Απαγόρευσαν τη τσουκνίδα – Καταρρίπτεται

Εδώ και αρκετά χρόνια κυκλοφορούν στην ελληνική μπλογκόσφαιρα δημοσιεύματα σχετικά με την υποτιθέμενη απαγόρευση της τσουκνίδας, στα πλαίσια της προσπάθειας της Νέας Τάξης Πραγμάτων να ελέγξει τις φυσικές θεραπείες προς όφελος των φαρμακοβιομηχανίων.

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής.

Το είδαμε στο makeleio.gr, superfood.blogy.gr, tromaktiko.blogspot.gr, contraseolous.gr και πολλά άλλα.

Τι ισχύει

Το επιστημονικό όνομα της τσουκνίδας είναι Urtica dioica. Είναι φυτό αγγειόσπερμο δικοτυλήδονο και ανήκει στην οικογένεια των Κνιδοειδών (Urticaceae). Κάποιες ποικιλίες μπορούν να φτάσουν σε ύψος και τα 2 μέτρα. Οι Ελληνικές ποικιλίες συνήθως φτάνουν στα 70 εκατοστά περίπου. Ο βλαστός της τσουκνίδας είναι λεπτός και εύκαμπτος. Τα φύλλα έχουν αρκετά βαθύ πράσινο χρώμα με έντονες ραβδώσεις και επιφάνεια με τριχοειδή μορφή.

Τα φύλλα της είναι πλούσια, μεταξύ άλλων, σε άλατα, ισταμινικές ουσίες, χαλκό, νάτριο, χλώριο, ορμόνες, νιτρικό ασβέστιο, πυρίτιο, κάλιο, μυρμηκικό οξύ, τανίνες, γλυκοκινίνες, βιταμίνες Α και C, οξείδιο του σιδήρου.

Το 2002, απαγορεύτηκε στη Γαλλία η χρήση της τσουκνίδας ως μέσο λίπανσης (εκχύλισμα) κήπων και αγρών. Ωστόσο, το 2011, αυτή η απαγόρευση άρθηκε με σχετικό νόμο (AGRG1110856A).

Επιπλέον, μετά από πολύχρονο και επίπονο αγώνα οικολόγων, το Υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας ανακοίνωσε (2011) ότι θα επιτρέψει την εμπορία εκχυλίσματος τσουκνίδας και ως εντομοκτόνου σκευάσματος. Οι αυστηροί νόμοι της ΕΕ σχετικά με τον έλεγχο και τη χρήση χημικών εντομοκτόνων και λιπασμάτων, φαίνεται πως έπαιξε σχετικό ρόλο στην απόφαση.

Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε άλλη απαγόρευση εις βάρος του συγκεκριμένου φυτού.

Στην Ελλάδα η χρήση της τσουκνίδας από τους βιοκαλλιεργητές είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη με αποτέλεσμα στις περιοχές κηπευτικών βιοκαλλιεργειών, η αυτοφυής τσουκνίδα να ελλείπει λόγω συλλογής της από τους αγρότες.

http://www.telegraph.co.uk/gardening/7645974/Nettles-Bad-guys-come-good.html

http://biokipos.blogspot.gr/2012/01/blog-post_30.html

http://www.tela-botanica.org/actu/article1142.html#

http://archive.wikiwix.com/cache/?url=http%3A%2F%2Fwww.legifrance.gouv

Dr. Rath

»The definitive charlatan» (Ο ορισμός του τσαρλατάνου). Έτσι χαρακτηρίζει το quackometer.net, τον Dr. Matthias Rath, ο οποίος είναι γνωστός και από εμφανίσεις του στη χώρα μας. Γεννημένος στη Γερμανία το 1955, όπου σπούδασε ιατρική, έχει αποκτήσει παγκόσμια »φήμη» μέσω των πωλήσεων βιταμινών και συμπληρωμάτων, που, όπως ισχυρίζεται, θεραπεύουν καρκίνο, AIDS και λοιπές σοβαρές ασθένειες.

