Τι προκάλεσε τις περίεργες λάμψεις μετά το σεισμό στο Μεξικό;

Ο τεράστιος σεισμός των 8.2 Ρίχτερ που έπληξε το Μεξικό νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, προκάλεσε ένα σπάνιο φαινόμενο που δεν ήταν άλλο από κάποιες λάμψεις φωτός που προκάλεσαν σύγχυση στους κατοίκους της περιοχής.

Πολλά βίντεο που κυκλοφόρησαν αρχικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε πολλά ΜΜΕ, δείχνουν λάμψεις φωτός να φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό, μοιάζοντας με αστραπές.

Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν γίνει διάφορες υποθέσεις για το φαινόμενο. Μερικοί έχουν προτείνει ότι η τεκτονική κίνηση των πετρωμάτων που περιλαμβάνουν χαλαζία θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πιεζοηλεκτρικό πεδίο που παράγει λάμψεις φωτός. Άλλοι έχουν προτείνει ότι τεκτονικές πιέσεις, κάνουν τα πετρώματα αγωγούς ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας, προκαλώντας αλλαγές στο μαγνητικό φορτίο της ιονόσφαιρας.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2014 αποκάλυψε ότι αυτά τα φώτα μπορούν να εμφανιστούν σε πολλές μορφές, όπως μπλε φλόγες, σφαίρες φωτός ή γρήγορες αναλαμπές που μοιάζουν με αστραπές.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 95% της σεισμικής δραστηριότητας συμβαίνει στα όρια μεταξύ δύο ή περισσότερων τεκτονικών πλακών. Αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των σεισμικών λάμψεων (85 τοις εκατό) συνέβη σε συνδυασμό με ένα σεισμό μέσα σε μια τεκτονική πλάκα σε περιοχές ηπειρωτικών ρηγμάτων, μια κατηγορία που αντιπροσωπεύει μόνο το 5 τοις εκατό όλων των σεισμών. Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου 15 τοις εκατό συνέβη με σεισμούς που προκλήθηκαν από δύο πλάκες που ολισθαίνουν η μία κάτω από την άλλη.

Η διαδικασία ξεκινάει βαθιά στο φλοιό, όπου οι βράχοι υποβάλλονται σε υψηλά επίπεδα φόρτισης, λίγο πριν αυτή απελευθερωθεί προκαλώντας τον σεισμό.  Σε ορισμένους τύπους βράχου, αυτή η φόρτιση μπορεί να διασπάσει ζεύγη αρνητικά φορτισμένων ατόμων οξυγόνου που συνδέονται μεταξύ τους με υπεροξειδικούς δεσμούς.

Όταν συμβεί αυτό, τα ιόντα οξυγόνου μπορούν να διαρρεύσουν μέσα από ρωγμές του φλοιού προς την επιφάνεια. Κατόπιν, μεγάλες ποσότητες αυτών των φορτισμένων ατόμων, μπορεί να έρθουν σε επαφή με θύλακες οξυγόνου προκαλώντας ιονισμό και λάμψεις φωτός.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που δείχνουν εύλογο σκεπτικισμό απέναντι στο φαινόμενο. Όπως φαίνεται και στα βίντεο που κυκλοφορούν, οι λάμψεις θα μπορούσαν κάλλιστα να οφείλονται σε ηλεκτρικές εκκενώσεις σε σημεία που το δίκτυο έχει υποστεί βλάβες (πχ μετασχηματιστές), ή σε καιρικές και ατμοσφαιρικές συνθήκες (πχ αστραπές).