Ποιος πρώην υπουργός της ΝΔ αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή;

Πρόσφατα, διαβάσαμε άρθρο του πρώην υπουργού της ΝΔ, Ανδρέα Ανδριανόπουλου, που υποστηρίζει πως η κλιματική αλλαγή όχι μόνο δεν υφίσταται, αλλά η εφαρμογή μέτρων περιορισμού του φαινομένου, οδηγεί χώρες στην οικονομική ανέχεια.

Στο news247.gr, διαβάζουμε:

Ας δούμε κάποια επιμέρους σημεία:

Ήταν η Γροιλανδία πράσινη πριν 1.000 χρόνια;

Ο κ. Ανδριανόπουλος αναφέρει πως η Γροιλανδία ήταν καταπράσινη και γεμάτη καλλιέργειες κατά το Μεσαίωνα, γεγονός που αποδεικνύει πως το τωρινό λιώσιμο των πάγων δεν είναι αποτέλεσμα των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, αλλά φυσιολογικό φαινόμενο (που παρατηρήθηκε όταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι -Βίκινγκς- εγκαταστάθηκαν εκεί).

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο παγετώνας της Γροιλανδίας είναι μεταξύ 400.000 και 800.000 ετών. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα το νησί είναι απίθανο να ήταν σημαντικά διαφορετικό από όταν οι Ευρωπαίοι εγκαταστάθηκαν εκεί. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι περιοχές που κατοικήθηκαν, ήταν θερμότερες από σήμερα, με μεγάλες δασικές εκτάσεις σημύδας που παρείχαν ξυλεία. Αυτή η περίοδος συνέπεσε με την εποχή που είναι γνωστή ως Μεσαιωνική Κλιματική Ανωμαλία, γνωστή και ως Μεσαιωνική Ζεστή Περίοδος.

Κατά τη διάρκεια αυτής της μεσαιωνικής κλιματικής ανωμαλίας, ορισμένες περιοχές, κυρίως στον Βόρειο Ατλαντικό και σε μέρη της Ευρώπης, ήταν τουλάχιστον τόσο ζεστές όσο σήμερα, αν όχι θερμότερες. Ωστόσο, οι υπόλοιπες περιοχές ήταν ψυχρότερες και τα συνολικά στοιχεία δείχνουν ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες κατά την περίοδο αυτή ήταν παρόμοιες με εκείνες στην αρχή ή στα μέσα του 20ου αιώνα και πιο κρύες από σήμερα.

Έτσι, όχι μόνο η Γροιλανδία καλυπτόταν κυρίως από πάγο όταν οι Ευρωπαίοι εγκαταστάθηκαν εκεί, αλλά και οι σχετικά θερμές συνθήκες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν ήταν ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με αυτό που βλέπουμε σήμερα, όπου η θέρμανση είναι πραγματικά παγκόσμια. Το σχήμα 1 είναι ένας χάρτης που δείχνει διαφοροποιήσεις θερμοκρασίας κατά τη Μεσαιωνική Ζεστή Περίοδο. Ιστορικές αναφορές υπάρχουν και για πολύ χαμηλή στάθμη του Τάμεση εκείνη την εποχή. Τα μπλε χρώματα δείχνουν χαμηλότερες θερμοκρασίες και τα ζεστά χρώματα δείχνουν υψηλότερες θερμοκρασίες σε σύγκριση με την περίοδο αναφοράς 1961-1990.

Μπορούμε να συγκρίνουμε τη πρώτη εικόνα με μια παρόμοια αναπαράσταση εξετάζοντας τις ανωμαλίες θερμοκρασίας για την περίοδο 1999-2008. Ο παγκόσμιος χαρακτήρα της πρόσφατης αύξησης της θερμοκρασίας είναι προφανέστατος, όπως φαίνεται στην εικόνα που ακολουθεί.

Η Γροιλανδία είναι απίθανο να ήταν ριζικά διαφορετική πριν από 1.000 χρόνια, δεδομένου ότι ο παγετώνας είναι τουλάχιστον 400.000 ετών. Έτσι, τα στοιχεία δείχνουν ότι όχι μόνο η Γροιλανδία δεν ήταν πράσινη, αλλά η ζέστη ήταν κυρίως ένα τοπικό φαινόμενο που προκλήθηκε από φυσικούς παράγοντες. (Πηγή: skepticalscience.com).