Το 2003, οι υπηρεσίες πρόνοιας της Γερμανίας, διέταξαν την απομάκρυνση ενός 9χρονου παιδιού που έπασχε από καρκίνο, από τους γονείς του. Οι τελευταίοι, είχαν αποφασίσει να απορρίψουν τη συμβατική θεραπεία, έναντι των σκευασμάτων του Rath. Λίγο αργότερα, ο 9χρονος απεβίωσε και ο Rath κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 250.000 ευρώ.

Λίγα χρόνια αργότερα, θα εκδιωχθεί από τη Νότιο Αφρική, διότι προωθούσε τα σκευάσματά του (όλως περιέργως με τη συνεργασία των αρχών) για τη θεραπεία του AIDS, σε μια χώρα που μαστίζεται από έξαρση της συγκεκριμένης νόσου. Ο Rath απέτρεπε τους ασθενείς να λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία και αντ αυτής, να λαμβάνουν τα σκευάσματά του. Ο τότε επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορά, είχε πει χαρακτηριστικά: »Ο Rath σκοτώνει ανθρώπους παρασέρνοντάς τους σε μη αναγνωρισμένες θεραπείες, που δεν έχουν επιστημονική βάση». Οι θάνατοι από τη δράση του Rath στη Ν. Αφρική, είναι δύσκολο να υπολογιστούν.

Υπάρχουν άφθονες πηγές που κατηγορούν το Rath ως τσαρλατάνο, την ίδια στιγμή που οι ισχυρισμοί του, δεν τεκμηριώνονται από καμία αξιόπιστη έρευνα.

http://www.quackometer.net/blog/2008/09/matthias-rath-charlatan.html

http://skepdic.com/rath.html

https://www.quackwatch.org/11Ind/rath.html

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(05)67739-2/fulltext

http://www.wired.co.uk/article/the-man-who-sold-out-medicine

Προβλήματα με το νόμο

– Το 2000, ολλανδικό δικαστήριο διέταξε το Rath να σταματήσει τους εμπρηστικούς ισχυρισμούς του για τη φαρμακευτική εταιρία Numico.

– Το 2002, η Βρετανική αρχή προστασίας καταναλωτών, διέταξε το Rath να σταματήσει τους παραπλανητικούς και ψευδείς ισχυρισμούς που χρησιμοποιούσε στις διαφημισεις του.

– Το ίδιο έτος, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), προειδοποίησε για παραβάσεις σχετικά με τους ισχυρισμούς αποτελεσματικότητας των σκευασμάτων του Rath.

– Το 2005, η αρχή (διαφημιστικής) προστασίας καταναλωτων της Ν. Αφρικής, εξέδωσε 3 ανακοινώσεις ενάντια στις δράσεις του Rath στη χώρα.

– Το 2006, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ν. Αφρικής, διατάσσει το Rath, να σταματήσει τους αβάσιμους ιατρικούς ισχυρισμούς του.

– Το ίδιο έτος, διώκεται και τιμωρείται με πρόστιμο 33.000 ευρώ στη Γερμανία, για διακίνηση σκευασμάτων που θεραπεύουν το καρκίνο.

– Το 2008, ο Rath μηνύει τον Guardian εξαιτίας 3 άρθρων που εξέθεταν τη δράση του στη Ν. Αφρική και τα κέρδη εκατομμυρίων από τις πωλήσεις βιταμινών ανά την υφήλιο.. Λίγους μήνες αργότερα, αποσύρει τη μήνυση…

https://www.theguardian.com/world/2008/sep/12/matthiasrath.aids2

http://web.archive.org/web/20061123203152/http:/www.tac.org.za/rathwrongs.html

Ίσως η πιο γνωστή διάψευση των ισχυρισμών του Rath, είναι αυτή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Όπως διαβάζουμε (και) στα ελληνικά, ο Rath (εξακολουθεί να) υποστηρίζει:

http://ellinikahoaxes.gr/2016/12/28/dr-rath-debunked/

 

Συμπεράσματα

Από τα ανωτέρω προκύπτει πως αφενός η δήθεν απαγόρευση της τσουκνίδας κατ’ επιταγή της ΝΤΠ, δεν ισχύει και αφετέρου, τα γραφόμενα και λεγόμενα του διαβόητου Dr. Rath δεν έχουν τη παραμικρή επιστημονική βάση.