Θρησκευτική εκμετάλλευση: Η “θαυματουργή” εικόνα που χτυπάει τους πιστούς

Μετά το κάστανο που έβρασε ο Άγιος Παΐσιος και τέθηκε για λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στην Αιτωλοακαρνανία, προς έκπληξή μας πληροφορηθήκαμε για την ύπαρξη εικόνας που χτυπάει (ναι, καλά διαβάστε) τους πιστούς όταν θέλει να μεταφέρει κάποιο “θεϊκό” μήνυμα.

Σχετικό βίντεο είδαμε σε εκπομπή του καναλιού Ε με τον ισχυρισμό πως “έγινε θαύμα” στους Νικήτες Καβάλας βασιζόμενος σε βίντεο του 2015:

Βίντεο και δημοσιεύματα με τα “χτυπήματα” της εικόνας σε πιστούς, κυκλοφορούν εδώ και πολλά χρόνια.

Το παράλογο με αυτά που βλέπουμε και διαβάζουμε, είναι πως μια φαινομενικά “καλοστημένη” παράσταση με έντονα στοιχεία cult και εκατοντάδες πιστούς στο ακροατήριο, όχι μόνο διαδραματίζεται με τις ευλογίες τις εκκλησίας εδώ και πολλά χρόνια, αλλά ερμηνεύεται ως θαύμα από μερίδα των ΜΜΕ.

Στο θαύμα παίρνουν μέρος πολλοί πιστοί, ανάμεσά του και παιδάκια. Στη προκειμένη περίπτωση όμως, η είκονα για κάποιο ανεξήγητο λόγο, δεν τους “βάρεσε”.

Η αλήθεια είναι πως η εικόνα δεν “βαράει” παρά μόνο αυτούς που θέλουν να τους βαρέσει.

Αυτό που βλέπουμε στα παραπάνω βίντεο, δεν είναι κάποιο θαύμα, αλλά μια κακόγουστη παράσταση στα όρια του σουρεαλισμού και της θρησκευτικής “απάτης”. Τα θαύματα γενικότερα, ακόμη και σε τραγελαφικές περιπτώσεις όπως η ανωτέρω, αποτελούν θέμα ταμπού που μπορεί να “καταδικάσει” τους αμφισβητίες στο πυρ το εξώτερο. Ίσως τα “χτυπήματα” της εικόνας να είναι μια παράδοση ή ένα έθιμο, αλλά όταν κάποιοι προσπαθούν να προσδώσουν υπερφυσικές διαστάσεις στην όλη διαδικασία, η κατάσταση δεν είναι απλώς γελοία, αλλά κάποιος θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει ως εσκεμμένη προσπάθεια εκμετάλλευσης του θρησκευτικού συναισθήματος των πιστών.

«Καμιά ψευτιά δεν είναι τόσο καταστροφική όσο εκείνη που γίνεται αντικείμενο πίστης» Thomas Paine, Αμερικανός φιλόσοφος.

One thought on “Θρησκευτική εκμετάλλευση: Η “θαυματουργή” εικόνα που χτυπάει τους πιστούς

Comments are closed.