Ισχύει πως κατασκευάστηκε στην Κούβα εμβόλιο κατά του καρκίνου που έχει σώσει χιλιάδες ζωές;

You are currently viewing Ισχύει πως κατασκευάστηκε στην Κούβα εμβόλιο κατά του καρκίνου που έχει σώσει χιλιάδες ζωές;

Άρθρα και σχετικές φήμες που διακινούνται το τελευταίο διάστημα, υποστηρίζουν πως ερευνητές από τη Κούβα, έχουν κατασκευάσει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του καρκίνου.

Σχετική αρθρογραφία κυκλοφορεί εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είδαμε στο news247.gr και στο tribune.gr, όπου γίνεται λόγος για ανακάλυψη που εμποδίζει τον όγκο στον πνεύμονα.

 

Ποια είναι η αλήθεια

Ερευνητές από το Κέντρο Μοριακής Ανοσολογίας της Κούβας έχουν αναπτύξει και εγκρίνει μια ανοσολογική θεραπεία καρκίνου που βελτιώνει την επιβίωση σε ορισμένους τύπους καρκίνων και σε κάποιες περιπτώσεις. Από τον Ιανουάριο του 2017, το φάρμακο έχει αρχίσει κλινικές δοκιμές για τη θεραπεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενώ το φάρμακο δεν είναι εμβόλιο με την έννοια της πρόληψης, έχει δείξει πως έχει βελτιωθεί η επιβιωσιμότητα σε ορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, ο ισχυρισμός ότι έχει θεραπεύσει χιλιάδες ανθρώπους δεν είναι αληθής, διότι μπερδεύει τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που το έχουν λάβει με εκείνους που έχουν “θεραπευτεί”.

Πρόκειται για θεραπεία (που ονομάζεται CIMAvax) που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα και η οποία έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται σε κλινικές δοκιμές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η θεραπεία, αντίθετα με τις φήμες που κυκλοφορούν, δεν έχει σκοπό να εμποδίσει τη μελλοντική εμφάνιση ασθένειας όπως ένα παραδοσιακό εμβόλιο. Το εμβόλιο, στην περίπτωση αυτή, προκαλεί μια ανοσοαπόκριση που ωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου να επιτεθεί στην ικανότητα του καρκίνου να αναπτυχθεί (σε αντίθεση με τον εμβολιασμό κατά των μελλοντικών κρουσμάτων). Όπως περιγράφεται σε ένα χαρακτηριστικό του Νοεμβρίου 2016 στο The Atlantic:

Οι Κουβανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν μια ασυνήθιστα ισχυρή πρωτεΐνη μηνιγγίτιδας και τη συνέδεσαν με μέρος μιας άλλης πρωτεΐνης που ονομάζεται επιδερμικός αυξητικός παράγοντας ή EGF. Ο EGF είναι σημαντικός για τον έλεγχο του καρκίνου, επειδή, όπως υποδηλώνει το όνομά του, ο EGF βοηθά τα κύτταρα να αναπτύσσονται και ο καρκίνος είναι ουσιαστικά κύτταρα που αναπτύσσονται εκτός ελέγχου.

Όταν χορηγηθεί αυτή η υβριδική πρωτεΐνη εκτοξεύει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ασθενούς σε υψηλή ταχύτητα (χάρη στη μηνιγγίτιδα) και στοχεύει σε καρκινικά κύτταρα (χάρη στον EGF). Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το CIMAvax θα πρέπει να λειτουργεί. Ονομάζεται εμβόλιο επειδή, όπως και άλλα εμβόλια, διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία και όχι για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα.

Το φάρμακο, το οποίο αναπτύχθηκε αρχικά από το κουβανικό υπουργείο Δημόσιας Υγείας τη δεκαετία του 1990, έχει υποβληθεί σε αρκετές κλινικές δοκιμές σε ζώα και ανθρώπους στην Κούβα και είναι επί του παρόντος αδειοδοτημένο για τον καρκίνο του πνεύμονα μη μικροκυτταρικού σταδίου IIIB / IV. Η πιο πρόσφατη κουβανέζικη μελέτη, μια μελέτη φάσης ΙΙΙ των 405 ατόμων με αυτό το είδος καρκίνου του πνεύμονα, κατέληξε στο συμπέρασμα:

Οι ασθενείς που έλαβαν τουλάχιστον 4 δόσεις του εμβολίου […] είχαν σημαντικό πλεονέκτημα στη συνολική επιβίωση. Οι ασθενείς με υψηλές [συγκεντρώσεις EGF στο σύστημά τους] είχαν το μεγαλύτερο όφελος και ο [διάμεσος χρόνος επιβίωσης] μετά τον εμβολιασμό ήταν 14,66 μήνες.

Ενώ αυτά τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, οι ισχυρισμοί ότι “χιλιάδες” έχουν «θεραπευτεί» από καρκίνο ως αποτέλεσμα αυτού του φαρμάκου δεν υποστηρίζονται από κάποια δημοσιευμένη έρευνα και φαίνεται να προέρχονται από αναφορές ότι 5000 άνθρωποι έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με το φάρμακο από το 2011. Πράγματι, οι βελτιώσεις στην επιβίωση ήταν γενικά της τάξης των μηνών και περίπου το 20% των περιπτώσεων από αυτές τις κλινικές δοκιμές (που έλαβαν το εμβόλιο) δεν παρουσίασαν καμία βελτίωση σε σύγκριση με τις ομάδες ελέγχου.

Οι δοκιμές στις Η.Π.Α. άρχισαν τον Ιανουάριο του 2017 και οι ερευνητές συγκεντρώνουν συμμετέχοντες. Εάν η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου αποδειχθεί σύμφωνα με τα πρότυπα της αμερικανικής υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ο επιστήμονας του Roswell Park Cancer, Kevin Lee, λέει ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί προσεγγίζουν την θεραπεία του καρκίνου με στόχο όχι τον ίδιο τον καρκίνο, αλλά αλλάζοντας την ικανότητα του σώματος nα περιορίζει έναν καρκίνο που προηγουμένως δεν μπορούσε να καταπολεμήσει.

Ενώ το εμβόλιο είναι πραγματικό και έχει δείξει υποσχόμενα αποτελέσματα για ένα συγκεκριμένο είδος καρκίνου του πνεύμονα, ο ισχυρισμός ότι πρόκειται για μια «θεραπεία» για όλα τα είδη καρκίνου, δεν ανταποκρίνεται τόσο από είδος του φαρμάκου όσο και στην έκταση της μέχρι σήμερα κλινικής έρευνας. Επομένως, δε μπορούμε να μιλάμε για ένα “θαυματουργό” (προληπτικό) εμβόλιο κατά του καρκίνου, αλλά για ένα φάρμακο που έχει δείξει πως μπορεί να αυξήσει την επιβιωσιμότητα κάποιων ασθενών σε ορισμένες μορφές καρκίνου του πνεύμονα.

Πηγή: Snopes