Οι flatearthers ήρθαν και στην Ελλάδα. Τι υποστηρίζουν

Οι flatearhters έφτασαν και στην Ελλάδα. Όλο πιο συχνά είναι το τελευταίο διάστημα τα δημοσιεύματα που ισχυρίζονται πως η Γη είναι επίπεδη.

Στο katohika.gr, diadrastika.com και greeknewsondemand.com, διαβάζουμε:

 

Είναι η Γη επίπεδη;

Δυστυχώς για τους flaterthers, ο πρώτος που απέδειξε πως η Γη είναι σφαιρική και εφάρμοσε επιστημονική μέθοδο για τη μέτρηση της περιφέρειας της, ήταν ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος (276-194 π.Χ.). Πριν από 2.200 χρόνια, με πενιχρά μέσα και χρησιμοποιώντας τη λογική, ένας Έλληνας κατέρριψε τη θεωρίας της επίπεδης Γης.

Ο Ερατοσθένης πληροφορήθηκε για ένα πηγάδι με εκπληκτικές ιδιότητες, το οποίο βρισκόταν κοντά στην πόλη της Σιέν στη νότια Αίγυπτο, κοντά στο σημερινό Ασουάν. Κάθε χρόνο, το μεσημέρι της 21ης Ιουνίου —τη μέρα του θερινού ηλιοστασίου- ο Ήλιος καθρεφτιζόταν ολόκληρος μέσα στο πηγάδι και το φώτιζε σε όλο το βάθος του. Ο Ερατοσθένης συμπέρανε ότι για να συμβαίνει κάτι τέτοιο, τη συγκεκριμένη μέρα ο Ήλιος έπρεπε να βρίσκεται ακριβώς πάνω από το πηγάδι, κάτι που ο ίδιος ποτέ δεν είχε παρατηρήσει στη Αλεξάνδρεια, η οποία βρισκόταν αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα βόρεια της Συήνης. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η Σιέν βρίσκεται κοντά στον Τροπικό του Καρκίνου, το πιο βόρειο γεωγραφικό πλάτος από το οποίο ο Ήλιος περνάει κατακόρυφα.

Ο Ερατοσθένης γνώριζε ότι ο λόγος που ο Ήλιος δεν μπορούσε να μεσουρανεί ταυτόχρονα στη Συήνη και στην Αλεξάνδρεια οφειλόταν στην καμπυλότητα του πλανήτη μας και σκέφτηκε να εκμεταλλευτεί το γεγονός προκειμένου να μετρήσει την περιφέρεια της Γης.

 

Ξέροντας επίσης ότι το τόξο μίας γωνίας αυτών των διαστάσεων ήταν το 1/50 ενός πλήρους κύκλου, και ότι η απόσταση μεταξύ της Σιέν και της Αλεξάνδρειας ήταν 5000 στάδια, πολλαπλασίασε το 5000 επί 50 και βρήκε την περίμετρο της γης.

Ο Ερατοσθένης προσέλαβε βηματιστές που μέτρησαν την απόσταση μεταξύ της Αλεξάνδρειας και της Σιέν και τη βρήκαν 5000 στάδια. Αν η γωνία λοιπόν των 7,12 μοιρών αντιστοιχούσε σε απόσταση 5000 στάδια, ο Ερατοσθένης με απλά μαθηματικά υπολόγισε ότι η περιφέρεια της Γης πρέπει να είναι 252.000 στάδια δηλαδή 39.690 χιλιόμετρα. Ο Ερατοσθένης με μόνα εργαλεία τη σκέψη του και μια ράβδο κατάφερε να μετρήσει 2.200 χρόνια πριν τη περίμετρο της Γης με εντυπωσιακή ακρίβεια. Δεδομένου ότι η πραγματική τιμή της περιφέρειας της Γης στον Ισημερινό είναι 40.075 χιλιόμετρα η απόκλιση των μόλις 385 χιλιομέτρων της μέτρησης του Ερατοσθένη από τη πραγματική τιμή είναι αξιοσημείωτη.

 

Το επίμαχο βίντεο

Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε χιλιάδες διαστημικές φωτογραφίες της Γης που αποδεικνύουν πως είναι σφαιρική, αλλά επειδή η NASA αποτελεί κόκκινο πανί για τους συνωμοσιολόγους (“αναξιόπιστη” πηγή), θα ασχοληθούμε με τις αποδείξεις που παρέχουν οι ίδιοι.

Το άρθρο παραθέτει βίντεο που υποτίθεται πως αποδεικνύει πως η Γη είναι επίπεδη, επειδή ο ορίζοντας δεν εμφανίζει καμπυλότητα. Στη πραγματικότητα είναι “μιξάζ” διαφόρων βίντεο που έχουν τραβηχτεί από μπαλόνια με κάμερες που πετούν σε στρατοσφαιρικά ύψη, ως 120.000 πόδια. Ο δημιουργός του βίντεο, κράτησε μόνο τα πλάνα που, λόγω διαστρέβλωσης των φακών, δίνουν τη ψευδαίσθηση πως ο ορίζοντας είναι μια ευθεία γραμμή. Ενα από τα βίντεο που χρησιμοποιήθηκε, είναι το παρακάτω:

Η στενή γωνία λήψης της κάμερας, δίνει τη ψευδαίσθηση του επίπεδου ορίζοντα. Εάν πάρουμε ένα screenshot από το “συνωμοσιολογικό” βίντεο, καθαρίσουμε ελαφρώς την εικόνα, προσθέσουμε μια ευθεία γραμμή και τη συμπιέσουμε, θα δούμε όχι μόνο τη καμπυλότητα του ορίζοντα, αλλά και της ατμόσφαιρας.

 

Το ίδιο ακριβώς σε μια δύο ακόμη εικόνες από το επίμαχο βίντεο:

Ας δούμε και την εικόνα που κοσμεί το “εξώφυλλο” της είδησης:

 

Οι συνωμοσιολόγοι έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο και περιμένουμε ακόμη πιο αστείες αποδείξεις, πριν αρχίσουμε να λαμβάνουμε στα “σοβαρά” τις θεωρίες τους.

 

Με πληροφορίες από:

http://physics4u.gr/blog/2010/11/28/η-μέτρηση-της-ακτίνας-της-γης-της-σελήν/

http://www.ea.gr/ep/mobile/era/perifereia.html

 

 

One thought on “Οι flatearthers ήρθαν και στην Ελλάδα. Τι υποστηρίζουν

  1. τωρα πηγες και στο αστροφυσικο?απο την ιατρικη πηγες στην αστροφυσικη?εσεις ειστε παιδια θαυματα…

    αφου λοιπον δεχεσαι τον ερατοσθενη και τις θεωριες του,δεχεσαι την ιπποκρατεια ιατρικη?

    κανε αλλη μια ΄΄ερευνα΄΄ του φραπε περι ιπποκρατειας ιατρικης…
    εσυ που ξερεις τα πολλα,κι ο νου σου κατεβαζει ενα βαρελι ζαχαρη,ποσους φραπεδες βγαζει?για λυσε μου αυτο…..

Comments are closed.