«Είμαι ο θάνατος, ο καταστροφέας των κόσμων» – Χιροσίμα, 72 χρόνια μετά

Ο διευθυντής του Σχεδίου Μανχάταν Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, θα γίνει ένα δραματικό πρόσωπο που θα απολογηθεί για τις συνέπειες της ανακάλυψης της ατομικής βόμβας. Ως μάρτυρας στην έκρηξη της βόμβας συγκλονίστηκε από το θέαμα της έκκλησης εκτυφλωτικού φωτός και το περιέγραψε χρησιμοποιώντας ένα εδάφιο από την Μπαγκαβάτ Γκίτα του Ινδικού έπους Μαχαμπαράτα.

Στις 6 Αυγούστου 1945, πέφτει η πρώτη ατομική βόμβα στη Χιροσίμα. Με καταστρεπτική ισχύ 15 κιλοτόνων ΤΝΤ, ισοπεδώνει τη πόλη και προκαλεί 100.000 έως 160.000 θανάτους στιγμιαία. Η βόμβα θα ξαναχρησιμοποιηθεί 3 ημέρες αργότερα στο Ναγκασάκι προκαλώντας άλλους 70.000 θανάτους.

Τον Αύγουστο του ’45 η Ιαπωνία είχε κυκλωθεί από τις αμερικανικές δυνάμεις. Όμως για να λήξει ο πόλεμος έπρεπε η Ιαπωνία να δεχθεί παράδοση άνευ όρων. Τώρα οι Αμερικανοί, που μόλις είχαν δοκιμάσει επιτυχώς το πρώτο τους ατομικό όπλο, είχαν 2 επιλογές: Είτε να εισβάλουν με στρατό στην Ιαπωνία και να προσπαθήσουν να τη καταλάβουν, είτε να τους υποχρεώσουν σε παράδοση με τη χρήση της ατομικής βόμβας.

Η πρώτη επιλογή θα στοίχιζε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες. Είναι βέβαιο ότι οι Ιάπωνες θα πολεμούσαν λυσσαλέα για να υπερασπιστούν τις πατρογονικές τους εστίες και τον Αυτοκράτορα. Με αυτή τη δικαιολογία, αποφάσισαν να κάμψουν την αντίσταση, βομβαρδίζοντας τους Ιάπωνες με ατομικά όπλα, μέχρι να παραδοθούν.

Το τίμημα όμως ήταν εξαιρετικά βαρύ. Δύο πόλεις ισοπεδώθηκαν, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως απλοί πολίτες, εξοντώθηκαν ακαριαία και πολλές χιλιάδες ακόμη πέθαναν από τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας τις επόμενες δεκαετίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *