Σκεύασμα-απάτη υπόσχεται “επιλεκτική καταστροφή των καρκινικών κυττάρων”

You are currently viewing Σκεύασμα-απάτη υπόσχεται “επιλεκτική καταστροφή των καρκινικών κυττάρων”

Πρόσφατα κυκλοφόρησε μέσω χορηγούμενης διαφήμισης στο Facebook, ένα σκεύασμα που υπόσχεται πως καταστρέφει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα.

Η παραπάνω διαφήμιση παραπέμπει σε αυτή τη σελίδα στο Facebook με πάνω από 3.000 followers η οποία φαίνεται να είναι affiliated με τουλάχιστον άλλη μια σελίδα με 11.000 followers, όπου προβάλλονται διάφορα αγνώστου προελεύσεως σκευάσματα, που συνοδεύονται από επιθετικούς ισχυρισμούς για απώλεια βάρους, ενίσχυση εγκεφάλου, ιατρικά βραχιόλια, ακόμη και επιμήκυνση πέους. Φυσικά κανένα από αυτά τα προϊόντα δεν έχει εισαχθεί στην Ελλάδα μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας, ενώ η ύπαρξη πολλών σελίδων στο Facebook και “ιατρικών” ιστοσελίδων που διαφημίζουν τα προϊόντα, σημαίνει πως αρκετά άτομα έχουν επενδύσει χρόνο και προσπάθεια στη δημιουργία αυτής της απάτης.

Η διαφήμιση παραπέμπει επίσης στην ιστοσελίδα biotica.info, όπου μαθαίνουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το προϊόν Triactal. Εξυπακούεται πως δεν υπάρχει φυσική έδρα και τηλέφωνο επικοινωνίας.

Όπως βλέπουμε, διατυπώνονται ισχυρισμοί περί αποτοξίνωσης του οργανισμού, τη καταπολέμηση πολλών και διαφόρων ασθενειών και ειδικότερα “την καταπολέμηση καρκινικών σχηματισμών”. Το σκεύασμα υποτίθεται πως περιέχει πράσινο καρύδι, γαρίφαλο και αρτεμισία, με το τελευταίο να παρουσιάζεται ως “...το πολύ πολύτιμο συστατικό, το οποίο οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι καταστρέφει επιτυχώς τα καρκινικά κύτταρα“. Σε κανένα σημείο δεν αναφέρονται οι επιστήμονες και οι μελέτες που υποστηρίζουν τον ισχυρισμό, όπως δεν αναφέρεται και η γνωστοποίηση του σκευάσματος στον ΕΟΦ, γεγονός που σημαίνει πως δεν έχει φτάσει στην Ελλάδα μέσω επίσημων “καναλιών”.

Η χημικός φαρμακολογίας Γιουγιου Του, κέρδισε το 2015 το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής, από κοινού με τους Ουίλιαμ Κάμπελ και Σατόσι Ομούρα για τις ανακαλύψεις των δύο τελευταίων σχετικά με μια νέα θεραπεία κατά των μολύνσεων που προκαλούνται από τα παράσιτα του σκουληκιού και  για τις ανακαλύψεις της Γιούγιου σχετικά με μια νέα θεραπεία κατά της ελονοσίας. Ουδέποτε της απονεμήθηκε βραβείο για τα οφέλη της αρτεμισίνης στο καρκίνο.

