Ομοιοπαθητικός ισχυρίζεται ψευδώς ότι μπορεί να θεραπεύσει τον αυτισμό…

Η ομοιοπαθητική θα μπορούσα δικαίως να χαρακτηριστεί ως η “βασίλισσα” των λεγόμενων εναλλακτικών θεραπειών. Ισχυρίζεται πως μπορεί να θεραπεύσει σχεδόν κάθε πάθηση, από μια απλή ίωση, μέχρι καρκίνο. Οι “γιατροί” της ομοιοπαθητικής, ισχυρίζονται πως μπορούν να θεραπεύσουν ακόμη και τον αυτισμό.

Πρόσφατα είδαμε τη περίπτωση ενός πραγματικού γιατρού που παράλληλα ασκεί την ομοιοπαθητική και ισχυρίζεται ψευδώς πως θεραπεύει το καρκίνο. Σήμερα θα δούμε τη περίπτωση ενός άλλου ομοιοπαθητικού, που απ ότι φαίνεται δεν έχει φοιτήσει καν σε ιατρική σχολή (ή τουλάχιστον δεν το αναφέρει πουθενά), που υποστηρίζει πως ο αυτισμός θεραπεύεται μέσω ομοιοπαθητικής.

 

Η συνέχεια εδώ: autism_homeo_scam.

Πριν δούμε εάν όντως η ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει, ας πούμε δυο λόγια για τον αυτισμό

Ο αυτισμός είναι μία σύνθετη νευροβιολογική διαταραχή που τυπικά διαρκεί καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του ατόμου. Είναι μέρος μίας ομάδας διαταραχών γνωστή ως Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ASD). Στην διαταραχή του αυτισμού εμπλέκονται διάφορες εγκεφαλικές δομές με τρόπο που δεν έχει διασαφηνιστεί επαρκώς. Οι δύο άλλες διαταραχές του φάσματος του αυτισμού (ASD) είναι το σύνδρομο Άσπεργκερ, στο οποίο δεν παρατηρείται καθυστέρηση στη γνωστική ανάπτυξη και τη γλώσσα, και η Εκτεταμένη διαταραχή της ανάπτυξης – Μη προσδιοριζόμενη αλλιώς (PDD-NOS), όπου διαγνώσκεται όταν δεν πληρούνται επαρκώς τα κριτήρια για τις άλλες δύο διαταραχές.

Η αιτία του αυτισμού εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη. Κάποιες έρευνες υποδεικνύουν ένα νευρολογικό πρόβλημα, που επηρεάζει εκείνα τα τμήματα του εγκεφάλου, τα οποία επεξεργάζονται τη γλώσσα και τις πληροφορίες, που δίνουν οι αισθήσεις. Ίσως υπάρχει μια δυσαναλογία κάποιων συγκεκριμένων νευροχημικών ουσιών στον εγκέφαλο. Γενετικοί παράγοντες μπορεί μερικές φορές να εμπλέκονται. Πιθανότερα, ο αυτισμός μπορεί να είναι απόρροια ενός συνδυασμού διαφόρων αιτιών. Έχει αποδειχθεί, ότι δεν υπάρχει αιτιολογική σύνδεση ανάμεσα στις στάσεις και στις ενέργειες των γονιών και στην ανάπτυξη μιας διαταραχής του φάσματος του αυτισμού.

Υπάρχουν και κάποια άλλα προτεινόμενα περιβαλλοντικά αίτια, όπως βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα ή εμβόλια παιδικής ηλικίας. Η επιστημονική έρευνα ωστόσο έχει καταρρίψει κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς. Αναλυτικά εδώ.

Ο ομοιοπαθητικός γιατρός της σημερινής μας περίπτωσης, κάνει την αυθαίρετη παρέκταση πως τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό. Δυστυχώς για αυτόν όμως, αυτή η αντίληψη έχει πεταχτεί προ πολλού στο κάλαθο των αχρήστων. Η διαβόητη πλέον μελέτη που συνέδεσε το εμβόλιο με τον αυτισμό, αποδείχτηκε ψεύτικη, ο δε γιατρός (Andrew Wakefield) που τη δημοσίευσε και πήρε στο λαιμό του χιλιάδες παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού (αύξηση θανάτων ή μόνιμων εγκεφαλικών βλαβών από Ιλαρά) διαγράφτηκε από το μητρώο ιατρών του Ηνωμένου Βασιλείου στις 24 Μαΐου του 2010. Περισσότερα εδώ και εδώ.

Η ομοιοπαθητική Μέθοδος Houston

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους, “θεραπεύουν” διάφορες ασθένειες όπως αλλεργίες, βλάβες από εμβόλια, κατάθλιψη, αυτισμό και πολλά άλλα.

