ΔΕΝ ανακοίνωσε ο FDA ότι τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό

You are currently viewing ΔΕΝ ανακοίνωσε ο FDA ότι τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό

Είναι αλήθεια πως ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ανακοίνωσε πως τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό;

Στο ellaniapyli.blogspot.gr, διαβάζουμε:

 

Η σχετική ανάρτηση στο Facebook έχει δεκάδες κοινοποιήσεις:

Το εν λόγω άρθρο, κυκλοφόρησε και σε αντιεμβολιαστικές ομάδες.

 

Είναι αλήθεια;

Πριν δούμε πιο αναλυτικά τον ισχυρισμό, θα πρέπει να επισημάνουμε κάτι που μας προκάλεσε αμέσως εντύπωση. Ως μια από τις πηγές του παραπάνω άρθρου, παρατίθεται το snopes.com (το επισημαίνουμε με κόκκινο χρώμα), το οποίο δεν επιβεβαιώνει των ισχυρισμό, αλλά τον καταρρίπτει κατηγορηματικά. Από αυτό και μόνο μπορούμε να καταλάβουμε το “βάθος” της έρευνας της συγγραφέως πάνω στο θέμα, που δεν είναι άλλο από τον ισχυρισμό πως “το εμβόλιο DTaP προκαλεί αυτισμό”. (διφθερίτιδα, τέτανος και κοκκύτη – εμπορική ονομασία Tripedia).

Πηγή του ελληνικού άρθρου είναι δημοσίευμα του inshapetoday.com (που επίσης έκανε τη γκάφα να επικαλεστεί τη διάψευση του Snopes).

Τελικά το DTaP προκαλεί αυτισμό;

Το δημοσίευμα προέρχεται από τη συνωμοσιολογική σελίδα yournewswire.com και πρωτοκυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2016. Έκτοτε, αναδημοσιεύεται τακτικά σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Αναφέρει πως το τριπλό εμβόλιο DTap (διφθερίτιδα, τέτανος και κοκκύτη – εμπορική ονομασία Tripedia), προκαλεί Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (SIDS) και αυτισμό σύμφωνα με δημοσίευση του FDA. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση που ουσιαστικά είναι φύλλο οδηγιών του FDA χρονολογείται από το 2005.

d6ad0d_6a212c169d534c92838e2d18ac730ee7-mv2

Το επίμαχο απόσπασμα είναι το κάτωθι:

α2

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν κατά τη χρήση μετά την έγκριση του Tripedia περιλαμβάνουν ιδιοπαθή θρομβοπενική πορφύρα, SIDS, αναφυλακτική αντίδραση, κυτταρίτιδα (βακτηριακή μόλυνση), αυτισμό, σπασμούς / σπασμούς γενικευμένης επιληψίας, εγκεφαλοπάθεια, υποτονία, νευροπάθεια, υπνηλία και άπνοια. Τα συμβάντα περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο λόγω της σοβαρότητας ή της συχνότητας αναφοράς. Επειδή τα συμβάντα αναφέρονται σε εθελοντική βάση από έναν πληθυσμό αβέβαιου μεγέθους, δεν είναι πάντα δυνατό να εκτιμηθεί η συσχέτισή τους με τα συστατικά του Tripedia».

Οι αντιεμβολιαστές τονίζουν το πρώτο μέρος της προηγούμενης παραγράφου, ενώ υποβαθμίζουν ή δεν αναφέρουν καθόλου το δεύτερο μέρος που δηλώνει πως τα ευρήματα των παρενεργειών δεν προέρχονται από κάποια ελεγχόμενη μελέτη, αλλά από τις εθελοντικές αναφορές ανώνυμων πολιτών. Η νομοθεσία στην Αμερική υποχρεώνει να αναγράφουν αυτές τις ανώνυμες αναφορές αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ισχύουν. Με απλά λόγια, εάν κάποιος δήλωνε πως έμεινε έγκυος από το εμβόλιο, δεν θα ήταν υποχρεωμένος να το αποδείξει, αλλά ο FDA θα ήταν υποχρεωμένος να το αναφέρει.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης πως το επίμαχο εμβόλιο (Tripedia) έχει αποσυρθεί από την αγορά ήδη από το 2011 και αντικαταστάθηκε με το Daptacel. Στο φυλλάδιο χρήσης του, δεν γίνεται καμία αναφορά για πρόκληση αυτισμού ως παρενέργεια στο εμβόλιο.

Εκτός από το Snopes, την “είδηση” έχουν καταρρίψει τόσο το Politifact, όσο και το  factcheck.org.

Επιδημιολογία του τετάνου

Πρόκειται για ασθένεια που θερίζει ζωές στον λεγόμενο 3ο κόσμο. Το 1990 προκάλεσε 356.000 θανάτους παγκοσμίως. Με την εξάπλωση των εμβολίων, αυτός ο αριθμός έπεσε στους 59.000 θανάτους το 2013. Στις ΗΠΑ αναφέρθηκαν 31 περιπτώσεις για το διάστημα μεταξύ 2000-2007. Η συντριπτική πλειοψηφία, αφορούσε άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί, ή άτομα που δεν είχαν λάβει τις αναμνηστικές δόσεις. (Πηγές: CDC & NCBI)

Εν κατακλείδι, θα πρέπει να σας προξενεί εντύπωση το γεγονός πως οι αντιεμβολιαστές υιοθετούν, έστω και αποσπασματικά, ένα φυλλάδιο οδηγιών της FDA που σε κάθε άλλη περίπτωση είναι ένας από τους μεγάλους εχθρούς, που εργάζονται για τη μείωση και/ή τον έλεγχο του πληθυσμού.

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως ο FDA παραδέχτηκε πως το εμβόλιο του τετάνου έχει ως παρενέργεια τον αυτισμό και SIDS, καταρρίπτεται. Η μόνη αλήθεια είναι η εγκληματική παραπληροφόρηση πολλών ιστοσελίδων και μπλογκς που για μερικά κλικς, δεν διστάζουν να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις.