Καταρρίπτοντας τη ψευδοεπιστήμη: Η θαυμαστή περίπτωση της 9χρονης Emily Rosa

You are currently viewing Καταρρίπτοντας τη ψευδοεπιστήμη: Η θαυμαστή περίπτωση της 9χρονης Emily Rosa

Τη στιγμή που ο ορθολογισμός φαίνεται να βιώνει συνεχείς ήττες στον δυτικό “προηγμένο” κόσμο, η περίπτωση ενός 9χρονου κοριτσιού, που πριν χρόνια έγινε πρωτοσέλιδο σε πολλά ΜΜΕ του εξωτερικού, είναι παντελώς άγνωστη στο ευρύ ελληνικό κοινό. Η Emily Rosa, κατάφερε να γίνει το νεότερο άτομο όλων των εποχών που δημοσίευσε έρευνα σε επιστημονικό περιοδικό, καταρρίπτοντας με επιστημονικό τρόπο, την απάτη των “ενεργειακών θεραπειών”.

Πριν δούμε ακριβώς τι έκανε η Emily, ας δούμε μερικά παραδείγματα ανορθολογισμού, κάποια από τα οποία παρουσιάσαμε σε παλαιότερα άρθρα μας:

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/06/22/angels-house-university/

Τι απέδειξε η Emily Rosa;

Στα μέσα της δεκαετίας του 90, η 9χρονη τότε Emily Rosa, σκέφτηκε και πραγματοποίησε ένα πείραμα για την ενεργειακή θεραπεία, που θα την έκανε παγκοσμίως γνωστή, ως το νεότερο άτομο (11 ετών) που δημοσίευσε έρευνα σε επιστημονικό περιοδικό (The Journal of the American Medical Association), σχετικά με την αξία των ενεργειακών θεραπειών.

Συνολικά, εξέτασε 21 θεραπευτές από τους οποίους ζήτησε να περάσουν τα χέρια τους μέσα από ένα αδιαφανές χώρισμα, και χωρίς να μπορούν να δουν, να “νιώσουν” πάνω από ποιο χέρι τους, αιωρούνταν το δικό της. Με απλά λόγια, να εντοπίσουν στα τυφλά το ενεργειακό της πεδίο.

Το πείραμα έδειξε ποσοστό επιτυχίας μόλις 44%. Ακόμα και η επιλογή να γινόταν στη τύχη, το ποσοστό θα έπρεπε να αγγίζει το 50%. Με αυτό το τρόπο, ένα ευφυέστατο παιδί, απέδειξε πως η ενεργειακή θεραπεία είναι απάτη.

Τα ευρήματα της Emily (που έτυχαν μεγάλης δημοσιότητας εκείνη την εποχή), προκάλεσαν αντιδράσεις στους κύκλους των “ενεργειακών θεραπευτών” οι οποίοι προσπάθησαν να προσβάλουν το πείραμα με αστείους ισχυρισμούς. Για παράδειγμα, ισχυρίστηκαν πως το ελεγχόμενο, πειραματικό περιβάλλον, διαταράσσει τις ανθρώπινες “ενέργειες” και πως για να δουλέψει η “θεραπεία”, θα πρέπει ο ασθενής να πιστεύει στη μέθοδο.

Τη στιγμή που ο τσαρλατανισμός φαίνεται να κερδίζει έδαφος, παρά την όποια πρόοδο της επιστήμης, ένα 9χρονο κορίτσι, απέδειξε τα αυτονόητα, βάζοντας στη θέση που τους αξίζει τον ανορθολογισμό και τις αντιεπιστημονικές μεθόδους που ταλανίζουν την εποχή μας.