Η υπερθέρμανση μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, έτσι ώστε τα αίτια των παρελθουσών κλιματικών αλλαγών να μην ανταποκρίνονται απαραιτήτως στις σημερινές κλιματικές αλλαγές. Για παράδειγμα, η Μεσαιωνική Κλιματική Ανωμαλία χαρακτηρίστηκε από σχετικά υψηλή ηλιακή δραστηριότητα, χαμηλή ηφαιστειακή δραστηριότητα και πιθανές μεταβολές στα θαλάσσια ρεύματα των ωκεανών. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να εξηγήσουν τόσο την κλίμακα όσο και το πρότυπο της ζέστης εκείνης της εποχής. Ωστόσο, δεν μπορούν να εξηγήσουν την πρόσφατη αύξηση της θερμοκρασίας. Πιο συγκεκριμένα, οι αλλαγές στους φυσικούς παράγοντες θα είχαν οδηγήσει πιθανώς σε ψύξη τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις πολλαπλά στοιχεία που δείχνουν τον ρόλο που έπαιξαν οι άνθρωποι στην πρόσφατη αύξηση της θερμοκρασίας, όπως το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα που από το 1950 και μετά, είναι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 500.000 ετών.

Τα επίπεδα CO2 στην ατμόσφαιρα, είναι σήμερα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 500.000 ετών

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται κατά μέσο όρο περίπου 0,87 ° C κάθε δεκαετία. Ο πίνακας της NASA αναπαριστά τις αλλαγές θερμοκρασίας στην επιφάνεια του πλανήτη σε σχέση με το μέσο όρο της περιόδου 1951-1980. Με βάση τα ιστορικά στοιχεία 136 ετών, οι 10 πιο θερμές χρονιές έλαβαν χώρα μετά το 2000 (με εξαίρεση το 1998). Το 2015, ήταν η θερμότερη χρονιά της περιόδου 1884-2015.

Η Εθνική Ατμοσφαιρική και Ωκεανογραφική Διοίκηση (NOAA) αναφέρει ότι οι τελευταίες δεκαετίες ήταν οι θερμότερες τουλάχιστον από το 1000 μ.Χ. Η υπερθέρμανση που έχουμε δει από τα τέλη του 19ου αιώνα είναι πρωτοφανής τα τελευταία 1.000 χρόνια.

Οι ψυχροί χειμώνες δεν σημαίνει πως η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν συμβαίνει

Τις τελευταίες δεκαετίες, η Αρκτική ιδιαίτερη βιώνει θέρμανση χάρη σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται Arctic Amplification. Η απώλεια θαλάσσιου πάγου, τα θερμότερα ωκεάνια ρεύματα και οι αυξημένες μέσες θερμοκρασίες ατμοσφαιρικών υδρατμών έχουν αυξηθεί δύο φορές πιο γρήγορα σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη. Αυτές οι αλλαγές έχουν επίσης συνδεθεί με τους βαρύτερους χειμώνες πολύ πιο νότια, μια κατάσταση  που συχνά μπερδεύει τους ανθρώπους που υποθέτουν πως η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι πραγματικότητα.

Μια νέα έρευνα έδειξε πως οι άνω του μέσου όρου θερμοκρασίες στην Αρκτική οδηγούν σε χαμηλότερη ανάπτυξη φυτών και μειωμένη πρόσληψη διοξειδίου του άνθρακα στα οικοσυστήματα της Βόρειας Αμερικής.

Η ομάδα χρησιμοποίησε ένα σύνολο λεπτομερών μοντέλων που ονομάζονταν Coupled Model Intercomparison Project Phase 5 (CMIP5) για τον προσδιορισμό της σχέσης μεταξύ των ανωμαλιών και της πτώσης της ακαθάριστης πρωτογενούς παραγωγικότητας των φυτών, επιβεβαιώνοντας τη σχέση μεταξύ των ανώμαλων καιρικών συνθηκών στη Βόρεια Αμερική και της υπερθέρμανσης της Αρκτικής.

Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι μια θέρμανση της Αρκτικής παράγει ψυχρότερους χειμώνες με λιγότερες βροχοπτώσεις, μειώνοντας την ικανότητα των φυτών να απορροφούν το CO2 κατά περίπου 14%.

Οι ψυχροί χειμώνες δεν σημαίνει πως η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν συμβαίνει

 

Το “παιχνίδι” με τις τιμές του πετρελαίου

Από το 2010 έως τα μέσα του 2014, οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου ήταν αρκετά σταθερές, γύρω στα 110 δολάρια το βαρέλι. Αλλά από τον Ιούνιο του ’14 οι τιμές έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ. Το αργό πετρέλαιο Brent έπεσε κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2009 και το αργό πετρέλαιο στις ΗΠΑ έπεσε κάτω από τα 48 δολάρια το βαρέλι.

Οι λόγοι αυτής της μείωσης είναι η χαμηλή ζήτηση σε πολλές χώρες λόγω της ισχνής οικονομικής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την αύξηση της αμερικανικής και σαουδαραβικής παραγωγής, που στόχευσαν στο να πλήξουν τη ρωσική οικονομία. Η Ρωσία χάνει $2 δισ. για κάθε δολάριο πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Ίσως το πιο κλασικό παράδειγμα των συνεπειών της μείωσης της τιμής του πετρελαίου, είναι οικονομική καταστροφή που βιώνει αυτή τη στιγμή η Βενεζουέλα. Στόχο αποτελεί επίσης το ISIS που μέσω της πώλησης πετρελαίου στη μαύρη αγορά, εισέπραττε έως $3 εκατομμύρια ημερησίως.

Γίνεται κατανοητό πως οι (χαμηλές) τιμές και οι συνέπειες αυτών σε ορισμένες χώρες, οφείλονται στην υπερπαραγωγή (υπερπροσφορά), μια πολιτική που χαράσσει ο ΟΠΕΚ και οι ΗΠΑ.

Η αναφορά σε οικολογικές καταστροφές στη πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση, είναι γνωστές στη Δύση εδώ και πολλά χρόνια και η αναφορά σε αυτές από τον πρώην υπουργό, δε φαίνεται να ενισχύει την άποψή του ενάντια της μη ύπαρξης της κλιματικής αλλαγής.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με το άρθρο του πρώην υπουργού Α. Ανδριανόπουλου, είναι πως η κλιματική αλλαγή δεν είναι μια ακόμη θεωρία, αλλά ένα γεγονός που επιβεβαιώνεται μέσα από άπειρες μελέτες και παρατηρήσεις.

 

One thought on “Ποιος πρώην υπουργός της ΝΔ αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή;

 1. Το θέμα δεν είναι ότι αρθρογραφούσε πίσω στο 2015, το οποίο μπορεί να φαντάζει μακρινό, αλλά ακόμα και στα νέα του βιβλία ισχυρίζεται αντίστοιχες υποθέσεις.
  Στην ιστοσελίδα του που έχει και τα βιβλία του
  http://www.andrianopoulos.gr/2017/01/blog-post_28.html
  “Στον εσωτερικό τομέα ενδιαφέρον έχουν οι διακηρύξεις του για μείωση φόρων και κανονιστικών διατάξεων (deregulation) που πνίγουν την οικονομική δραστηριότητα όπως και η απόφασή του να μην παρασυρθεί από την μόδα για το κλίμα (ξαφνικά ξεχάστηκε η ‘υπερθέρμανση’ και όλοι ανησυχούν για το ‘κλίμα’ γενικά)”
  όπου γίνεται σαφής σύνδεση της κλιματικής αλλαγής με το “πνίξιμο” της οικονομικής δραστηριότητας.
  Τέλος αξίζει για το θέμα η σειρά:
  https://www.youtube.com/watch?v=52KLGqDSAjo&list=PL82yk73N8eoX-Xobr_TfHsWPfAIyI7VAP
  Όπου καταρρίπτονται επιστημονικά (με πηγές) όλοι οι μύθοι για το κλίμα (και από τα δύο πολιτικά φάσματα) αλλά και δίνεται έμφαση στον έλεγχο των πηγών.

Comments are closed.