Ψευδοεπιστημονικό μεταπτυχιακό στην Ελλάδα του 21ου αιώνα

Ήταν το έτος 2006, όταν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποφάσισε να πρωτοτυπήσει. Καθιέρωσε λοιπόν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών πάνω στην ομοιοπαθητική.

Κάπως καθυστερημένα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, απέστειλε επιστολή στην τότε Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κα Μαριέττα Γιαννάκου, ζητώντας την επανεξέταση και ανάκληση της απόφασης που εγκρίνει το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, καθότι η Ομοιοπαθητική δεν έχει αναγνωριστεί ως επίσημη Ιατρική ειδικότητα.

Λίγα λόγια για την ομοιοπαθητική
Στο skepdic.gr, διαβάζουμε:
Η κλασσική ομοιοπαθητική ξεκίνησε τον 19ο αιώνα από τον Samuel Christian Friedrich Hahnemann(1755-1843) ως μια εναλλακτική στις καθιερωμένες ιατρικές πρακτικές της εποχής, όπως η φλεβοτομία ή η αφαίμαξη. Η πρόκληση αιμορραγίας σε ασθενείς μέσω διάνοιξης φλεβών, ο εξαναγκασμός της ασθένειας να αφήσει το σώμα, και η αποκατάσταση των σωματικών υγρών στην κατάλληλη ισορροπία, ήταν δημοφιλής ιατρική πρακτική μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα ( Williams 2000:265). Ο Hahnemann απέρριπτε την αντίληψη ότι η ασθένεια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται απελευθερώνοντας το απεχθές περιεχόμενο που την προκαλεί. Αντιθέτως, υποστήριζε ότι η ασθένεια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται βοηθώντας την ζωτική δύναμη να επαναφέρει το σώμα σε αρμονία και ισορροπία. Απέρριπτε άλλες συνήθεις ιατρικές πρακτικές της εποχής του, όπως τα καθαρτικά και τα εμετικά «με όπιο και καλομέλας με βάση τον υδράργυρο». Περιληπτικά, η εναλλακτική ιατρική του Hahnemann ήταν πιο ανθρώπινη και λιγότερο πιθανή να προκαλέσει βλάβη από πολλές από τις συμβατικές πρακτικές της εποχής του.
Παρά το γεγονός ότι από τις εκατοντάδες μελέτες που έχουν γίνει στα ομοιοπαθητικά φάρμακα η μεγάλη πλειοψηφία δεν βρήκε καμία αξία σε αυτά, κάποιοι υποστηρικτές της ομοιοπαθητικής επιμένουν όχι μόνο ότι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα έχουν αποτέλεσμα αλλά ισχυρίζονται και ότι γνωρίζουν τοντρόπο που λειτουργούν. Ωστόσο φαίνεται πως επιστήμονες όπως ο Jacques Benveniste , ο οποίος υποστηρίζει ότι ξέρει πώς λειτουργεί η ομοιοπαθητική, έχουν αντιστρέψει τη σειρά των πραγμάτων. Ο Benveniste ισχυρίζεται πως έχει αποδείξει ότι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δρουν αλλάζοντας τη δομή του νερού, επιτρέποντας έτσι στο νερό να διατηρήσει μια «μνήμη» της δομής της ομοιοπαθητικής ουσίας που έχει χαθεί λόγω αραίωσης. (Nature Vol. 333, No. 6176, pp. 816-818, 30 Ιουνίου, 1988). * (ΟBenveniste ισχυρίζεται ακόμα ότι η βιολογική δράση ενός ομοιοπαθητικού διαλύματος μπορεί να καταγραφεί ψηφιακά, να αποθηκευτεί σε ένα σκληρό δίσκο, να σταλεί μέσω Internet και να μεταφερθεί στο νερό ως παραλήπτη. Ήταν πετυχημένος βιολόγος και δούλευε σε ένα κρατικό εργαστήριο μέχρι που άρχισε αυτούς τους ισχυρισμούς, οι οποίοι του κόστισαν τη θέση και φήμη του ως ευυπόληπτου επιστήμονα. Πλέον θεωρείται από τους επικριτές του (όπως είναι ο James Randi ) ως ένας άλλος Blondlot ). Αφού οι ομοιοπαθητικές θεραπείες δεν έχουν αποτέλεσμα, δεν είναι αναγκαία καμία θεωρία για το πώς λειτουργούν. Αυτό που είναι αναγκαίο είναι να εξηγηθεί γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι είναι ικανοποιημένοι με τον ομοιοπαθητικό τους παρ’ όλες τις ενδείξεις ότι οι ομοιοπαθητικές θεραπείες είναι αναποτελεσματικές.
Υπάρχουν ανασκοπήσεις διαφόρων μελετών γύρω από την αποτελεσματικότητα των ομοιοπαθητικών θεραπειών και καμία από αυτές δεν συμπεραίνει ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα οποιασδήποτε ομοιοπαθητικής θεραπείας. Οι ομοιοπαθητικοί είχαν στη διάθεσή τους πάνω από 200 χρόνια για να επιδείξουν την πραμάτεια τους και απέτυχαν να το κάνουν. Βέβαια υπάρχουν μεμονωμένες μελέτες που έχουν βρει στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ του γκρουπ υπό ομοιοπαθητική θεραπεία και του γκρουπ ελέγχου, αλλά καμία από αυτές δεν έχει επαναληφθεί ή μαστίζονται από μεθοδολογικά σφάλματα. 200 χρόνια και ακόμα περιμένουμε για αποδείξεις! Το να μην έχεις προκαταλήψεις είναι ένα πράγμα- το να περιμένεις αποδείξεις για πάντα μοιάζει περισσότερο με ευσεβή πόθο”.

