Έλληνες «εθνικοσοσιαλιστές» – απολογητές του ναζισμού και παραχάραξη της ιστορίας

Πως θα σας φαινόταν αν σας λέγαμε πως υπάρχουν Έλληνες πολίτες που όχι μόνο υμνούν τους Ναζί, αλλά τους δικαιολογούν και τους δίνουν συγχωροχάρτι για τα εγκλήματα που διέπραξαν κατά τη περίοδο της κατοχής;

Πρόσφατα ανακαλύψαμε την ιστοσελίδα hellenicns.gr, που αυτοπροσδιορίζεται ως η επίσημη ιστοσελίδα των Ελλήνων Εθνικοσοσιαλιστών.

Η ιστοσελίδα αναμασά τους εξωφρενικούς ισχυρισμούς των Ναζί, περί φυλετικής άριας ανωτερότητας, κοινωνικού δαρβινισμού, ρατσισμού (φυλετικού, βάση σεξουαλικού προσανατολισμού κτλ), αντισημιτισμού και φυσικά αντικομουνισμού.

Εξυπακούεται πως η εισβολή των Ναζί στην Ελλάδα το 1941, είναι απολύτως δικαιολογημένη και πως οι δυνάμεις κατοχής προσπάθησαν πολλές φορές να βοηθήσουν τη χώρα μας. Βέβαια, οι 800.000 νεκροί Έλληνες του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, μάλλον έχουν διαφορετική γνώμη. Ας δούμε μερικά αποσπάσματα από αυτά που λένε οι ίδιοι για το θέμα:

Οι Γερμανοί κατακτητές προσπάθησαν σε αρκετές περιπτώσεις να βοηθήσουν τους Έλληνες, χωρίς αποτέλεσμα. Προσπάθησαν επί παραδείγματι να αποτρέψουν τον πληθωρισμό στην αγορά, φέρνοντας χρυσό. 

Η αλήθεια είναι πως οι Ναζί κατακτητές προσπάθησαν να βοηθήσουν μόνο τον εαυτό τους. Κατά τη διάρκεια της κατοχής, 80% της προπολεμικής βιομηχανίας καταστράφηκε, το 90% των υποδομών (σιδηρόδρομοι, δρόμοι, λιμάνια, γέφυρες κτλ), επίσης καταστράφηκαν, ενώ περίπου 800.000 Έλληνες (7,02% – 11,17% του συνολικού πληθυσμού) πεθάναν από κακουχίες, πείνα, εκτελέσεις, πολεμικές επιχειρήσεις κτλ. 1.339 κωμοπόλεις και χωριά, παραδόθηκαν στις φλόγες, η γεωργία και η κτηνοτροφία σχεδόν εκμηδενίστηκαν είτε εξαιτίας καταστροφών, είτε κατασχέσεων για να τραφεί ο στρατός κατοχής.

Οι εθνικοσοσιαλιστές ξεχνούν επίσης πως οι Γερμανοί χώρισαν την Ελλάδα σε 3 ζώνες κατοχής με τη Θράκη και την ανατολική Μακεδονία ουσιαστικά να παραχωρούνται στη Βουλγαρία.

Ο Μεγάλος Λιμός ήταν αποτέλεσμα των λεηλασιών, συστηματικών κατασχέσεων πρώτων υλών και προϊόντων και του βρετανικού αποκλεισμού της χώρας. Φυσικά οι κατοχικές αρχές δεν έκαναν το παραμικρό για να εμποδίσουν το θάνατο χιλιάδων Ελλήνων από τη πείνα και τρανή απόδειξη για αυτό είναι οι μαύρη αγορά που στήθηκε από άκρη σε άκρη της χώρας, με την ανοχή των Ναζί και των ντόπιων δοσίλογων.

Ανάλογη ήταν η στάση τους απέναντι στο τεράστιο πληθωρισμό που εξανέμισε και το τελευταίο ίχνος πλούτου που έμεινε σε ελληνικά χέρια, αλλά και το αναγκαστικό δάνειο για τη συντήρηση των ναζιστικών στρατευμάτων. Μόνο από τη πείνα, ο ελληνικός πληθυσμός συρρικνώθηκε κατά 300.000 ανθρώπους.

Ο Χίτλερ από την άλλη μεριά ζήτησε από την Ελλάδα να διώξει τους Άγγλους από το Αιγαίο και την Κρήτη, κρατώντας μάλιστα κι όλα τα εδάφη που είχαμε ανακτήσει στην Αλβανία –τη μισή Αλβανία δηλαδή- χωρίς ούτε να έρθουμε σε σύγκρουση, ούτε να μπούμε στον Άξονα.

