Νεα αποκαλυπτική έρευνα για το σκεπτικισμό των Ελλήνων απέναντι στα εμβόλια

Με αφορμή την πρόσφατη «Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού» η εταιρεία δημοσκοπήσεων aboutpeople πραγματοποίησε σχετική έρευνα για λογαριασμό της Athens Voice.

Η αντιεμβολιαστική παραφιλολογία που διακινείται κυρίως μέσω διαδικτύου στη χώρα μας, τείνει να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα, όσον αφορά την εμβολιαστική κάλυψη των Ελλήνων. Η πρόσφατη επιδημία ιλαράς που αποδόθηκε στη μειωμένη κάλυψη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, σάρωσε την Ευρώπη, άφησε πίσω της εκατοντάδες κρούσματα και τουλάχιστον 17 νεκρούς. Η ανάγκη υψηλού ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης, είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της ανοσίας της αγέλης.

Herd Immunity: Why your vaccinations help others

Σε πρόσφατο άρθρο μας είχαμε κάνει το συσχετισμό εμβολιοφοβίας-επιδημιών. Διαπιστώσαμε πως όπου τα ποσοστά σκεπτικισμού είναι υψηλά, τα ξεσπάσματα ιλαράς είναι συχνότερα.

Αντιεμβολιασμός vs επιδημίες: Ενός κακού, μύρια έπονται

Ο παραπάνω πίνακας απεικονίζει τις 20 χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά σκεπτικισμού απέναντι στα εμβόλια (η Ελλάδα κατέχει τη περίοπτη 8η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο), σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε  στο  EBioMedicine. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των σκεπτικιστών ανέρχεται στο 25%. Αναλυτικά τα ποσοστά σκεπτικισμού ανά χώρα στο παρακάτω χάρτη.

 

Για υψηλότερη ανάλυση, πατήστε εδώ.

Σύμφωνα με την έρευνα της Athens Voice, το 72,7% πιστεύει ότι οι παιδικοί εμβολιασμοί έχουν μεγαλύτερα οφέλη από ότι πιθανές επιπλοκές και κινδύνους, ενώ το αντίθετο εκτιμά 5,8%.Το 14,9% θεωρεί ότι τα οφέλη και οι πιθανές επιπλοκές είναι περίπου τα ίδια.

Το 23,8% πιστεύει ότι οι παιδικοί εμβολιασμοί πιθανόν να έχουν παρενέργειες και μπορεί να προκαλέσουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, ενώ το αντίθετο εκτιμά η μεγάλη πλειοψηφία, δηλαδή το 66,7%. Περίπου 1 στους 10 δεν εκφράζει άποψη στο συγκεκριμένο ερώτημα.

Περισσότερα στην Athens Voice

 

Πρέπει να τονίσουμε πως η θεωρία πίσω από τη τρομολαγνεία απέναντι στα εμβόλια, δεν έχει τη παραμικρή επιστημονική βάση. Οι (γνωστοί) εγχώριοι κύκλοι που αυθαίρετα τη διακινούν, φαίνεται πως δεν διέπονται από “αγνά”, αλλά ιδιοτελή κίνητρα (ψευτογιατροί, συγγραφείς ψευδοεπιστημονικών βιβλίων, πωλητές “υγιεινών” προϊόντων κτλ). Η περίπτωση του “γιατρού” Μουρούτη, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.