Το Quackwatch, χαρακτηρίζει την ομοιοπαθητική, ως την απόλυτη απάτη.

Το Μάρτιο του 2015, το National Health and Medical Research Council (NHMRC), δηλαδή το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της Αυστραλία, εξέδωσε μια αναλυτική μελέτη που απεδείκνυε πως η ομοιοπαθητική δεν δουλεύει. Θα πει κάποιος, ”ΟΚ, άλλη μια μελέτη που καταρρίπτει την ομοιοπαθητική”. Στη πραγματικότητα όμως, οι Αυστραλοί συγκέντρωσαν ούτε λίγο, ούτε πολύ, 1.800 παλαιότερες (δημοσιευμένες) μελέτες, εκ των οποίων, χρησιμοποιήθηκαν οι 225 πιο εμπεριστατωμένες, για να δείξουν με απόλυτη σαφήνεια, πως η ομοιοπαθητική, ΔΕΝ δουλεύει!

Πιο πρόσφατα, η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), κατέταξαν οριστικά την ομοιοπαθητική στη σφαίρα της ψευδοεπιστήμης.

Και επανερχόμαστε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Όπως πληροφορούμαστε από την ιστοσελίδα homeopathy.gr, για να πάρουμε τον τίτλο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θα έπρεπε να ξοδέψουμε 8.000 ευρώ. Όλα αυτά, για να πάρουμε ένα χαρτί ”ιατρικής” εξειδίκευσης, που ΔΕΝ είναι αναγνωρισμένη στην Ελλάδα. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι που συνήθως είναι πολυγραφότατοι, τηρούν σιγήν ιχθύος για το ζήτημα. Μήπως επειδή πολλά από τα μέλη τους είναι ομοιοπαθητικοί;. Τη μόνη (ιδιωτική) πρωτοβουλία που βρήκαμε στο διαδίκτυο, είναι αυτή της ”Συλλογή Υπογραφών Ενάντια Στην Αναγνώριση της Ομοιοπαθητικής”. Η πρωτοβουλία φέρει τις επώνυμες υπογραφές 166 ατόμων από το χώρο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ένα ακόμη παράδοξο που διαβάσαμε στο homeopathy.gr, είναι πως η Ελλάδα πρωτοπορεί παγκοσμίως με το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό. Προφανώς και πρωτοπορεί, αλλά πρωτοπορεί αρνητικά!
Ποτέ δε μάθαμε από που προέκυψε η φαεινή ιδέα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου να δημιουργήσει μεταπτυχιακό πάνω σε μια αποδεδειγμένη ψευδοεπιστήμη. Το ευχάριστο είναι πως το σταμάτησε (ίσως λόγω αντιδράσεων). Εν κατακλείδι, όπως προκύπτει από εκατοντάδες έρευνες, η θεραπευτική ικανότητα της ομοιοπαθητικής, ΔΕΝ αποδεικνύεται επιστημονικά.

2 thoughts on “Ψευδοεπιστημονικό μεταπτυχιακό στην Ελλάδα του 21ου αιώνα

  1. Αν και είναι πλέον παλιό – πλην αλησμόνητο – το απαράδεκτο αυτό συμβάν, αξίζει να τονιστεί ότι το Π. Αιγαίου αποτελεί τη συνέχεια (έστω και με μια μακροχρόνια παύση) του άλλοτε Πανεπιστημίου Σμύρνης το οποίο ιδρύθηκε άλλα δεν λειτούργησε ποτέ λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής.
    Και έτσι ενώ συντρέχουν ισχυρότατοι γεωπολιτικοί λόγοι – δεδομένης και της εθνικής κυριαρχικής αμφισβήτησης του Αιγαιου από την ηγεσία της Τουρκίας – που επιβάλλουν να μείνει ανοιχτό και να ενδυναμωθεί το εν λόγω ίδρυμα, κατάφεραν παραλίγο, οι του Πανεπιστημίου, να εκθέσουν ανεπανόρθωτα το ίδρυμα και να έχουν δώσει το έναυσμα στην γείτονο χώρα για το χαρακτηρισμό τού ως ψευτοπανεπιστήμιο και ελληνικό πολιτικό τέχνασμα στο χώρο του Αιγαίου, διευκολύνοντας την ήδη έντονη ρητορική αμφισβήτησής του (Αιγαίου).
    Χώρια που έτσι διευκόλυναν διάφορες εγχώριες εκτός τόπου και χρόνου “φωνές” (ή που μπορεί να υποκινούνται και από έξωθεν δάκτυλο), οι οποίες κατά καιρούς απαιτούν το κλείσιμο του ιδρύματος ως μη αποδοτικό και παραγωγικό.

  2. Δεν είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Στην Αγγλία το ξεκίνησαν αυτό πριν 10, ευτυχώς πλέον τα περισσότερα πανεπιστήμια τα σταμάτησαν αλλά υπάρχουν ακόμα ένα δυο που έχουν τέτοια πτυχία.

Comments are closed.