“Δρ” Μουρούτης: Κεκαλυμμένη και δυνητικά επικίνδυνη προώθηση θρησκευτικών πεποιθήσεων;

You are currently viewing “Δρ” Μουρούτης: Κεκαλυμμένη και δυνητικά επικίνδυνη προώθηση θρησκευτικών πεποιθήσεων;

Με τη περίπτωση του αυτοαποκαλούμενου “φυσίατρου – νευροεπιστήμονα” Κων/νου Μουρούτη έχουμε ασχοληθεί στο παρελθόν, όταν ασκήσαμε κριτική στις ψευδοεπιστημονικές αντιλήψεις που προωθεί μέσω των “βιωματικών” του προγραμμάτων. Στο παρόν άρθρο θα δούμε ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός των σεμιναρίων και εμφανίσεων που πραγματοποιεί ανά την Ελλάδα και όχι μόνο.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/02/09/dr-mouroutis/

 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο ίδιος ο κος Μουρούτης, είναι κάτοχος μιας πληθώρας επιστημονικών τίτλων. Συγκεκριμένα, έχει σπουδάσει βιολογία (4 χρόνια), ιατρική (5 χρόνια – Φρανκφούρτη), κατόπιν ειδικότητα ως φυσίατρος με διδακτορικό τίτλο, μάστερ με δεύτερο διδακτορικό στις ΗΠΑ (συμπεριφορικές νευροεπιστήμες), τρίτη διδακτορική διατριβή στο Ηνωμένο Βασίλειο (Robert Gordon University), παράλληλα εργαζόταν για δέκα χρόνια στο μεγαλύτερο κέντρο για την ασφάλεια της ακτινοβολίας (Νταμσταντ – Γερμανία), για τέσσερα χρόνια είναι προσκεκλημένος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Natural Health Science College (ινστιτούτο που ασχολείται με εναλλακτικές θεραπείες, με πτυχία που δεν είναι πουθενά αναγνωρισμένα) στην Αθήνα. Ακόμη ένα πτυχίο στη θεολογία το 2008 και ένα master στο MIT (!), στην αστροβιολογία….

https://web.archive.org/web/20170107082509/http://drmouroutis.com/our-doctors/dr-konstantin-mourouti/

Απολογισμός

Συνολικά, ο κος Μουρούτης ισχυρίζεται πως κατέχει εννέα επιστημονικούς τίτλους, εκ των οποίων οι τρεις είναι διδακτορικές διατριβές! Όλα αυτά ενώ παράλληλα εργαζόταν. Πως είναι δυνατόν να έχει καταφέρει τόσα πολλά σε τόσο λίγο διάστημα και ενώ παράλληλα εργαζόταν, παραμένει μυστήριο. Ενδεικτικά, μια διδακτορική διατριβή σε αγγλικό πανεπιστήμιο, απαιτεί το λιγότερο τρία με τέσσερα χρόνια σκληρής έρευνας και διαβάσματος (μέσος όρος πέντε χρόνια). Στις ΗΠΑ, ο μέσος χρόνος που απαιτείται, είναι 8,2 χρόνια, περίπου ο διπλάσιος απ’ όσο χρειάζεται για την απόκτηση Bachelor. Ένα μέσο διδακτορικό περιλαμβάνει 80-100.000 λέξεις πρωτότυπης έρευνας, κάτι που δεν είναι εφικτό, ή είναι τουλάχιστον εξαιρετικά δύσκολο με παράλληλη εργασία και σπουδές σε άλλα αντικείμενα.

http://www.cbsnews.com/news/12-reasons-not-to-get-a-phd/

https://www.prospects.ac.uk/postgraduate-study/phd-study/what-is-a-phd

Ο κος Μουρούτης με όλα τα παραπάνω διαπιστευτήρια, είναι παντελώς άγνωστος στην επιστημονική κοινότητα. Καμία δημοσίευση σε έγκυρο περιοδικό, καμία συμμετοχή σε ερευνητικό έργο, καμία αναφορά στο όνομά του σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα του εξωτερικού. Αυτό είναι πρακτικά αδύνατο για κάποιον με τόσο εκτεταμένο επιστημονικό υπόβαθρο.

 

Μουρούτης και “θεοβιολογία”

Η σύνδεση μεταξύ επιστήμης και θεολογίας, ή πιο συγκεκριμένα της ιατρικής με διάφορες πνευματικές πεποιθήσεις, δεν είναι κάτι σπάνιο. Ενδέχεται όμως να είναι επικίνδυνο όταν κάποιοι παρουσιάζουν αναπόδεικτες θεωρίες ως επιστημονικά έγκυρες.

Πριν σύντομο χρονικό διάστημα, ο κος Μουρούτης αποποιήθηκε του ρόλου του ως γιατρός, μέσα από μια καλογραμμένη, δικηγορίστικη δημόσια ανακοίνωση. Βέβαια, τα εκατοντάδες άρθρα και βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, τον διαψεύδουν πανηγυρικά.

http://archive.is/7YCcW

Με δύο λόγια δηλώνει δημόσια πως ποτέ δεν ήταν ιατρός, για να είναι νομικά καλυμμένος. 

Ο κύριος Μουρούτης, διευθύνει το Ινστιτούτο Νέα Ζωή, ή New Life και επιμελείται του »βιωματικού προγράμματος New Start, που προκύπτει από τα αρχικά των λέξεων:

– Nutrition (Διατροφή)

– Exercise (Ασκηση)

– Water (Νερό)

– Sunshine (Ηλιακό φως)

– Temperance (Εγκράτεια)

– Air (Αέρας)

– Rest (Ανάπαυση)

– Trust in God (Εμπιστοσύνη στο Θεό)

Όλα τα ανωτέρω, περιγράφονται στο βιβλίο της White (ιδρύτριας των Αντβεντιστών της 7ης Ημέρας), Ministry of Healing, το οποίο δεν είναι ιατρικό αλλά θρησκευτικό βιβλίο.

http://whiteestate.org/books/mh/mh.asp

http://www.faculty.umb.edu/alexandrine_noel/AlexINFO/newstart.htm

http://www.seventhdayadventistdiet.com

Από τα ανωτέρω, προκύπτει πως η δραστηριότητα του κου Μουρούτης (σεμινάρια, ομιλίες κτλ), δεν έχουν επιστημονική βάση, αλλά θρησκευτική. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως είναι Ανβεντιστής της 7ης Ημέρας, μια αίρεση που προέρχεται από τον Προτεσταντικό χώρο και ανήκει στο γενικότερο κίνημα των Αντβεντιστών. Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι η προσήλωση στις 10 εντολές και η τήρηση του Σαββάτου. Ανήκουν στον χώρο των Σαββατιστών.

Ιδρυτής του αντβεντισμού ήταν ο Αμερικανός William Miller, που διακήρυξε ότι η δευτέρα παρουσία του Χριστού θα γινόταν την 21η Μαρτίου 1843. Κατόπιν μετέφερε την ημερομηνία, αφού η προφητεία του δεν εκπληρώθηκε, για την 22α Οκτωβρίου 1844. Η Ellen White, εκ των ιδρυτών της αίρεσης, για να μην υποτιμήσει την “αστοχία” του Miller, διακήρυξε ότι ο Χριστός ως αρχιερεύς ήρθε πραγματικά το 1844, όχι όμως στη γη, αλλά στο «ιερό των ουρανών» με σκοπό να τον εξαγνίσει. Η ίδια μάλιστα παρακολούθησε τα συμβάντα, αφού μεταφέρθηκε εκεί με θαύμα.

Η πίστη σε οποιοδήποτε δόγμα δεν είναι κατακριτέα. Όμως η κεκαλυμμένη προσπάθεια προώθησης των θέσεων του μέσω της επιστήμης και της ιατρικής, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη.

