Το αρχαιότερο προγαμιαίο συμβόλαιο ηλικίας 4.000 ετών

Μια πήλινη πινακίδα ηλικίας 4.000 ετών που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης, εικάζεται πως είναι το αρχαιότερο προγαμιαίο και γαμήλιο συμβόλαιο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ. Η πανάρχαια ασσυριακή πινακίδα, είχε ανακαλυφθεί στην επαρχία της Καισάρειας.

Το κείμενο περιγράφει του γαμήλιους όρους ανάμεσα στον Laqipum και την Hatala:

Ο Laqipum παντρεύτηκε την Hatala, κόρη του Enishru. O Laqipum δεν μπορεί να παντρευτεί άλλη γυναίκα, αλλά αν σε δύο χρόνια η Hatala δεν γεννήσει απόγονο, αυτή θα αγοράσει μια γυναίκα σκλάβα και μόλις γεννήσει παιδί θα την διώξει. Αν ο Laqipum αποφασίσει να χωρίσει, θα την πληρώσει πέντε μίνες ασήμι και αν η Hatala αποφασίσει να χωρίσει, θα τον πληρώσει πέντε μίνες ασήμι.

Μάρτυρες: Masa, Ashurishtikal, Talia, Shupianika

Το παραπάνω κείμενο, όχι μόνο καθορίζει τους όρους του γάμου, αλλά μεριμνά και για αποζημίωση σε περίπτωση χωρισμού, κάνοντας το ίσως το παλαιότερο προγαμιαίο συμβόλαιο. Φαίνεται πως η μονογαμία ήταν συνηθισμένη εκείνη την εποχή, όπως συνηθισμένη ήταν η χρήση γυναικών (σκλάβες ή ιερόδουλες), που επιτελούσαν το ρόλο της παρένθετης μητέρας, σε περίπτωση που υπήρχε πρόβλημα γονιμότητας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *