Ο καρκίνος ΔΕΝ είναι μια ασθένεια της εποχής μας και ΔΕΝ οφείλεται μόνο στο σύγχρονο τρόπο ζωής

You are currently viewing Ο καρκίνος ΔΕΝ είναι μια ασθένεια της εποχής μας και ΔΕΝ οφείλεται μόνο στο σύγχρονο τρόπο ζωής

Είναι αλήθεια πως οι Αρχαίοι δεν αρρώσταιναν από καρκίνο και πως πρόκειται για μια ασθένεια που οφείλεται αποκλειστικά στο σύγχρονο τρόπο ζωής;

Στο pronews.gr και briefingnews.gr πρόσφατα και newsbomb.gr, katohika.gr κτλ παλιότερα, διαβάζουμε:


Είναι αλήθεια;

Τα άρθρα επικαλούνται δημοσίευση των καθηγητών Rosalie David & Michael R. Zimmerman, που αναρτήθηκε το 2010 στο Nature, όπου διατυπώνουν τον ισχυρισμό πως ο καρκίνος ήταν σπανιότερος κατά την αρχαιότητά και όχι ότι ήταν ανύπαρκτος και αποδίδουν αυτή τη διαφορά στο σύγχρονο τρόπο ζωής.

Επιπλέον

Ο ισχυρισμός διαψεύδεται από την ίδια τη λέξη «καρκίνος«. Αν και περιπτώσεις της ασθένειας έχουν καταγραφεί στην Αρχαία Αίγυπτο ήδη από το 3.000 πΧ, ήταν ο Ιπποκράτης ο πρώτος που χρησιμοποίησε τις λέξεις «καρκίνος» και «καρκίνωμα», για να περιγράψει μη ελκώδεις σχηματισμούς και ελκώδεις όγκους που παρατήρησε στο δέρμα, τη μύτη και το γυναικείο στήθος και δεν παρατηρήθηκαν μόνο μετά το 17ο αιώνα. Η επιλογή των συγκεκριμένων λέξεων, πιθανότατα έγινε διότι καρκίνος σήμαινε καβούρι και με αυτό το τρόπο ο Ιπποκράτης ήθελα να περιγράψει τα άκρα ορισμένων όγκων (αγγεία) που αναπτύσσονται σαν «δάκτυλα» ή πλοκάμια, περίπου όπως τα πόδια του καβουριού.

Ὁκόσοισι κρυπτοὶ καρκίνοι γίνονται, μὴ θεραπεύειν βέλτιον: θεραπευόμενοι γὰρ ἀπόλλυνται ταχέως, μὴ θεραπευόμενοι δὲ, πουλὺν χρόνον διατελέουσιν.” Ιπποκράτης – Αφορισμοί.

Ο Γαληνός κατά τον δεύτερο μΧ αιώνα, ήταν ο πρώτος που αναφέρει τη λέξη «όγκος» για να περιγράψει το οίδημα ή πρήξιμο που προκαλεί μια κακοήθεια.

Ο καρκίνος συνοδεύει την ανθρωπότητα από την απαρχή της και υπάρχουν τουλάχιστον 200 προϊστορικοί σκελετοί ανθρώπων σε μουσεία ανά το κόσμο με εμφανή σημάδια καρκίνου στα οστά. Προφανώς οι προγονοί μας δεν υπέφεραν μόνο από καρκίνους στα κόκαλα, αλλά λόγω αλλοίωσης των ιστών, είναι αδύνατος ο εντοπισμός οποιασδήποτε άλλης μορφής.

Σημειωτέων, οι πιθανότητες καρκίνου αυξάνονται γεωμετρικά με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Προφανώς ένας άνθρωπος που θα ζήσει μέχρι τα 35 δεν έχει τις ίδιες πιθανότητες καρκινογένεσης με κάποιον που θα ζήσει μέχρι τα 80. Στη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου στους ανθρώπους, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τα σύγχρονα διαγνωστικά μέσα. Πριν 150 χρόνια ένας ασθενής μπορεί να πέθαινε από άγνωστη αιτία. Σήμερα, τα συμπτώματα και η παθολογία του καρκίνου είναι γνωστή και σε μεγάλο βαθμό κατανοητή από τους γιατρούς.