 

Η “ιατρική” του κου Μουρούτη βασίζεται ξεκάθαρα στις διδαχές των Αντβεντιστών. Αναζητώντας παλιότερη αρθρογραφία του, βρήκαμε πληθώρα έμμεσων αναφορών στη συγκεκριμένη αίρεση.

http://archive.is/CheWH

http://archive.is/eJeyJ

 

Στο πρώτο άρθρο, ο κος Μουρούτης αναφέρει:

Χρειάζεται να αποκτήσουμε βαθύτερη κατανόηση της σημασίας της ημέρας του Σαββάτου
μέσα στο πλαίσιο της Θείας ευλογίας. Χωρίς να αποδεχτούμε τη χάρη της ευλογίας του
Θεού, το Σάββατο γίνεται απλώς μια μέρα ξεκούρασης και λατρείας. Η αληθινή ουσία της
ημέρας του Σαββάτου βρίσκεται στην αποδοχή της ευλογίας του Θεού, η οποία έχει τη
δύναμη να θεραπεύει, να αναζωογονεί και να αποκαθιστά τα κύτταρα του σώματος ώστε
να μπορούμε να «αυξάνουμε και πληθαίνουμε» (Γένεσις 1:28). Η ανάπαυση μας έχει
νόημα μόνο όταν λαμβάνουμε την ευλογία του Θεού.”

Το Σάββατο είναι η ημέρα ανάπαυσης των Αντβεντιστών

Η αντίληψη της Ellen G.White για την ευλογία
Η Ellen G. White, που γνώριζε καλά το νόημα της ευλογίας, ερμήνευε την ευλογία του Θεού
ως τη δύναμη της θεραπείας. Το Σάββατο θεωρείτε συχνά ως το υπόμνημα της δημιουργία
και συνήθως παραβλέπουμε το αληθινό νόημα της ευλογίας του Θεού. Η White δεν πίστευε
ότι το Σάββατο είναι μόνο η ανάμνηση του γεγονότος της δημιουργία αλλά αντιθέτως, η
ανάμνηση της θεϊκής δημιουργικής δύναμης της δημιουργία, όπως είναι ο Λόγος του Θεού.
Ο λόγος Του είναι η δύναμη της δημιουργίας και μας ενισχύει ώστε να θεραπευτούμε και
να πολλαπλασιαστούμε.

Η Ellen White που επικαλείται ο κος Μουρούτης, ήταν εκ των ιδρυτών των Αντβεντιστών της 7ης Ημέρας.

Η αγάπη που διαχέεται δια μέσω του Χριστού σε ολόκληρη την ύπαρξη είναι μια ζωοποιός
δύναμη. Κάθε ζωτικό όργανο-ο εγκέφαλος, η καρδιά, τα νεύρα-αγγίζεται με θεραπευτική
δύναμη. (Ministry of Healing pp.115)

Το βιβλίο Ministry of Healing, γράφτηκε από τη White όπου γίνεται αναφορά στους οκτώ κανόνες για καλή υγεία, τους ίδιους ακριβώς που χρησιμοποιεί και ο κος Μουρούτης (Nutrition, Exercise, Water, Sunshine, Temperance, Rest, Air, Trust in God).

Η ημέρα του Σαββάτου έχει καθοριστεί από τον Θεό, έχεις τις ευλογίες Του και δεν μπορεί
αυθαίρετα να αντικατασταθεί με οποιαδήποτε άλλη ημέρα της εβδομάδας, για δική μας
ευκολία. Αν γίνει κάτι τέτοιο, είναι αμαρτία διότι απορρίπτουμε το δώρο του Θεού και την
υπόσχεσή Του για θεραπεία, ανάπλαση των κυττάρων και για αγιασμό. Τέτοιου είδους
συμπεριφορά, ακόμα κι αν δεν γίνεται ηθελημένα, είναι σαν να ερχόμαστε σε
αντιπαράθεση με την δύναμη του Δημιουργού. Δεν μπορούμε να ορίσουμε εκ νέου την
ημέρα ανάπαυσης. Πρέπει να αναπαυόμαστε την έβδομη ημέρα όπως επέλεξε και έδωσε
την ευλογία Του για την ημέρα αυτή ο Δημιουργός.”

