Το ρύζι του μίσους, το ρύζι της αγάπης και άλλες ιστορίες ψευδοεπιστημονικής τρέλας

Πολλοί έχουν υποστηρίξει ότι τα ανθρώπινα αισθήματα οργής, θυμού και μίσους καθώς και επίσης συμπάθειας, συμπόνιας και αγάπης, όταν εκφράζονται επηρεάζουν όχι μόνο τους ανθρώπους, αλλά και τα άλλα ειδή, όπως τα φυτά.

Στο nikosxeiladakis.gr, διαβάζουμε

Η συνέχεια εδώ.

Στο terrapapers.com, διαβάζουμε:

Είναι ζωντανό το νερό και μπορούν τα ανθρώπινα συναισθήματα να επιδράσουν στην ύλη;

Ο Dr Masaru Emoto γεννήθηκε το 1943 στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας και πέθανε το 2014. Σπούδασε Ανθρωπιστικές σπουδές κι επιστήμες και ειδικεύτηκε στις Διεθνείς σχέσεις. Ισχυριζόταν πως η ανθρώπινη σκέψη μπορούσε να επιδράσει στο νερό αλλά και άλλα αντικείμενα. Έγινε παγκοσμίως γνωστός μέσα από τα βιβλία του σχετικά με την “ανακάλυψή” του ότι το νερό είναι συνδεδεμένο με την ατομική και συλλογική συνείδηση του ανθρώπου και αντιδρά σε ερεθίσματα όπως μουσική, προσευχή, ακόμη και εικόνες. Από αυτό το σημείο και μετά, δεν ήθελε πολύ για κάποιους να ισχυριστούν πως εφόσον το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 70% νερό, όλα τα ανωτέρω ερεθίσματα (αν δοθούν με τη θετική τους διάσταση), μπορούν να έχουν θεραπευτικές ιδιότητες.

Στο enallaktikidrasi.com, διαβάζουμε:

Οι θεραπευτικές και ψυχοθεραπευτικές προεκτάσεις των εκπληκτικών αυτών πειραμάτων του Δρος Εμότο είναι τεράστιες, δεδομένου ότι και το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά το μέγα μέρος του από νερό. ”

Ψαχουλεύοντας λίγο περισσότερο στους “εναλλακτικούς” διαδρόμους του ελληνικού διαδικτύου, βρήκαμε ιστοσελίδα που κάνει αναφορά στον Δρ. Εμότο και συγκεκριμένα μιλά για τις “ανακαλύψεις” του για τη σημασία της εξαγωνικής δομή του νερού και προσφέρει ανάλογο προϊόν. Το “Bio Disc“, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα “ενεργειακό” σουβέρ που μπορεί να το “εξαγωνίσει” με πρωτοποριακές τεχνολογίες, όπως την (μη αξιοποιήσιμη), ενέργεια μηδενικού σημείου κτλ. Όλα αυτά μόλις με 230 ευρώ.

Τι ισχύει απ’ όλα τα ανωτέρω;

Εν συντομία, τίποτα, αλλά επειδή μας αρέσει να παιδευόμαστε, ας δούμε μερικά χρήσιμα στοιχεία.

Η θεωρία του Μασάρου Εμότο για το ότι οι σκέψεις είναι τόσο δυνατές ώστε μπορούν να αλλάξουν τη δομή του νερού, του ρυζιού κοκ. Βάζεις σε γυάλινα δοχεία νερό της βρύσης και κολλάς απέξω ταινίες με διάφορες λέξεις που αποκαλύπτουν αισθήματα. Γράφεις δηλαδή λέξεις όπως «αγάπη», «χάσου από μπροστά μου» σε οποιαδήποτε γλώσσα ή παίζεις κάποιες μουσικές μπροστά στο μπουκάλι ενώ κατεβάζεις τη θερμοκρασία ως τους-22 βαθμούς Κελσίου. Το νερό σχηματίζει κρυστάλλους και ο Εμότο τούς φωτογραφίζει. Ισχυρίζεται λοιπόν ότι όπου υπήρχαν καλές λέξεις όπως «αγάπη» ή καλή μουσική όπως η κλασική σχηματίστηκαν ωραίοι κρύσταλλοι, όπου υπήρχαν κακά συναισθήματα ή κακή μουσική, όπως χαρακτήρισε εκείνος τη μουσική χέβι μέταλ, είχαμε άσχημους κρυστάλλους. Κανένα από τα πειράματα του Εμότο δεν έγινε σε αυστηρά καθορισμένους από την επιστημονική κοινότητα όρους και κανείς δεν είδε ποτέ ποιες φωτογραφίες διάλεγε για να παρουσιάσει. Υπήρξαν άνθρωποι πάντως που θέλησαν να επαναλάβουν τα «πειράματά» του, όπως ο Κρίστοφερ Σέτσφιλντ στο Βέρμοντ, και τελικά κατέληξαν με αποδείξεις ότι δεν βγαίνει τίποτε.

Ο Εμότο είχε προσκληθεί προσωπικά από τον James Randi για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό The One Million Dollar Paranormal Challenge, το 2003, όπου το μόνο που έπρεπε να κάνει, ήταν να αποδείξει τις θεωρίες του σε ελεγχόμενο περιβάλλον και υπό προϋποθέσεις που θα ικανοποιούσαν και τις 2 πλευρές, για να κερδίσει $1.000.000. Δεν εμφανίστηκε ποτέ.

Οι ιδέες του Εμότο, είναι αρκετά ποιητικές, αλλά για να βρούμε κάποιο νόημα σε αυτές, φαίνεται ότι θα πρέπει να τις δούμε καθαρά από την οπτική της μεταφυσικής και της αλληγορίας. Ο Εμότο όμως, εννοεί όσα λέει και ένας τεράστιος αριθμός προϊόντων και βιβλίων έχουν βρεθεί στην αγορά εξαιτίας του. Φίλτρα νερού (και σουβέρ) που ισχυρίζονται ότι μετασχηματίζουν το νερό σε ειδικές μοριακές καταστάσεις που προωθούν την υγεία,   εταιρείες που πωλούν μπουκάλια νερού που λένε ότι έχουν υποστεί θετικά συναισθήματα ή έχουν προετοιμαστεί κατά κάποιον τρόπο σύμφωνα με την έρευνα του Εμότο κτλ, κτλ.

Το πρόβλημα όμως ήταν πως ο Εμότο, ήταν πάντα φειδωλός σχετικά με τις ακριβείς διαδικασίες του για να αποκτήσει αυτές τις φωτογραφίες και συχνά επικρίνεται γι ‘αυτό και για την έλλειψη ελέγχων. Γιατί κάποιες από τις φωτογραφίες του μοιάζουν με νιφάδες χιονιού, και γιατί άλλοι μοιάζουν με κηλίδες νερού; Στην περίπτωση σχεδόν όλων των δημοσιευμένων φωτογραφιών του, τίποτα δεν είναι γνωστό στο κοινό σχετικά με τη θερμοκρασία ή τις άλλες συνθήκες στις οποίες έγινε η λήψη της φωτογραφίας, έτσι η μεγάλη διαφορά που παρατηρείται στις εικόνες δεν προκαλεί έκπληξη.

Εν κατακλείδι, ακόμη και αν ο Μασάρου Εμότο πίστευε αυτά που έλεγε, πράγμα απίθανο, δεν άργησε να χρησιμοποιηθεί από επιτήδειους για να πουλήσουν άχρηστα προϊόντα, βασισμένοι στην άγνοια και την ανασφάλεια των υπολοίπων.