Αρτεμισίνη

Οι ισχυρισμοί για τη θεραπευτική δράση της αρτεμισίνης κατά του καρκίνου κυκλοφορούν εδώ και πολλά χρόνια σε Ελλάδα (ένα παράδειγμα εδώ) και εξωτερικό. Η αλήθεια είναι πως σύμφωνα με σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2005, βρέθηκε να έχει θετικά αποτελέσματα σε δοκιμές επί καρκινικών κυττάρων στο εργαστήριο (το ίδιο έχει διαπιστωθεί με δεκάδες άλλες ουσίες), οδηγώντας πολλά εξ αυτών στην απόπτωση. Επειδή όμως δοκιμές σε ανθρώπους δεν υπάρχουν και παρά τις καλές επιδόσεις στο εργαστήριο, αποτελεί άλμα λογικής να υιοθετήσουμε την άποψη πως η αρτεμισίνη μπορεί να θεραπεύσει το καρκίνο σε ανθρώπους-ασθενείς. Εξάλλου, πουθενά στο κόσμο δε χρησιμοποιείται ως εγκεκριμένος αντικαρκινικός παράγοντας, ενώ οι αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες, συνιστούν επιφυλακτικότητα και αποφυγή. Συνοψίζοντας, αν και υπάρχουν θετικά στοιχεία στο εργαστήριο, οι δοκιμές σε ανθρώπους απέχουν αρκετά χρόνια σύμφωνα με το Cancer Research UK. Επομένως, ο ισχυρισμός, πως η αρτεμισίνη μπορεί να θεραπεύσει το καρκίνο σε ανθρώπους δεν υποστηρίζεται από επιστημονικά δεδομένα.

Dr. Hulda Clark

Η ουσία όμως της απάτης βρίσκεται στην επόμενη παράγραφο, όπου διαβάζουμε πως το προϊόν, “βασίζεται στη συνταγή της Dr. Hulda Clark“. Η Hulda Clark ισχυριζόταν ότι είχε μεταπτυχιακό στη φυσιολογία από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα και το πήρε το 1958, στα αρχεία του πανεπιστημίου όμως φαίνεται ότι είχε πτυχίο στη ζωολογία και τη βοτανική. Το άλλο της πτυχίο (N.D) ήταν αγορασμένο από ένα μη αναγνωρισμένο κολέγιο, το Clayton College of Natural Health. Από το ίδιο “μαϊμού” πανεπιστήμιο διαθέτουν “πτυχία” τόσο ο “Dr.” Μουρούτης, όσο και ο Μάριος Δημόπουλος. Η Clark ισχυριζόταν ψευδώς πως έχει θεραπεύσει 20.000 καρκινοπαθείς.

 

Μπλεξίματα με το νόμο

To Σεπτέμβριο του 1999 συλλαμβάνεται στο Σαν Ντιέγκο για ένταλμα που εκκρεμούσε εις βάρος της για άσκηση ιατρικής χωρίς άδεια.

Το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, πρώην πελάτης της τη μηνύει για αμέλεια και απάτη.

Το Φεβρουάριο του 2001, οι μεξικανικές αρχές διέταξαν το κλείσιμο της κλινικής της διότι δεν είχε άδεια, ενώ εάν επιθυμούσε να την επαναλειτουργήσει, θα έπρεπε να προσφέρει μόνο συμβατικές θεραπείες.

Το 2004, ο Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC), απευθύνεται στη δικαιοσύνη κατά του Dr. Clark Research Foundation, επειδή υποστήριζε πως διάφορες συσκευές και συμπληρώματα μπορούν να θεραπεύσουν σοβαρές ασθένειες. Το δικαστήριο διέταξε την αποζημίωση όσων εξαπατήθηκαν αγοράζοντας αυτά τα προϊόντα.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2009, η Hulda Clark πεθαίνει και οι υποστηρικτές ισχυρίζονται πως πέθανε από τραύμα στη σπονδυλική στήλη. Λίγο αργότερα, αναγκάζονται να παραδεχτούν πως πέθανε από καρκίνο.

Συμπεράσματα

Το σκεύασμα που διαφημίζεται μέσω Facebook ως επιλεκτικός καταστροφέας καρκινικών κυττάρων, είναι αγνώστου προελεύσεως και σύστασης. Αυτοί που το πωλούν, επικαλούνται μια πασίγνωστη τσαρλατάνο που ουδέποτε πέτυχε να θεραπεύσει καρκινοπαθείς. Τα (υποτιθέμενα) συστατικά και ειδικά η αρτεμισίνη, δεν θεραπεύει το καρκίνο. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό, διαιτολόγο ή το γιατρό σας για τη χρήση ανάλογων σκευασμάτων.