Άνδρας δηλητηριάστηκε από κουκούτσια βερίκοκου

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν ένας 67χρονος Αυστραλός που πήγε σε νοσοκομείο για χειρουργική επέμβαση ρουτίνας, προβλημάτισε τους γιατρούς του με τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στα ερυθρά αιμοσφαίρια, αναφέρει η Lara Pearce για το HuffPost Australia. Ήταν σε ύφεση για τον καρκίνο του προστάτη και κατά τα άλλα φάνηκε να είναι υγιής.

Μετά τη διεξαγωγή μιας σειράς εξετάσεων, οι γιατροί βρήκαν υψηλά επίπεδα κυανίου στο αίμα του άνδρα. Πρόκειται για ένα δηλητήριο που μπορεί να σκοτώσει ένα άτομο μέσα σε λίγα λεπτά αν ληφθεί σε αρκετά υψηλές δόσεις. Ευτυχώς για τον ασθενή, το δηλητήριο ήταν παρόν σε «μέτριες» ποσότητες: 1,6 χιλιοστόγραμμα κυανίου ανά κιλό βάρους, δηλαδή λίγο πιο κάτω από το όριο των 2,5 χιλιοστογράμμων ανά κιλό που μπορεί να οδηγήσει έναν άνθρωπο σε κώμα ή ακόμη και θάνατο.

Ο 67χρονος έτρωγε κουκούτσια βερίκοκου επειδή είχε ακούσει πως μπορούν να θεραπεύσουν το καρκίνο, σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα. Πρόκειται για έναν ανυπόστατο και επικίνδυνο ισχυρισμό, διότι οι πυρήνες του βερίκοκου, περιέχουν λαετρίλη και όταν βρεθούν στο στομάχι, η ουσία αυτή μετατρέπεται σε κυάνιο. Το δηλητήριο είναι εξίσου τοξικό για τα υγιή κύτταρα, όπως και για τα καρκινικά. Η περίπτωση του 67χρονου Αυστραλού δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό BMJ Case Reports.

Ο μύθος των κουκουτσιών βερίκοκου είναι αρκετά γνωστός και στην Ελλάδα και κυκλοφόρησε μέσω δεκάδων ανυπόστατων δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο. Το 2014, το Υπουργείο Υγείας, υποχρεώθηκε σε ανακοίνωση για περιπτώσεις δηλητηριάσεων συμπολιτών μας από κυανιούχα, λόγω κατανάλωσης πυρήνων από πικραμύγδαλα και βερίκοκα.

Επανακυκλοφορεί ο επικίνδυνος μύθος για τα κουκούτσια που «θεραπεύουν» το καρκίνο