Πιστοί προσκυνούν το κάστανο που έβρασε ο Άγιος Παΐσιος

Ένα κάστανο που είχε βράσει ο Άγιος Παϊσιος πριν πολλά χρόνια, τοποθετήθηκε σε τραπέζι στο Ναό του Αγίου Δημητρίου, στο Αγρίνιο προκειμένου οι πιστοί να το προσκυνήσουν. Σύμφωνα με την Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας, τον Οκτώβριο του 1990, «ο Γέροντας Παΐσιος είχε δώσει ως ευλογία βρασμένα κάστανα σε μια ομάδα φοιτητών που τον είχε επισκεφθεί. Ένας εκ των φοιτητών, τυγχάνει να είναι και ο ένας εκ των δύο ιερέων που τέλεσαν την Αγρυπνία.”

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που τέθηκαν σε λαϊκό προσκύνημα οι παντόφλες του Αγίου στη Κύπρο και τα γυαλιά του στην Αργολίδα, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις από χρήστες των κοινωνικών δικτύων.

Στη πρώτη περίπτωση, αμεση ήταν η αντίδραση της Εκκλησίας η οποία σχολιάζοντας την εικόνα που κυκλοφόρησε μέσω twitter την χαρακτήρισε τουλάχιστον προκλητική, ενώ στη δεύτερη, ο Μητροπολίτης Αργολίδας εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας πως δεν έχει δώσει “ευλογία” για να τεθούν προς προσκύνηση προσωπικά αντικείμενα του Αγίου Παϊσίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ναού του Αγίου Δημητρίου, “Ο σκοπός που εκτέθηκε η ευλογία του Οσίου Παϊσίου, δεν είναι βεβαίως ειδωλολατρία αλλά τιμή στον Άγιο και ευλογία από αυτόν. Όπως μας διδάσκει η Αγία Γραφή, ο Θεός αρνείται την ειδωλολατρία, αλλά σε πολλά χωρία ευλογεί εικόνες και σκεύη, ζητώντας από το λαό σεβασμό σε αυτά (όπως π.χ. στο βιβλίο Εξόδου στα κεφάλαια ΚΕ΄, 7-18 και ΚΣΤ΄, 1-3).”

Τι είναι όμως η πίστη στα είδωλα;

Ειδωλολατρία είναι η πίστη σε είδωλα και αντικείμενα και η θεοποίησή τους. Η λατρεία των ειδώλων πήρε τη μορφή της αστρολατρίας, της ανθρωπολατρίας, της λατρείας ζώων, ανθρώπων, αυτοκρατόρων, αγαθών ή κακών πνευμάτων, στα οποία αποδίδονταν υπερφυσικές ιδιότητες. Πιο ακραία μορφή ειδωλολατρίας είναι ο φετιχισμός, δηλαδή η θεοποίηση αντικειμένων, ασήμαντων πολλές φορές.

Πιθανότατα το “άγιο” κάστανο θα “αποσυρθεί” σύντομα, ωστόσο ήδη η ζημιά έχει γίνει αφού πολλοί άνθρωποι μέσω των κοινωνικών δικτύων έχουν σχολιάσει ιδιαίτερα αρνητικά την πράξη. Προφανώς τέτοιες κινήσεις σκανδαλίζουν και δεν βοηθούν, ενώ δεν θα είναι λίγοι και αυτοί που θα σχολιάσουν πως η Αγρυπνία για το κάστανο, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα καλοστημένο publicity stunt.

Στην εποχή που επιστήμονες πέτυχαν να τηλεμεταφερουν ένα φωτόνιο στο διάστημα, σε μια μικρή γωνιά στη χερσόνησο του Αίμου όπου κατοικούν άνθρωποι που νιώθουν εθνική υπερηφάνεια διότι μετέφεραν τα φώτα του πολιτισμού στην Ευρώπη, κάποιοι προσκυνάνε ένα καστανό

Μόνο ο ίδιος ο Θεός ξέρει, εάν δεν έχει ήδη αποστρέψει το πρόσωπό του για να μη βλέπει τα έργα των λειτουργών του. Καλωσορίσατε στο σκοτάδι της δεισιδαιμονικής Ελλάδας του 2017 (μ.Χ).

 

3 thoughts on “Πιστοί προσκυνούν το κάστανο που έβρασε ο Άγιος Παΐσιος

  1. ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΑΙΤ ΟΤΙ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΤΟ ΙΕΡΟ ΚΑΣΤΑΝΟ ΣΕ ΟΛΗ ΤΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΕΚΤΟ ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΑΛΗΘΕΥΕΙ ?

  2. Διαβάζοντας αυτή τη δημοσίευση με μεγάλη μου λύπη διαπίστωσα (για ακόμη μία φορά) πως τα μέσα χειρίζονται τη δύναμη που διαθέτουν προκειμένου να πουλήσουν,παραπλανώντας ολοφάνερα τον κόσμο.Εγώ προσωπικά δεν διάβασα κάποια είδηση αλλά μια ξεκάθαρα κατευθυνόμενη προπαγάνδα.Λυπάμαι γιατί η σωστή ενημέρωση πρέπει να παραθέτει αντικειμενικά ένα περιστατικό και να αφήνει το κοινό να βγάζει τα συμπεράσματα του.

  3. Δυστυχώς είναι ενα κομμάτι της Ελλάδος εν έτη 2017 που πιστεύει σε αγια κάστανα παντόφλες και ξέρω εγώ τι!! Είμαστε άξιοι της μοίρας μας σε ολα τα επίπεδα!

Comments are closed.