Ογκολόγος πουλάει απαγορευμένη από τον FDA ουσία ως θεραπεία του καρκίνου στην Ελλάδα

You are currently viewing Ογκολόγος πουλάει απαγορευμένη από τον FDA ουσία ως θεραπεία του καρκίνου στην Ελλάδα

Η γνωστή (και μέσα από την αρθρογραφία μας) ογκολόγος Σαββούλα Μάλλιου-Κριαρά, φαίνεται πως αρέσκεται στο να “διαφημίζει” αντιεπιστημονικές μεθόδους θεραπείας του καρκίνου. Και γιατί να μην το κάνει άλλωστε, αφού ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, μάλλον έχει πιο σοβαρά ζητήματα να ασχοληθεί από τη προστασία της δημόσιας υγείας που ενδέχεται να κινδυνεύει από τις ψευδοεπιστημονικές αξιώσεις ενός μέλους του, που τις υποστηρίζει πουλώντας ελπίδα (και συμπληρώματα) μέσω της ιστοσελίδας της. Μόλις πρόσφατα είδαμε πως προτείνει μια απαγορευμένη από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ουσία, ως θεραπεία για το καρκίνο.

Στο emedi.gr που διαχειρίζεται η κα Μάλλιου-Κριαρά, διαβάζουμε:

Τι ισχύει απ’ όλα τα ανωτέρω;

Η κα Μάλλιου-Κριαρά, υποστηρίζει πως η ουσία Διμεθυλοσουλφοξείδιο (DMSO), μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία του καρκίνου είτε από μόνη της (καθυστερώντας τον), είτε συνδυαστικά με άλλα φάρμακα (πχ υπεροξείδιο του υδρογόνου) εξαιτίας της διεισδυτικότητας της στο ανθρώπινο σώμα και ειδικά στα καρκινικά κύτταρα.

Η τοξικότητα του DMSO είναι πρακτικά μηδενική, ωστόσο η χρήση του στο χημικό εργαστήριο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, γιατί απορροφάται ευκολότατα από το δέρμα και μεταφέρεται ταχύτατα στην κυκλοφορία του αίματος. To DMSO δεν είναι ο μόνος διαλύτης που έχει αυτήν την ιδιότητα, αλλά ίσως είναι ο ταχύτερα απορροφούμενος και ο λιγότερο τοξικός. Αυτή η ιδιότητα του DMSO καθιστά εξαιρετικώς επικίνδυνα τα διαλύματα τοξικών ενώσεων σε αυτό, αφού αν αυτά έρθουν σε επαφή με το δέρμα, το DMSO θα τις μεταφέρει ταχύτατα στον οργανισμό, όπου θα εκδηλώσουν την τοξική τους δράση, η οποία μπορεί να είναι και μοιραία.

DMSO και καρκίνος

Σε σχετικό άρθρο των καθηγητών Θανάση Βαλαβανίδη και Κωνσταντίνου Ευσταθίου, διαβάζουμε πως οι πρώτες αναφορές στη χρήση του DMSO σε διάφορες θεραπείες άρχισαν να δημοσιεύονται στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και το ενδιαφέρον για τις φαρμακευτικές εφαρμογές της ουσίας αυτής γιγαντώθηκε μέσα στην ίδια δεκαετία. Το DMSO άρχισε να διαφημίζεται σε διάφορα έντυπα, αλλά και να διατίθεται ως έχει ή σε μείγμα με διάφορα άλλα έκδοχα ή αιθέρια έλαια ως το “θαυματουργό φάρμακο” (παυσίπονο, αντιφλεγμονώδες, για δερματικές παθήσεις, κυστίτιδες, για αρθριτικούς πόνους, για αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση, ακόμη και ως αντικαρκινικό φάρμακο).

O Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ωστόσο, έχει απαγορεύσει τη προώθηση του DMSO ως θεραπεία του καρκίνου. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία, ήδη από το 1983 προειδοποιούσε κατά της χρήσης της ένωσης στη θεραπεία του καρκίνου. Μια ανασκόπηση του 2014, αναφέρει πως ο συνδυασμός DMSO με κάποια χημειοθεραπευτικά φάρμακα, μπορεί να μειώσει σημαντικά τη δράση τους.

