ΔΕΝ υπάρχει πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου με σιμισιφούγκα

You are currently viewing ΔΕΝ υπάρχει πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου με σιμισιφούγκα

Το εμπόριο ελπίδας για τους καρκινοπαθείς καλά κρατεί και δυστυχώς το διαδίκτυο είναι ένα πρώτης τάξεως εργαλείο για τη προώθηση προϊόντων που υπόσχονται πρόληψη και θεραπεία για αυτή τη πολύ άσχημη νόσο. Η έλλειψη οποιουδήποτε ελέγχου από κρατικές υπηρεσίες, αποθρασύνει ακόμη και ανθρώπους που έχουν δώσει τον Όρκο του Ιπποκράτη και προβαίνουν σε ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς για “θεραπείες”, πάντα έναντι αντιτίμου. Μια ακόμη περίπτωση θα εξετάσουμε παρακάτω, όπου διατυπώνεται ο ισχυρισμός πως ένα συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει σιμισιφούγκα, είναι σε θέση να χρησιμοποιηθεί στη πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.

Στο eshop της ιστοσελίδας emedi.gr που φιλοξενεί άρθρα της ογκολόγου Σαββούλας Μάλλιου-Κριαρά, είδαμε το παρακάτω προϊόν.

Τι ισχύει

Θεραπεύοντας το καρκίνο με συμπληρώματα…

Δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο eshop προωθεί προϊόντα με επιθετικούς ισχυρισμούς για δήθεν θεραπεία του καρκίνου. Δείτε εδώ. Διαχειρίστριά του, φαίνεται πως είναι η ογκολόγος Σαββούλα Μάλλιου-Κριαρά, μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Πριν λίγο καιρό, η Εταιρία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, εξέδωσε δελτίο τύπου που κατακεραυνώνει τη κα Μάλλιου-Κριαρά, επειδή παροτρύνει τους ασθενείς «να μην ακούνε τους ογκολόγους» και «να σταματήσουν να υποβάλλονται σε συμβατικές θεραπείες», γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Τι ισχύει για το συγκεκριμένο σκεύασμα

Πρόκειται για ένα συμπληρώματα διατροφής και όχι φάρμακο, γεγονός που απαγορεύει τη παρουσίασή του ως τέτοιο. Όπως διαβάζουμε στο eshop που το πουλάει, δύναται να χρησιμοποιηθεί για να καταπολεμήσει τα συμπτώματα της περιόδου και της εμμηνόπαυσης, αλλά και για πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του μαστού και του προστάτη.

Οι έρευνες γύρω από το βασικό συστατικό του σκευάσματος

Το σκεύασμα περιέχει σιμισιφούγκα (black cohosh) το οποίο είναι φυτό που απαντάται στη βορειοανατολική Αμερική. Υπάρχουν ενδείξεις ότι βοηθά στη καταπολέμηση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης (εξάψεις, αλλαγές διάθεσης, αϋπνία κτλ). Σύμφωνα με το Cancer Research UK όμως, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι μπορεί να προλάβει ή να θεραπεύσει το καρκίνο. Ορισμένες γυναίκες με καρκίνο του μαστού, χρησιμοποιούν σιμισιφούγκα για να καταπολεμήσουν τις παρενέργειες από τις συμβατικές θεραπείες που λαμβάνουν, αλλά δεν είναι βέβαιο πως βοηθά, ενώ δεν είναι σίγουρο εάν είναι ασφαλής η λήψη του μετά από τη λήψη θεραπείας για το καρκίνο του μαστού.

Σύμφωνα με το NCCIH, οι υπάρχουσες έρευνες γύρω από τη σιμισιφούγκα δεν έχουν προσφέρει αξιόπιστα στοιχεία για τη δράση του φυτού εναντίον των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, ενώ δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως μπορεί να εφαρμοστεί για άλλες χρήσεις.

To Memorial Sloan Kettering Cancer Center υποστηρίζει πως υπάρχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα μελετών και ασαφείς ενδείξεις για τη χρήση της σιμισιφούγκα στη καταπολέμηση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Δεν υπάρχει καμία αναφορά για τη χρήση του ως αντικαρκινικού φαρμάκου.

Τι λέει η κατασκευάστρια εταιρία του προϊόντος;

Το συμπλήρωμα διατροφής με την ονομασία “Herbal Actives Black Cohosh 200 mg Extended Release Tablets“, είναι δημιούργημα της εταιρίας Nature’s Plus και διαφημίζεται αποκλειστικά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Η εταιρία που το κατασκευάζει, δεν διατυπώνει κανένα περαιτέρω ισχυρισμό για θεραπεία καρκίνου ή οποιασδήποτε άλλης ασθένειας. Τονίζει μάλιστα, πως ακόμη και η δράση του ενάντια στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, δεν έχει αξιολογηθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Επισημαίνει επίσης πως δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συνταγή, δηλαδή πως δεν είναι φάρμακο.

Συμπεράσματα

Οι ισχυρισμοί που συνοδεύουν το συμπλήρωμα διατροφής από ελληνικό eshop ως προληπτικό και θεραπευτικό για το καρκίνο, δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα με βάση τις υπάρχουσες επιστημονικές μελέτες και την επίσημη θέση της κατασκευάστριας εταιρίας. Ακόμη και η χρήση του ως βοηθητικού για τη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, είναι υπό αμφισβήτηση και ουδέποτε έχει αποδειχτεί επαρκώς.

Σε κάθε περίπτωση, το προϊόν που στην Ελλάδα πωλείται με την ονομασία “BLACK COHOSH NATURE’S PLUS 200mg 30tabs”, δεν είναι κατάλληλο για οποιαδήποτε προληπτική ή θεραπευτική χρήση κατά του καρκίνου.