Η άφιξη αγγλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Κρήτη και τη Λήμνο στις αρχές Νοεμβρίου του 1940, έδωσε στον Χίτλερ το αρχικό πρόσχημα για να εισβάλει στη χώρα μας, με σκοπό την αποστέρηση των Βρετανών από τις Μεσογειακές τους βάσεις ώστε να εξαλειφθεί η απειλή για τις ρουμανικές πετρελαιοπηγές αλλά και να δώσει έμμεση βοήθεια στους Ιταλούς, με την δημιουργία ενός αντιπερισπασμού στις ελληνικές δυνάμεις που μάχονταν στην Ήπειρο. Στις 17 Νοεμβρίου 1940, ο Μεταξάς προτείνει στους Βρετανούς από κοινού επιχείρηση στο αλβανικό μέτωπο για τη δημιουργία ισχυρού συμμαχικού προγεφυρώματος στα Βαλκάνια. Οι Βρετανοί απορρίπτουν το σχέδιο λόγω της εμπλοκής τους στη Β. Αφρική. Τον Ιανουάριο του ’41, η ελληνική πλευρά ζήτησε 9 μεραρχίες από τους Άγγλους, αλλά έλαβε υποσχέσεις μόνο για μια, την οποία τελικά δεν δέχτηκε από φόβο περαιτέρω πρόκλησης των Γερμανών. Η περαιτέρω προέλαση των Γερμανών προς τα νότια Βαλκάνια (1η Μαρτίου είσοδος στη Βουλγαρία με παράλληλη κινητοποίηση βουλγαρικών στρατευμάτων) ωστόσο, οδηγεί στην αποστολή του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος στις 2 Μαρτίου 1941, με δύναμη περίπου 60.000 ανδρών, αλλά ελλειπή εξοπλισμένων από βαρέα όπλα και αεροσκάφη. Οι ισχυρισμοί πως οι Ναζί όχι μόνο δεν είχαν σκοπό να πειράξουν την Ελλάδα, αλλά θα τις επέτρεπαν να διατηρήσει τα εδάφη που είχε καταλάβει στην Αλβανία, ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας των εθνικοσοσιαλιστών, δεδομένου πως ο Μουσολίνι, ο ισχυρότερος εταίρος του Χίτλερ στην Ευρώπη, δεν θα το επέτρεπε ποτέ, ενώ ήδη από το 1939, η Αγγλία είχε δεσμευτεί για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Επιπλέον, ο Χίτλερ δεν θα ρίσκαρε μια «ουδέτερη» Ελλάδα τόσο κοντά στις ρουμανικές πετρελαιοπηγές που ήταν ο κύριος προμηθευτής καυσίμων της πολεμικής του μηχανής, ή στο «μαλακό υπογάστριο» της μετέπειτα επιχείρησης Μπαρμπαρόσα εναντίον της ΕΣΣΔ, με κίνδυνο να αφήσει ακάλυπτα τα νότια πλευρά του σε βρετανικές και μετέπειτα αμερικανικές δυνάμεις.

…Αυτά είναι μόνο μερικά από αυτά που έκαναν οι Γερμανοί κατακτητές, και τα οποία δεν έπραξαν σε καμία άλλη χώρα όπου εισέβαλαν. Ο λόγος γι’ αυτό, ο φιλελληνισμός του Αδόλφου Χίτλερ και η πεποίθηση του πως κοιτίδα των Αρίων είναι η Ελλάδα.

Οι Ναζί δεν θεωρούσαν τους Έλληνες φυλετικά καθαρούς, αλλά τους κατετασσαν στους «υποάριους» λαούς, διότι πίστευαν πως είχαν αναμιχθεί με τους Τούρκους κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ιστορικό Μάρκ Μαζάουρ, οι κατοχικές αρχές αποθάρρυναν ή απαγόρευαν τις σχέσεις Γερμανών με Ελληνίδες.

Ο Γερμανός ανθρωπολόγος Χανς Φ. K. Γκάντερ, ένθερμος υποστηρικτής της ναζιστικής ανωτερότητας, γράφει στο βιβλίο του «Τα φυλετικά στοιχεία της ευρωπαϊκής ιστορίας» πως από τους Αρχαίους Έλληνες, κυρίως η ανώτερη τάξη ήταν άριας καταγωγής, ενώ οι σημερινοί Έλληνες (του 1940), δεν ήταν απόγονοί τους, προφανώς επηρεασμένος από τον ιστορικό Γιακόμπ Φ. Φαλμεράγιερ που πρώτος είχε την άποψη πως οι Έλληνες της νεότερης εποχής δεν κατάγονται από τους αρχαίους Έλληνες, αλλά προέρχονται από Σλάβους που εισέβαλαν στην Ελλάδα κατά την περίοδο του Μεσαίωνα. Είναι μάλιστα τεκμηριωμένο πως πολλοί Γερμανοί αξιωματικοί, χρησιμοποιούσαν τη ψευδοϊστορία του Φαλμεράγιερ για να δικαιολογήσουν τις ωμότητες που διέπραξαν (πηγή: Greeks and Barbarians: Essays on the Interactions Between Greeks and Non-Greeks in Antiquity and the Consequences for Eurocentrism).

