Η ΕΡΤ διορθώνει το λάθος της για την Εσθονία, με ένα νέο

Πολύς ντόρος έγινε τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη στην Εσθονία σχετικά με τα κράτη της ΕΕ συμμετείχαν στο συνέδριο που διοργάνωσε η Εσθονική Προεδρία αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων. Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια να διαστρεβλωθεί η πραγματικότητα από δεκάδες ενημερωτικές σελίδες και το χειρότερο, από τα κρατικά ΑΜΠΕ και ΕΡΤ. Εκ των υστέρων φαίνεται πως κάποιοι προσπάθησαν να καλύψουν τη “γκάφα” τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αλλαγή στο δημοσίευμα της ΕΡΤ.

Στις 23 Αυγούστου, η ιστοσελίδα της ΕΡΤ, δημοσιεύει άρθρο με τίτλο “Μόνο οκτώ από τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. στο συνέδριο στο Ταλίν (video)“.

Σήμερα, αυτός ο τίτλος έχει αλλάξει και αναγράφει “Μόνο οκτώ από τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. προσυπέγραψαν τη διακήρυξη στο Ταλίν (video)“.

 

Πέρα από την αλλαγή στο τίτλο και την υποσημείωση, το υπόλοιπο άρθρο παραμένει ως έχει. Γιατί όμως μια αλλαγή λίγων λέξεων έχει τεράστια σημασία;

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Εσθονίας, αλλά και της απάντησης που λάβαμε τόσο τηλεφωνικά, όσο και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την εκπρόσωπο τύπου κα Katrin Lunt, συνολικά στις εκδηλώσεις έλαβαν μέρος 19 χώρες της ΕΕ. Συγκεκριμένα, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Κροατία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβακία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Ρουμανία και η Αυστρία.

Το “συνέδριο” που δεν ήταν συνέδριο

Σύμφωνα με άρθρο του Γιώργου Προκοπάκη για τη Καθημερινή, η εσθονική προεδρία θα φιλοξενούσε φέτος την 23η Αυγούστου τις εκδηλώσεις μνήμης, κατά την απόφαση και προτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων διοργανώθηκε μια δίωρη συνάντηση, με πέντε ιστορικούς ως μέλη του πάνελ, στην οποία προσκλήθηκαν τα υπουργεία Δικαιοσύνης όλων των χωρών της Ε.Ε. Στην αντίστοιχη εκδήλωση του 2016 στη Σλοβακία, η ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον πρέσβη στη χώρα και κάποιο στέλεχος ή σύμβουλο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι οκτώ χώρες της πρωτοβουλίας για την αναγνώριση των σταλινικών εγκλημάτων ως απαράγραπτων είχαν μια ξεχωριστή συνάντηση πριν από το «συνέδριο» και τα αποτελέσματα της δικής τους διαβούλευσης μεταφέρθηκαν και στην κυρίως συνάντηση με το πάνελ των ιστορικών. Η ανακοίνωση των «οκτώ» αναφέρει ρητώς την ανάγνωση των συμπερασμάτων τους στη συγκέντρωση, στην οποία παρευρίσκονταν εκπρόσωποι «πολλών χωρών της Ε.Ε.» – κάνει δε επανειλημμένες αναφορές στην πρωτοβουλία του 2015. Από αυτή τη συνάντηση και όχι το συνέδριο προέκυψε το ψήφισμα που υποτίθεται εξισώνει το κομμουνισμό με τον ναζισμό.

Πρέπει να επισημανθεί επίσης πως και η τωρινή “έκδοσ用του άρθρου της ΕΡΤ, είναι λάθος. Ναι μεν 8 χώρες υπέγραψαν το ψήφισμα (πρωτοβουλία CICROC), αλλά αυτές ήταν και οι μοναδικές που παρέστησαν στη ξεχωριστή συνάντηση – “συνέδριο”.

Στο διαβόητο πλέον “συνέδριο” όπου έλαβαν μέρος “μόνο 8 χώρες”. όπως βλέπουμε και από τη κοινή ανακοίνωση, συμμετείχαν μόνο μερικές χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ που υπήρξαν υπό σοβιετική επικυριαρχία μέχρι τη πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού στην Ευρώπη (Κροατία –πρόσκαιρα-, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Σλοβακία). Το ψήφισμα ζητά τη διεξαγωγή έρευνας για την εξακρίβωση εγκλημάτων από τα πρώην κομμουνιστικά καθεστώτα και την τιμωρία των ενόχων. Επομένως, είναι λογικό σε αυτό να λάβουν μέρος μόνο οι προαναφερόμενες χώρες που στο παρελθόν είχαν τέτοια καθεστώτα. Το ίδιο ακριβώς, οι ίδιες χώρες που έχουν δημιουργήσει μια ομάδα, είχαν κάνει στις 23 Αυγ. 2015 στο Ταλίν. Και στις 23 Αυγ 2016 την κοινή δήλωση την υπέγραψαν πέντε χώρες και πάλι στο Ταλίν. Είναι κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο στις 23 Αυγ. στο Ταλίν, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του σταλινισμού και του ναζισμού από το 2015 και αυτό το ψήφισμα δεν είναι το επίσημο.

Πέρα από όλα τα ανωτέρω όμως, έχει μεγάλη σημασία να αναλογιστούμε τις ευθύνες των μέχρι πρότινος “αξιόπιστων” ΑΜΠΕ και ΕΡΤ, που ακόμη και σήμερα, μετά την αποκάλυψη της φαρσοκωμωδίας που έστησαν, προσπαθούν να θολώσουν τα νερά (ΕΡΤ), κάτι που επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς τη γκάφα τους, άσχετα αν αυτή ήταν “προσυννενοημένη” ή απλό λάθος. Είναι άξιο απορίας και προβληματισμού κατά πόσο από εδώ και στο εξής θα πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά τα μεταδιδόμενα και γραφόμενα από τα επίσημα κρατικά ΜΜΕ.

Περισσότερα στο ellinikahoaxes.gr