Οι Μινωίτες και οι Μυκηναίοι ήταν Τούρκοι σύμφωνα με το Harvard;

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα, που επικαλείται μια γενετική μελέτη οι πρώτοι μεγάλοι ευρωπαϊκοί πολιτισμοί (Μινωϊτες και Μυκηναίοι) είναι ανατολικής τουρκικής καταγωγής.

Στην ιστοσελίδα nikosxeiladakis.gr του γνωστού “Δημοσιογράφου-Συγγραφέα-Τουρκολόγου”, αλλά και στο iokh.gr, διαβάζουμε:

Είναι αλήθεια;

Δεν υπάρχει καμία μελέτη που να υποστηρίζει τον ισχυρισμό του κ. Χειλαδάκη για την ύπαρξη έρευνας που λέει πως οι Μινωίτες και οι Μυκηναίοι είναι τουρκικής καταγωγής.

Αντιθέτως, υπάρχει έρευνα  η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, και βασίζεται σε μελέτη αρχαίου γενετικού υλικού DNA και υποδηλώνει ότι οι Έλληνες που ζουν σήμερα είναι πράγματι οι απόγονοι των αρχαίων Μυκηναίων, με μόνο ένα μικρό ποσοστό DNA από μεταγενέστερες μεταναστεύσεις στην Ελλάδα. Η έρευνα καταδεικνύει επίσης ότι οι ίδιοι οι Μυκηναίοι ήταν στενά συνδεδεμένοι με τους παλαιότερους Μινωίτες, τον άλλο μεγάλο πολιτισμό που άνθισε στο νησί της Κρήτης από το 2600 π.Χ. έως το 1400 π.Χ.

Ο Μινωικός Πολιτισμός και ο ομόλογός του στην ελληνική ηπειρωτική χώρα Μυκηναϊκός Πολιτισμός, ήταν οι πρώτες κοινωνίες της Ευρώπης που υιοθέτησαν γραφή και οι πολιτιστικοί πρόγονοι της μεταγενέστερης Κλασικής Ελλάδας. Ωστόσο, το ζήτημα της προέλευσης των Μινωιτών και της σχέσης τους με τους Μυκηναίους είχε από καιρό προβληματίσει τους ερευνητές. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature δείχνει ότι οι Μινωίτες είχαν βαθιές ρίζες στο Αιγαίο και η ύπαρξή τους δεν ήταν αποτέλεσμα αφίξεως νέων πληθυσμών. Οι αρχικοί πρόγονοι τόσο των Μινωιτών όσο και των Μυκηναίων ήταν πληθυσμοί από τη Νεολιθική Δυτική Ανατολία και την Ελλάδα και οι δύο ομάδες ήταν πολύ στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, αλλά και με τους σύγχρονους Έλληνες. Περισσότερα εδώ.

Κατά γενική ομολογία, οι Τούρκοι εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Μικρά Ασία (Ανατολία), μετά την νίκη των Σελτζούκων ενάντια των Βυζαντινών στη Μάχη του Μαντζικέρτ το 1071 μΧΣε κανένα σημείο η μελέτη δεν μιλά για προέλευση των Ελλήνων από τουρκικούς πληθυσμούς.

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός ότι “οι πρώτοι μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί πολιτισμοί είναι… ανατολικής τουρκικής καταγωγής, σύμφωνα με άποψη του αμερικανικού πανεπιστημίου Harvard“, καταρρίπτεται.