα προγράμματα εμβολιασμού σε ομάδες πληθυσμού με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως είναι οι Ρομά. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, πρέπει να είναι εμβολισμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR). Λόγω της επιδημικής έξαρσης ιλαράς, συστήνει τη διενέργεια της 1ης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της 2ης δόσης τρεις (3) μήνες μετά την 1η δόση ή –εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό– το ταχύτερο δυνατόν. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η 2η δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων από την 1η. Οι συστάσεις αυτές ισχύουν για όσο διάστημα η επιδημική έξαρση ιλαράς είναι σε εξέλιξη και μέχρι να εκδοθεί νεότερη απόφαση της Επιτροπής.

Με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας προς όλα τα σχολεία, τονίζεται η υποχρέωση των γονιών να εμβολιάζουν τα παιδιά τους, εκτός εάν υπάρχει ιατρική αντένδειξη. Είναι γνωστό ωστόσο πως υπάρχουν “γιατροί” που χορηγούν “μαϊμού” βεβαιώσεις σε γονείς που έχουν επηρεαστεί από το αντιεμβολιαστικό κίνημα

Είναι γνωστό πως στις αντιεμβολιαστικές ομάδες, παρέχονται “χρήσιμες” πληροφορίες σε όσους αναζητούν πλαστές βεβαιώσεις ιατρικής αντένδειξης σε όσους δεν θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR). Το εμβόλιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές, όπως έχει δείξει η εμπειρία από τον εμβολιασμό πολλών εκατομμυρίων παιδιών παγκοσμίως. Σημειώνεται ότι για να επιτευχθεί πρόληψη των επιδημιών απαιτείται πολύ υψηλό επίπεδο εμβολιασμού στον πληθυσμό.

Πως λειτουργεί η ανοσία αγέλης μέσω ενός απλού animation