Η επισιτιστική κρίση στην Αφρική μέσα από μια θλιβερή ματιά στα κοινωνικά δίκτυα

Η Αφρική ευθύνεται για τα δικά της προβλήματα. Σταματήστε να κάνετε 10 παιδιά. Ο λιμός είναι ο τρόπος που η φύση λέει ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι. Σταματήστε την αναπαραγωγή

Αυτό το σχόλιο από έναν Αυστραλό στo Facebook πήρε 23 likes. Αν και η επισιτιστική κρίση στην Ανατολική Αφρική οφείλεται στον εμφύλιο πόλεμο, την ξηρασία και την οικονομική κατάρρευση – και όχι στον υπερπληθυσμό – είναι μια πραγματικότητα που αγνοούν οι Αυστραλοί (και όχι μόνο) που δημοσιεύουν στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και στα σχόλια ειδήσεων.

Στείλτε τους ένα κουτί με προφυλακτικά αντί για κάποιο φαγητό. Ξέρουν μόνο πώς να γεννούν χωρίς διακοπή και στη συνέχεια να ζητούν φαγητό“, λέει ένας άλλος.

Η πείνα υπήρχε πάντοτε στην Αφρική ούτως ή άλλως, σωστά; Τα χρήματα της βοήθειας δεν έχουν καμιά αξία – κάνουν τους πεινασμένους εξαρτώμενους ή καταλήγουν σε διεφθαρμένους αξιωματούχους. Πρέπει να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Εκτός αυτού, είναι όλες οι ισλαμικές χώρες ούτως ή άλλως. Το αξίζουν.”

Αυτές είναι οι λανθασμένες και μερικές φορές άσχημες συμπεριφορές που επικρατούν στα δημόσια σχόλια γύρω από την κρίση, η έχει οδηγήσει 23 εκατομμύρια ανθρώπους στο χείλος της πείνας και έχει χαρακτηριστεί ως η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ΜΚΟ Plan International Australia, ερεύνησε τις αντιλήψεις και τη στάση του κοινού σχετικά με την καταστροφή, καθώς οι οργανώσεις βοήθειας, δεν μπορούν να κατανοήσουν γιατί οι δωρητές δεν ανταποκρίνονται σε αυτή την κρίση όπως συμβαίνει συνήθως.

Διαπίστωσε ότι, παρά τις συμπονετικές ειδήσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης σχετικά με την κρίση, τα σχόλια που απάντησαν ήταν σταθερά και διαρκώς αρνητικά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΜΚΟ, Ian Wishart, λέει ότι οι περισσότερες από αυτές τις στάσεις προέρχονται από λάθος στερεότυπα, από μια κακή κατανόηση της κατάστασης και περιστασιακά και από ασέβεια.

Αντιμετωπίζουμε αυτήν την περίοδο μια πολύ σοβαρή κρίση στο ανατολικό τμήμα της Αφρικής που μπορεί να ανταγωνιστεί την τρομερή πείνα στην Αιθιοπία το 1983 σε κλίμακα και σοβαρότητα, αλλά η απάθεια και η αρνητικότητα σχετικά με την έκτακτη αυτή κατάσταση είναι ευρέως διαδεδομένη“, δήλωσε ο κ. Wishart.

Η έκθεση της ΜΚΟ με τίτλο Challenging Negative Attitudes About the Food Crisis in East Africa,  αποσκοπεί στην κατάρριψη οκτώ από τους πιο συνηθισμένους μύθους.

Ένας από τους πιο επίμονους είναι ότι το Ισλάμ είναι υπεύθυνο για την κρίση. Στην πραγματικότητα, τρεις από τις τέσσερις χώρες που πλήττονται περισσότερο – το Νότιο Σουδάν, η Αιθιοπία και η Κένυα – είναι χριστιανικές χώρες. Η Υεμένη, στο νότιο άκρο της Αραβικής Χερσονήσου, είναι το μόνο μουσουλμανικό έθνος μεταξύ εκείνων που πλήττονται περισσότερο.

Η δημοσκόπηση που διεξήχθη για το γραφείο βοήθειας Caritas τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι μόλις το 32% των Αυστραλών γνώριζαν ότι υπήρξε μεγάλη κρίση στην περιοχή.

Οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να αντλήσουν τουλάχιστον 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια ανθρωπιστικής βοήθειας από πλούσιους χώρες έχουν πέσει σε αδράνεια καθώς ο κόσμος έχει ασχολείται εμμονικά με τον Donald Trump, την τρομοκρατία, την πολιτική αστάθεια, την αναταραχή στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Κορέα.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας – παρά τις μαζικές περικοπές στο πρόγραμμα βοήθειας της χώρας – έχει δεσμευτεί να διαθέσει 68 εκατομμύρια δολάρια για την κρίση.

Οι πιο κοινές λανθασμένες αντιλήψεις για τη πείνα στην Ανατολική Αφρική, συνοψίζονται στα κάτωθι:

1. Ο υπερπληθυσμός είναι η αιτία της πείνας.
2. Τα εγχώρια ζητήματα είναι πιο σημαντικά από την παροχή βοήθειας σε άλλες χώρες.
3. Τα χρήματα δεν φθάνουν ποτέ σε όσους το χρειάζονται.
4. Η πείνα υπήρχε πάντα στην Αφρική.
5. Οι άνθρωποι που πλήττονται από πείνα το αξίζουν.
6. Γιατί να δίνετε χρήματα όταν οι άνθρωποι στον αναπτυσσόμενο κόσμο πρέπει απλώς να βοηθήσουν τον εαυτό τους;
7. Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ωθεί τους ανθρώπους στη φτώχεια.
8. Το Ισλάμ φταίει για την κρίση.

Αν και σίγουρα υπάρχουν αυτοί που βοηθούν από το υστέρημά τους ανάλογες προσπάθειες, η αδιαφορία της συντριπτικής πλειοψηφίας όχι μόνο των Αυστραλών, αλλά και όλων των ανθρώπων του αναπτυγμένου κόσμου, θα πρέπει να μας προβληματίσει. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο πως το συγκεκριμένο θέμα, έχει απασχολήσει ελάχιστα την ελληνική δημοσιογραφία…

Διαβάστε επίσης

Bystander Effect: Η συλλογική ευθύνη της απραξίας