Η Google βάζει “φρένο” σε μια από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες ψευδών ιατρικών ειδήσεων

Το naturalnews.com είναι σήμερα μια από τις κορυφαίες παγκοσμίως σελίδες που ασχολείται με ψευδοεπιστημονικά ιατρικά θέματα και θεωρίες συνωμοσίας. Η Google αποφάσισε να “τιμωρήσει” τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, αλλά όχι για τους λόγους που οι ίδιοι ισχυρίζονται.

Το Natural News είναι εξαιρετικά δημοφιλές με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις σε καθημερινή βάση και 7.000.000 μοναδικούς επισκέπτες μηνιαίως (Πηγή). Παράλληλα, είναι διαβόητο για τον όγκο ψευδών ειδήσεων που διακινεί και έχουν να κάνουν με θεωρίες συνωμοσίας και ιατρικά θέματα. Ειδικά για το δεύτερο σκέλος, το μέγεθος του ψέυδους έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Πριν λίγα χρόνια, είχαν δημοσιεύσει μια ομοιοπαθητική “θεραπεία” για τον Εμπόλα που απαιτούσε τον ενδοφλέβιο εμβολιασμό με ζωντανό ιό! Μετά από αντιδράσεις, το δημοσίευμα κατέβηκε. Ο αντιεμβολιασμός, η χημειοφοβία και η αποφυγή σχεδόν όλων των μεθόδων της συμβατικής ιατρικής, αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση, με πολλούς να κάνουν λόγο για μια εξαιρετικά επικίνδυνη ιστοσελίδα. Πολλά από τα δημοσιεύματά τους έχουν φτάσει και στην Ελλάδα και φιλοξενούνται τακτικά από ιστοσελίδες και μπλογκς του λεγόμενου “αφυπνισμένου διαδικτύου”.

Τι συνέβη τελικά;

Το Natural News, μέσω του ιδρυτή της Mike Adams, καταγγείλει πως η Google κατέβασε 140.000 σελίδες (αποτελέσματα αναζήτησης) του σάιτ από τον κατάλογό της, κάνοντας λόγο για “γκεσταπίτικη” λογοκρισία, εναντίον μιας ιστοσελίδας που ερευνά και αποκαλύπτει τις -δήθεν- συνωμοσίες της Big Pharma για τα εμβόλια, τις χημειοθεραπείες κτλ.

Στο παραληρηματικό άρθρο του Adams, διαβάζουμε μεταξύ άλλων, πως στοχοποίηθηκε (μαζί με τον Alex Jones του επίσης “εναλλακτικού” Info Wars), διότι υποστηρίζουν τον νέο πρόεδρο Ντ. Τραμπ. Και σε ένα αποκορύφωμα ψεύδους και φθηνού εντυπωσιασμού, αναφέρει: “Η αφαίρεση του Natural News, από το κατάλογο της Google, σημαίνει πως εκατομμύρια άνθρωποι θα υποστούν κακό από τα φάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα και τον υδράργυρο των εμβολίων που προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο, επειδή τους απαγορεύθηκε να έχουν πρόσβαση στην άλλη πλευρά του νομίσματος της ιστορίας…

 

Σύμφωνα με δήλωση της Google στο Gizmondo ωστόσο, ο λόγος που κατέβηκαν οι σελίδες είναι λίγο διαφορετικός:

Δεν σχολιάζουμε για συγκεκριμένα σάιτς, αλλά εάν βρούμε πως κάποιο από αυτά παραβιάζει κάποια από αυτές τις  οδηγίες (του webmaster, μτφ: διαχειριστή), μπορεί να αναλάβουμε δράση εναντίον του. Μόλις το σάιτ διορθώσει το πρόβλημα, ο webmaster μπορεί να το υποβάλει (στη Google), για επανεξέταση“.

Δυστυχώς η Google δεν έχει ακόμη κάποιο αποτελεσματικό εργαλείο για την ανίχνευση των ψευδών και επικίνδυνων ειδήσεων. Υπάρχουν δεκάδες λόγοι για τους οποίους το Natural News θα μπορούσε να “εισπράξει” ποινή, τόσο χειροκίνητη, όσο και αλγοριθμική (αυτόματη). Για παράδειγμα, στην έκδοση για κινητά τηλέφωνα, υπάρχουν ανακατευθύνσεις που απαγορεύονται από τη Google.

Mike Adams

Φυσικά η ενασχόληση του Adams με το “εναλλακτικό”, δεν είναι τόσο αγνή όσο θα ήθελε ο ίδιος να τη παρουσιάσει. Μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος store.naturalnews.com, ο αναγνώστης μπορεί να βρει μια ευρεία γκάμα προϊόντων και συμπληρωμάτων σε διόλου ευκαταφρόνητες τιμές. Εξάλλου, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, με άσκηση, σωστή διατροφή και συμπληρώματα, ο οργανισμός μπορεί να αντισταθεί σε οποιαδήποτε ασθένεια.

 

Πως εμφανίζεται το Natural News στις μηχανές αναζήτησης

Κάναμε μια απλή αναζήτηση στις 3 μεγαλύτερες μηχανές αναζήτησης (Google, Bing, Yahoo).

Στην αναζήτηση της Google, το “natural news” δεν παραπέμπει στο naturalnews.com (το natural.news είναι διαφορετική ιστοσελίδα). Το δεύτερο αποτέλεσμα όμως, είναι η σελίδα του naturalnews.com στο facebook.

Στην αναζήτηση της Bing, αντίθετα με τη Google, το “natural news” μας δίνει ως πρώτο αποτέλεσμα την ιστοσελίδα naturalnews.com.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην αναζήτηση της Yahoo.

Ακόμη και αν κάνετε αναζήτηση συγκεκριμένου άρθρου του naturalnews.com, η Google δεν θα το εμφανίσει στην αναζήτηση (θα εμφανίσει ωστόσο άλλα παρεμφερή σάιτ που το αναπαρήγαγαν)

Η Google λοιπόν έβαλε το Natural News στη “μαύρη λίστα” (και πολύ σωστά) για παραβίαση κανόνων διαχειριστή και όχι επειδή λέει αλήθειες και κάποιοι προσπαθούν να το φιμώσουν.

Οι ψευδοεπιστημονικοί ισχυρισμοί ειδικά σε ιατρικά θέματα και η μεγάλη απήχηση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Δυστυχώς, πολλά από τα άρθρα της έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά και έχουν κυκλοφορήσει από αμφιβόλου ποιότητας εγχώριες ιστοσελίδες. Μερικά παραδείγματα θα βρείτε εδώεδώ, εδώ και εδώ.