Βίντεο ΔΕΝ δείχνει ισλαμιστές μετανάστες να επιτίθενται σε εκκλησία καθολικών στη Γαλλία την ώρα της λειτουργίας

You are currently viewing Βίντεο ΔΕΝ δείχνει ισλαμιστές μετανάστες να επιτίθενται σε εκκλησία καθολικών στη Γαλλία την ώρα της λειτουργίας

Τις τελευταίες ημέρες, κυκλοφορεί βίντεο σε ελληνική σελίδα του Facebook, που συνοδεύεται από τον ισχυρισμό ότι απεικονίζει ισλαμιστές μετανάστες να επιτίθενται σε γαλλική εκκλησία καθολικών την ώρα της λειτουργίας.

Το επίμαχο βίντεο έχει εκατοντάδες κοινοποιήσεις και πάνω από 28.000 θεάσεις.

Είναι αλήθεια;

Σύμφωνα με το snopes.com που ασχολήθηκε πρώτο με την υπόθεση, το βίντεο και ο ισχυρισμός περί μουσουλμάνων που επιτίθενται σε εκκλησία στη Γαλλία κατά τη διάρκεια λειτουργίας, προέρχεται από τη σελίδα “News World” στο Facebook.

Το εν λόγω βίντεο, έχει ήδη 102 χιλιάδες κοινοποιήσεις και πάνω από 4 εκατομμύρια θεάσεις.

Αυτό που δείχνει πραγματικά το βίντεο είναι μια διαδήλωση της 18ης Μαρτίου 2018 στη Βασιλική του Saint-Denis στη Γαλλία ενάντια σε ένα νομοσχέδιο που θα καθιστούσε δυσκολότερο για τους μετανάστες να ζητήσουν άσυλο στη χώρα. Σύμφωνα με τη Le Parisien, περίπου ογδόντα άνθρωποι μπήκαν στην εκκλησία με πανό για να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο και η διαδήλωση (η οποία δεν ήταν βίαιη) έληξε μετά από μια ώρα, όταν η αστυνομία τους συνόδευσε έξω από την εκκλησία. Το περιστατικό, δεν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, αν και ο εσπερινός της ίδιας ημέρας δεν τελέσθηκε για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με το La Croix, η ομάδα των διαδηλωτών επέλεξε τη Βασιλική του Saint-Denis ως τόπο διαμαρτυρίας, καθώς η εκκλησία έχει παράσχει ιστορικά βοήθεια σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Το 2002, για παράδειγμα, ανέλαβαν τη φροντίδα 130 προσφύγων καθώς περίμεναν την επεξεργασία του αιτήματός τους για άσυλο. Έκτοτε η εκκλησία έχει συνδεθεί συμβολικά με τη προσφυγική κρίση.

Ακόμη και η ακροδεξιά Γαλλίδα πολιτικός Μαριν Λε Πεν, τουίταρε την “είδηση”, δίνοντας της μεγαλύτερη απήχηση, εισπράττοντας τη κριτική που την αναλογούσε για τις ανακρίβειές της από τη lemonde.fr/les-decodeurs.

Εν κατακλείδι, το επίμαχο βίντεο δεν δείχνει μουσουλμάνους μετανάστες να επιτίθενται σε Γαλλική εκκλησία την ώρα λειτουργίας, αλλά τη δράση 80 περίπου ατόμων που διαδήλωσαν (και) εντός της εκκλησίας για περίπου μια ώρα, χωρίς να προβούν σε βανδαλισμούς και χωρίς η όλη δράση να λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια λειτουργίας.