Η απάτη των συσκευών δωρεάν και συνεχούς ενέργειας

Μια δημοφιλής, αλλά σχετικά άγνωστη στην Ελλάδα θεωρία συνωμοσίας, έχει να κάνει με την ύπαρξη τεχνολογιών και συσκευών απεριόριστης ενέργειας, τις οποίες προσπαθεί να κρύψει το κατεστημένο, κρατώντας την ανθρωπότητα εξαρτημένη σε ”παραδοσιακές” μεθόδους παραγωγής, όπως τα ορυκτά καύσιμα. Μια τέτοια συσκευή, έφτασε και στη χώρα μας.

Τι ισχύει

Οι ισχυρισμοί για την ύπαρξη μηχανών απεριόριστης και διαρκούς ενέργειας δεν είναι κάτι καινούργιο. Για πολλές δεκαετίες, διάφοροι ”εφευρέτες” ισχυρίζονται πως έχουν καταφέρει να τις κατασκευάσουν. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν κατάφεραν να αποδείξουν πως δουλεύουν. 

Στη προκειμένη περίπτωση, έχουμε έναν ανάλογο ισχυρισμό, ο οποίος δεν τεκμηριώνεται. Τόσο το άρθρο που κυκλοφορεί στα ελληνικά, όσο και τα βίντεο, δεν αναφέρουν το παραμικρό για το μηχανισμό λειτουργίας. Μαθαίνουμε πως ο αγοραστής δεσμεύεται για 5 χρόνια να μην ανοίξει τη συσκευή για λόγους προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων και παράλληλα, έχουμε τη δέσμευση της εταιρίας για 30 ημέρες δωρεάν δοκιμαστικής λειτουργίας. Ακούγεται πολύ καλό; Μάλλον όχι. Το πιθανότερο είναι πως ποτέ δε θα λάβουμε το μηχάνημα, ενώ παράλληλα, ο κατασκευαστής θα καταφέρει να δημιουργήσει ”ντόρο” και διαφήμιση (έστω και αρνητική), φτάνοντας στα αυτιά κάθε συνωμοσιολόγου και ”εναλλακτικού”. Το πιθανότερο είναι στο τέλος να μας πουν πως τελικά δε μπόρεσαν να προχωρήσουν σε πωλήσεις, διότι το κατεστημένο τους το απαγόρευσε. Ο σκοπός της διαφήμισης όμως θα έχει επιτευχθεί. 

Ψάχνοντας λίγο ακόμη, βρήκαμε την κατασκευάστρια εταιρία στο facebook. Μας προβλημάτισε όμως που η σελίδα τους έχει μόνο 2 likes. Επιπλέον, η έδρα τους δε φαίνεται να είναι στη Κροατία, αλλά στην Ινδία. Τέλος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους, κατασκευάζουν σχάρες και καφάσια…

Η ”επιστήμη” πίσω από τις συσκευές συνεχούς ενέργειας

Οι συνηθέστεροι τρόποι με τους οποίους υποτίθεται πως ”λειτουργούν” αυτά τα μηχανήματα, είναι είτε με τη χρήση ενέργειας μηδενικού σημείου (Zero Point Energy – ΖΡΕ). 

Σύμφωνα με την κβαντική φυσική, δεν υπάρχει απόλυτο κενό και κάθε σημείο του σύμπαντος πάλλεται από μια αόρατη δραστηριότητα. Η ενέργεια του κενού μπορεί να εξηγήσει τη γένεση του σύμπαντος. Ακόμη και στη θερμοκρασία του απόλυτου μηδενός, το κενό διαθέτει τεράστιες ποσότητες ενέργειας η οποία λόγω της ομοιογένειας δεν είναι άμεσα αντιληπτή, αλλά κάτω από ορισμένες συνθήκες οδηγεί σε παρατηρήσιμα και μετρήσιμα φαινόμενα.

Στο τέλος της δεκατείας του ’40, ο Ολλανδός φυσικός Hendrik Casimir στα πλαίσια μιας έρευνας για την εταιρία που εργαζόταν εκείνο το διάστημα ανακάλυψε μια περίεργη, άγνωστη μέχρι τότε δύναμη που αναπτύσσεται μεταξύ δύο αφόρτιστων παράλληλων πλακών που τοποθετούνται σε πολύ κοντινή απόσταση.

Τα θεωρητικά του αποτελέσματα έδειχναν πως ακόμη και στο κενό και εν απουσία οποιουδήποτε άλλου πεδίου, αναπτύσσεται μία δύναμη μεταξύ των δύο πλακών. Αναφέροντας τα αποτελέσματα του στον Niels Bohr, λέγεται πως εκείνος αμέσως υπέδειξε πως το φαινόμενο αυτό είχε να κάνει με την ενέργεια του κενού, ένα θέμα που εκείνο τον καιρό απασχολούσε τους φυσικούς. Βασισμένος σε αυτή την παρατήρηση, ο Casimir ανέλυσε σε μία σειρά τριών άρθρων το ομώνυμο φαινόμενο.

Η ενέργεια η μηδενικού σημείου πράγματι υπάρχει. Όμως μόνο οι μεταβολές της μπορούν να είναι μετρήσιμες και αξιοποιήσιμες. Η δυνατότητά μας να εκμεταλλευτούμε τις μεταβολές αυτές ενέργειας είναι περιορισμένη σε μικροσκοπικά φαινόμενα όπως το φαινόμενο Casimir. η φαντασία όμως των ανθρώπων έχει εν πολλοίς μεγαλοποιήσει τη σημασία της ενέργειας του κενού. Οι προτάσεις λοιπόν που θέλουν τον άνθρωπο να εξορύσσει απεριόριστα ποσά ενέργειας από το κενό, θα πρέπει μάλλον να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό.

Η απλή εικόνα του κβαντικού κενού στο οποίο ζουν ‘εν δυνάμει’ ή εικονικά σωματίδια τροποποιείται αν λάβουμε υπόψη ότι, όπως τα υποατομικά σωματίδια υπόκεινται σε διάφορες δυνάμεις που το είδος τους εξαρτάται από τον τύπο του σωματιδίου, έτσι και μεταξύ των εν δυνάμει (ή εικονικών) σωματιδίων δρουν οι ίδιες δυνάμεις. Συνεπώς, είναι δυνατόν να υπάρχουν περισσότερα από ένα είδος κατάστασης κενού. Η ύπαρξη πολλών δυνατών «κβαντικών καταστάσεων» είναι γνωστό χαρακτηριστικό της κβαντικής φυσικής, όπως υπάρχουν και οι διάφορες ενεργειακές στάθμες των ατόμων.

Οι παραπανω εφαρμογές ωστόσο, παραμένουν αποκλειστικά θεωρητικές.

Από τα ανωτέρω μπορούμε να συμπεράνουμε πως η κατασκευή και πώληση συσκευών απεριόριστης και συνεχούς ενέργειας, δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα και καταρρίπτεται.