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα ήταν από τις χώρες με τις μεγαλύτερες απώλειες σε ζωές (μάχες, πείνα, εκτελέσεις κτλ) με τους αριθμούς να κυμαίνονται από 507.000 έως 807.000 ψυχές ή 7.02 έως 11.17/100.000 συνολικού πληθυσμού (ανάλογα τη πηγή). Άραγε αν ο Χίτλερ δεν ήταν «φιλέλληνας», πόσοι θα είχαν χαθεί;

Ο κατακτητής είναι κατακτητής. Κι απ’ τη στιγμή που η Ελλάδα του Μεταξά προσδέθηκε τυφλά, πολύ πριν από την έναρξη του πολέμου, στο άρμα της Αγγλίας και γενικότερα των Συμμάχων, τότε κανέναν λόγο δεν είχε η Γερμανία να βοηθήσει του Έλληνες. Παρ’ όλα αυτά, όμως, κατέβαλε αρκετές προσπάθειες ακόμα και εν μέσω της κατοχής.

Ίσως το μοναδικό κομμάτι αλήθειας στο κείμενο των Ελλήνων εθνικοσοσιαλιστών, εκτός του ισχυρισμού πως οι Ναζί κατέβαλαν προσπάθειες να βοηθήσουν τους Έλληνες όπως είδαμε πιο πάνω.

Η άποψη μας για τα «ολοκαυτώματα» που αναφέρεις είναι ότι υπαίτιοι γι’ αυτά δεν είναι οι κατακτητές αλλά οι «Έλληνες» αντάρτες κομουνιστές, καθώς ήταν γνωστό ότι οι Γερμανοί ακολουθούσαν πιστά το δόγμα των αντιποίνων.Χαρακτηριστικότερη όλων των περιπτώσεων είναι αυτή των Καλαβρύτων. Οι κομουνιστές έσφαξαν μια ολιγομελή ομάδα Γερμανών αξιωματούχων την ώρα που κοιμούνταν κι άφησαν μόνο έναν ζωντανό και με ένα μάτι, για να γυρίσει πίσω και να ενημερώσει τους υπόλοιπους για το τι έγινε. Επόμενο ήταν, τότε, να γίνουν τα καθιερωμένα αντίποινα μιας και ο κατακτητής δεν ξεχωρίζει αντάρτες από τους λοιπούς πολίτες, ούτε είναι σε θέση να καταλάβει αν οι όποιοι πολίτες δεν του έχουν στήσει ενέδρα, αλλά ότι βρίσκονται και οι ίδιοι σε πόλεμο με τους παρτιζάνους και μάλιστα προτιμούν τους Γερμανούς, απ’ τους «αντάρτες» συμπατριώτες τους.

Στη παραπάνω παράγραφο ο συντάκτης προσπαθεί να δώσει άφεση αμαρτιών στους Γερμανούς κατακτητές, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι εκτέλεσαν 21.000 Έλληνες πολίτες (άνδρες και γυναικόπαιδα), επειδή κάποιοι αποφάσισαν να προβάλουν αντίσταση. Η προσπάθεια εκλογίκευσης μιας τέτοιας πρακτικής ως «καθιερωμένα αντίποινα μιας και ο κατακτητής δεν ξεχωρίζει αντάρτες από τους λοιπούς πολίτες», ξεπερνά κάθε λογική.

Τα παραπάνω αποσπάσματα των εγχώριων αυτοαποκαλούμενων «εθνικοσοσιαλιστών», δυστυχώς δεν απηχούν την άποψη μόνο μιας μικρής μερίδας περιθωριακών ανθρώπων. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει στην Ελληνική Βουλή ένα ακροδεξιό κόμμα που όσο και αν προσπαθεί (ανεπιτυχώς) να αποτινάξει το γεμάτο σε αναφορές παρελθόν του στο ναζισμό, τυγχάνει σοβαρής δημοφιλίας από ένα σεβαστό κομμάτι της κοινωνίας μας.

Το γεγονός πως εν έτι 2017 υπάρχουν στην Ελλάδα απολογητές του ναζισμού, θα πρέπει να μας προβληματίσει.