Η ημέρα ανάπαυσης του Σαββάτου είναι “ανελαστική” για τους Αντβεντιστές και το κο Μουρούτη.

Η Ellen White (1827-1915), ήταν μια εκ των ιδρυτών της Εκκλησίας των Αντβεντιστών της 7ης Ημέρας. Το πρόγραμμα NEW START που ο κος Μουρούτης προωθεί στα σεμινάριά του, είναι δημιούργημα της White. Το ίδιο ισχύει και για το βιβλίο Ministry of Healing , το οποίο επικαλείται τη στιγμή που είναι θεολογικό και όχι επιστημονικό σύγγραμα. Ο κος Μουρούτης, εμπλέκει την επιστήμη (όπως ο ίδιος θέλει να την ερμηνεύει), με τη θεολογία μιας αίρεσης. Ο σκοπός δε μπορεί να είναι άλλος από τη κεκαλυμμένη προώθηση του αντβεντισμού.

http://archive.is/r5OXV#selection-59.62-59.84

Πιο συγκεκριμένα, το 1863, η White ανέφερε πως είδε όραμα διάρκειας 45 λεπτών, κατά το οποίο ο Θεός της αποκάλυψε τις αρχές για μια καλή υγεία. Αυτό αναφέρει η ίδια στο βιβλίο της, Ministry of Healing. Το όραμά της, θεωρείται προφητικό από τους οπαδούς των Αντβεντιστών.

Η αποφυγή της κρεατοφαγίας, των γαλακτοκομικών και γενικότερα ζωικών προϊόντων, ειδικά όσον αφορά τους Αντβεντιστές σαν το κο Μουρούτη, δεν βασίζεται τόσο σε επιστημονικά δεδομένα, όσο στις θεολογικές διδαχές τους.

Όταν το πρόγραμμα NEWSTART εφαρμόζεται ορθά και ολοκληρωμένα στον τρόπο ζωής μας,
παρέχει το βέλτιστο περιβάλλον, ώστε η ευλογία του Θεού να επανορθώσει τα
κατεστραμμένα γονίδια διορθώνοντας τις ελαττωματικές βάσεις αλληλουχίας του DNA μας.”

Η ανωτέρω παράγραφος από το άρθρο του κου Μουρούτη, κάνει τον αβάσιμο ισχυρισμό πως το (θεολογικό) πρόγραμμα NEWSTART των Αντβεντιστών, μπορεί να επανορθώσει τα κατεστραμμένα γονίδια. Η εκ της πλαγίας οδού προώθηση μιας (αιρετικής) πίστεως, ενδεδυμένης τον μανδύα της επιστήμης, είναι προφανέστατη.

 

Συμπεράσματα

Αν και ο κος Μουρούτης δεν αναφέρει πουθενά την αίρεση των Αντβεντιστών, τα βιωματικά του προγράμματα, τα σεμινάρια και οι ομιλίες ανά την Ελλάδα, είναι εμφανώς επηρεασμένα από τη θεολογία τους. Η επίκληση στην Ellen White όμως είναι αρκετά συχνή (αν και πουθενά δεν αναφέρει την ιδιότητά της ως ιδρύτρια των Αντβεντιστών), ενώ το πρόγραμμα NEWSTART που με τόση επιμονή προωθεί, ανάγει τη προέλευσή του σε θεϊκό όραμα της White. Επομένως τα περί επιστημονικής βάσης που ο ίδιος ισχυρίζεται είναι αναληθή. Σε κάθε περίπτωση, η παρουσίαση προσωπικών θρησκευτικών αντιλήψεων ως επιστημονικά έγκριτων, είναι δυνητικά επικίνδυνη.