Η κα Μάλλιου-Κριάρα, ισχυρίζεται επίσης πως “Το DMSO συνδυάζεται επιτυχώς με το υπεροξείδιο του υδρογόνου, το χλωριούχο καίσιο και άλλα προϊόντα,” υπονοώντας πως αυτές οι δυο ενώσεις μπορούν να θεραπεύσουν το καρκίνο και να δράσουν πιο αποτελεσματικά σε συνδυασμό με DMSO. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν ισχύει. Ούτε το υπεροξείδιο του υδρογόνου, ούτε το χλωριούχο καίσιο είναι εγκεκριμένα ως θεραπείες για το καρκίνο, ούτε υπάρχουν αποδείξεις πως είναι αποτελεσματικές.

Οι ισχυρισμοί για τη χρήση DMSO κατά του καρκίνου, προέρχονται από αναξιόπιστες ιστοσελίδες του εξωτερικού (όπως το Cancer Tutor) που προωθούν μη επιστημονικά βασισμένες “θεραπείες” για το καρκίνο.

Το DMSO μπορεί να εντείνει τη δράση ορισμένων φαρμάκων όπως διαλυτικά αίματος, στεροειδή και ηρεμιστικά, ενώ απαγορεύεται η χρήση του από έγκυες και γυναίκες που θηλάζουν. Επίσης δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα που πάσχουν από διαβήτη, άσθμα και ασθένειες του ήπατος και των νεφρών. Η κα Μάλλιου-Κριαρά, δεν κάνει τη παραμικρή αναφορά σε αυτές τις παρενέργειες.

Πώληση του DMSO από τη κα Μάλλιου-Κριαρά

Σαν να μη φτάνουν οι αβάσιμοι ισχυρισμοί περί θεραπείας του καρκίνου με DMSO, η κα Μάλλιου-Κριαρά, το πουλάει μέσω του eshop της.

Πρόκειται στη πραγματικότητα για ένα σκεύασμα που περιέχει μεθυλοσουλφονυλομεθάνιο (MSM), που είναι κρυσταλλικό διμεθυλοσουλφοξείδιο. Αν και σε μελέτες στο εργαστήριο η MSM έχει δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, απέχει έτη φωτός από το να χαρακτηριστεί ως “φάρμακο κατά του καρκίνου.” Η χρήση της MSM είτε αποκλειστικά είτε σε συνδυασμό με DMSO, ενδέχεται να κρύβει κινδύνους για την υγεία, ενώ δεν υπάρχουν αποδείξεις πως θεραπεύουν το καρκίνο σε ανθρώπους.

Είναι όλα θέμα καλού μάρκετινγκ…

Στον αχανή κόσμο των συμπληρωμάτων διατροφής όπου ο έλεγχος όλων είναι πρακτικά αδύνατος, το “κόλπο” που χρησιμοποιούν όσοι θέλουν να τα προωθήσουν, είναι η δημιουργία ενός “φανταστικού” προβλήματος και η προσφορά “λύσης.”  Μια από τις μεγαλύτερες (νόμιμες) απάτες είναι για παράδειγμα αυτή της αποτοξίνωσης του οργανισμού με τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και αμφιβόλου ποιότητας πρακτικών, όπως ο καθαρισμός του παχέος εντέρου.

Στη περίπτωση της κας Μάλλιου-Κριαρά όμως, ενδέχεται το πρόβλημα να μην είναι “φανταστικό.” Είναι πιθανό ένας καρκινοπαθής να παρασυρθεί από τα σημεία και τέρατα που έχει κατά καιρούς γράψει και να ακολουθήσει ψευδοεπιστημονικές συμβουλές.

Το ανήθικο στη προκειμένη περίπτωση είναι παρουσιάζει μια μέθοδο και μια ουσία που χρησιμοποιούν τσαρλατάνοι για να “θεραπεύσουν” το καρκίνο ως έγκυρη (που ο FDA έχει απαγορεύσει τη διακίνησή της ως τέτοια), ενώ την ίδια στιγμή πουλάει το προϊόν που (δεν) θα δώσει τη “λύση” μέσω του eshop της.

Υπενθυμίζουμε πως η κα Μάλλιου-Κριαρά είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος γνωρίζει τους αντιεπιστημονικούς ισχυρισμούς της, δίχως (εξ όσων γνωρίζουμε) να έχει προβεί έστω σε συστάσεις, την ίδια στιγμή που η Εταιρία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας έχει εκδώσει δελτίο τύπου που κατακεραυνώνει την ογκολόγο Σαββούλα Μάλλιου-Κριαρά, επειδή παροτρύνει τους ασθενείς «να μην ακούνε τους ογκολόγους» και «να σταματήσουν να υποβάλλονται σε συμβατικές θεραπείες», γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.