ΔΕΝ ισχύει πως πλοίαρχος του αμερικανικού ναυτικού προειδοποίησε Ισπανό φαροφύλακα να αλλάξει πορεία

You are currently viewing ΔΕΝ ισχύει πως πλοίαρχος του αμερικανικού ναυτικού προειδοποίησε Ισπανό φαροφύλακα να αλλάξει πορεία

Είναι αλήθεια πως πλοίαρχος του αμερικανικού ναυτικού, κατά την κάθοδο του αμερικανικού στόλου στον πόλεμο του κόλπου (16/10/1997), προειδοποιεί Ισπανό φαροφύλακα στη Γαλικία να αλλάξει πορεία;

Στο makeleio.gr και alarm-rodos.gr πρόσφατα και olympia.gr, stoxos.eu και δεκάδες άλλα παλιότερα, διαβάζουμε:

Χαρακτηριστικό παλαιότερο δημοσίευμα:

Τι ισχύει;

Πρόκειται για ένα από τα κλασικότερα hoax όλων των εποχών, που στη σημερινή του μορφή, κυκλοφορεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 στο εξωτερικό και από το 2007 (τουλάχιστον) στην Ελλάδα. Το υποτιθέμενο “συμβάν”,  έχει βάση σε ανεκδοτικές ιστορίες που πρωτοκυκλοφόρησαν στις αρχές της δεκαετίας του ’30. Ο λόγος που η συγκεκριμένη φάρσα είναι τόσο δημοφιλής, είναι επειδή έχει κυκλοφορήσει σε δεκάδες χώρες, με μικρές παραλλαγές και συνεχίζει να αναπαράγεται ως τις μέρες μας, ως αληθινή είδηση.

Αφορά ένα στόλο πολλών αμερικανικών πολεμικών πλοίων που -ανάλογα την ιστορία- περιλαμβάνουν ονόματα όπως Enterprise, Nimitz, Missouri, Coral Sea κτλ και διαφορετικές τοποθεσίες, όπως η Μεσόγειος, ο Βόρειος Ατλαντικός κτλ. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό, ο Αμερικανός διοικητής του στόλου, έρχεται σε αντιπαράθεση με ένα ή περισσότερα άτομα (μέσω ασυρμάτου), όταν τους διατάσσει να αλλάξουν πορεία, αγνοώντας ότι μιλάει σε φαροφύλακες.

O μύθος έχει ήδη καταρριφθεί εν τη γέννεση του από την εφημερίδα The Virginian-Pilot (Norfolk, VA) το 1995, όταν άρχισε να γίνεται γνωστότερος μέσω του τότε διαδικτύου. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, εξέδωσε ανακοίνωση το 1997, διαψεύδοντας το περιστατικό. Σαν να μην έφτανε αυτό και για να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι, το αμερικάνικο ΠΝ επανήλθε με νέα ανακοίνωση το 2009, τονίζοντας πως κάποια από τα εμπλεκόμενα πλοία στο υποτιθέμενο περιστατικό, είχαν αποσυρθεί από την ενεργό δράση την εποχή που έλαβε χώρα το “συμβάν”. Συγκεκριμένα, το USS Coral Sea (CV 43), οδηγήθηκε στο διαλυτήριο στις 2/7/1993 και το USS Missouri (BB 63), αποσύρθηκε στις 31/3/1993.

Με βάση τα ανωτέρω, ο διάλογος μεταξύ Αμερικανού πλοιάρχου και φαροφύλακα, καταρρίπτεται.