Τόσο “επιθετικοί” ισχυρισμοί θα έπρεπε να συνοδεύονται από ανάλογες αποδείξεις, σωστά; λάθος! Οι μόνες “αποδείξεις” είναι μια χούφτα testimonials, δηλαδή προσωπικές μαρτυρίες και 1-2 case reports, ένα για έκζεμα και ένα για ασθένεια “χεριών, ποδιού και στόματος”… Που είναι οι διπλές τυφλές μελέτες και οι κλινικές δοκιμές που θα μπορούσαν να αποδείξουν πως η ομοιοπαθητική μπορεί να θεραπεύσει τις ανωτέρω ασθένειες; Η απάντηση είναι πουθενά!

Τα δεδομένα χωρίς αραίωση

Μόλις μερικούς μήνες, η Ρωσική Ακαδημία των Επιστημών απεφάνθη ότι η εναλλακτική θεραπευτική πρακτική της ομοιοπαθητικής στερείται επιστημονικής βάσης. Λίγο καιρό νωρίτερα, με απόφαση της  Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), οι εταιρίες κατασκευής ομοιοπαθητικών φαρμάκων, υποχρεώνονται να αναγράφουν σε αυτά, ότι «δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το προϊόν λειτουργεί». Με απλά λόγια, δεν έχουν καμία θεραπευτική αξία. Στη Μεγάλη Βρετανία, το National Health Service (NHS), ενημερώνει τους πολίτες πως η ομοιοπαθητική είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτη. Τέλος στην Αυστραλία, οι αρχές προειδοποιούν πως η ομοιοπαθητική δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε ασθένεια.

Αν το παιδί σας διαγνωστεί με αυτισμό, η πρώιμη παρέμβαση είναι κρίσιμη για να επωφεληθείτε στο μέγιστο από τις υπάρχουσες παρεμβάσεις. Αν και οι γονείς μπορεί να ανησυχούν ότι θα κολλήσει στο νήπιο η ταμπέλα του «αυτιστικού», όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωση, τόσο πιο νωρίς μπορεί να ξεκινήσει η παρέμβαση. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν κάποια αποτελεσματικά μέσα για να προλάβουμε τον αυτισμό, πλήρως αποτελεσματικές θεραπευτικές αγωγές, και καμία θεραπεία. Η έρευνα παρ’ όλα αυτά υποδηλώνει, ότι η πρώιμη παρέμβαση σε ένα κατάλληλο εκπαιδευτικό σκηνικό για τουλάχιστον δύο χρόνια στην προσχολική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις για αρκετά νεαρά παιδιά με κάποια διαταραχή του αυτιστικού φάσματος. Μόλις διαγνωστεί ο αυτισμός, θα πρέπει να ξεκινήσει και η εκπαίδευση της πρώιμης παρέμβασης. Τα αποτελεσματικά προγράμματα εστιάζουν στην ανάπτυξη της επικοινωνίας, των κοινωνικών και γνωστικών δεξιοτήτων.

One thought on “Ομοιοπαθητικός ισχυρίζεται ψευδώς ότι μπορεί να θεραπεύσει τον αυτισμό…

  1. Θα ήθελα να πω ότι αποδεδειγμένα έχουν βρεθεί τα αίτια και η θεραπεία για τον αυτισμό, κάτι όμως που δυστυχώς δεν παραδέχεται η “κλασική” ιατρική.
    Ασφαλώς δεν θα πίστευα κι εγώ ένα τέτοιο άρθρο, και βασικά δεν παραδέχομαι καθόλου την ομοιοπαθητική. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν πολλοί επιστήμονες εκεί έξω που έχουν αποδείξεις ότι ο αυτισμός και οι λοιπές καταστάσεις στο φάσμα του αυτισμού σχετίζονται ξεκάθαρα με δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα. Πολλές φορές ένα εμβόλιο είναι αυτό που ξεχειλίζει το ποτήρι.

    Αν κάποιος ενδιαφέρεται να βοηθήσει κάποιο παιδί με αυτισμό μπορεί να βρει επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους που αφορούν αποτοξίνωση από βαρέα μέταλλα. Ένα όνομα που πρέπει να έχει υπόψιν οπωσδήποτε για να ξεκινήσει είναι αυτό του Andy Cutler (Andrew Hall Cutler) γιατί η αποτοξίνωση από βαρέα μέταλλα ενέχει κινδύνους και θέλει τον τρόπο της.

    Αυτά από μένα, ελπίζω σε κάποιον να φανεί χρήσιμο.

Comments are closed.