Υπήρχε συνεργασία της 17Ν με πολιτικούς και μυστικές υπηρεσίες;

Η τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη έκανε την εμφάνισή της στις 23 Δεκεμβρίου 1975 με τη δολοφονία του σταθμάρχη της CIA στην Ελλάδα, Ρίτσαρντ Γουέλς. Αυτοπροσδιοριζόμενη ως μαρξιστική και αντιιμπεριαλιστική ομάδα, έδρασε έως το 2002, όταν η σύλληψη του Σάββα Ξηρού, οδήγησε στην εξάρθρωσή της. Το τελευταίο μεγάλο χτύπημα της 17Ν ήταν η δολοφονία του ταξιάρχου Στήβεν Σόντερς το 2000, ο οποίος υπηρετούσε ως στρατιωτικός ακόλουθος στη Βρετανική πρεσβεία. 

Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 υπήρχε έντονη παραφιλολογία για τους δεσμούς της 17Ν με κυβερνητικούς παράγοντες του ΠΑΣΟΚ και με τον ίδιο το πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου. Το βέβαιο είναι ότι ο Παπανδρέου καλλιέργησε και εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το αντιαμερικανικό συναίσθημα των Ελλήνων μετά την εισβολή της Κύπρου, γεγονός που αποδόθηκε από πολλούς στην στήριξη ή τουλάχιστον την απραξία των Αμερικανών. Οι πύρινοι λόγοι όπως »έξω οι βάσεις του θανάτου», δεν έλαβαν ποτέ σάρκα και οστά. Πολλοί ήταν αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν το αντιαμερικανικό συναίσθημα της εποχής, για ιδιοτελείς σκοπούς, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως ήταν τρομοκράτες ή είχαν διασυνδέσεις με την τρομοκρατία.

 Στις 26 Ιουνίου 1985, ο Α. Παπανδρέου δέχεται επίσκεψη από τον Αμερικανό απεσταλμένο Στέρνς, ο οποίος του παραδίδει λίστα με 10 ονόματα υπουργών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων που είχαν σχέση με τη 17Ν. Μεταξύ άλλων περιείχε τα ονόματα του τότε υφυπουργού εξωτερικών Ιωάννη Καψή, του Δημήτρη Μαρούδα, του Βασίλη Κωνσταντινέα και του Σήφη Βαλυράκη που φερόταν ως ένας από τους ιδρυτές της οργάνωσης. Όλοι εξ αυτών ανήκαν στον στενό εσωτερικό κύκλο του περιβάλλοντος Παπανδρέου. Ουδέποτε όμως αποδείχθηκε οποιαδήποτε ανάμιξή τους με τη 17Ν.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, Το 1985, είχε κατηγορήσει δημόσια τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Τσεκούρα ότι είχε σχέσεις με τη 17Ν. Ο ίδιος είχε δηλώσει μετά από χρόνια ότι κατέχει αρχεία του ΠΑΚ που, αν δημοσιοποιηθούν, θα «φωτίσουν» την προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Γ. Τσεκούρας είχε κατηγορηθεί ως δήθεν εγκέφαλος και συντάκτης των κειμένων της 17ης Νοέμβρη.

Υπάρχουν όμως αποδείξεις για τη διασύνδεση της 17Ν με κρατικούς και πολιτικούς παράγοντες; Ουδέποτε υπήρξαν απτές αποδείξεις για αυτόν τον ισχυρισμό. Υπάρχουν όμως μαρτυρίες αξιωματούχων και πολιτικών προσώπων που ισχυρίζονται το αντίθετο. Την ημέρα της δολοφονίας του Σόντερς από τη 17Ν, η εφημερίδα «Το Ποντίκι» παρουσίασε συνέντευξη του πρώην διευθυντή της CIA, Τζέιμς Γούλσεϊ (1993-95). Σε αυτή, ο Αμερικανός αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν μέλη της τωρινής αλλά και προηγουμένων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που γνωρίζουν για τη 17Ν. «Θεωρώ ότι υπάρχουν άνθρωποι στην Ελληνική κυβέρνηση που γνωρίζουν μέλη της 17Ν», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.  «Η κυβέρνηση αρνείται να δράση και προστατεύει τους τρομοκράτες».

Κατά διαστήματα, Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονταν σε εκθέσεις και απόρρητα τηλεγραφήματά τους ότι οι Έλληνες τρομοκράτες καθοδηγούνταν από ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ειδική και συχνή αναφορά γινόταν στον Κώστα Λαλιώτη και τον Ιωσήφ Βαλυράκη, ενώ για μεγάλο διάστημα ο Ανδρέας Παπανδρέου θεωρούνταν ο αρχηγός της 17 Νοέμβρη. Σχετικός υπαινιγμός φέρεται πως διατυπώθηκε σε άκρως απόρρητο τηλεγράφημα του υφυπουργού Εξωτερικών Λόρενς Ιγκλμπέργκερ που εστάλη στον Αμερικανό πρέσβη Μοντίγκλ Στερνς την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου του 1983.

Σε συνέντευξή του στις 9/1/14 στον 9,89 ο τότε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε δηλώσει: «Υποθέτω ότι παίζεται ένα παιχνίδι με την ιστορία του Ξηρού από τις μυστικές υπηρεσίες. Επί 20 χρόνια ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο αρχηγός της 17Ν».

Στις 29 Ιουνίου 2002, μια ισχυρή έκρηξη συγκλονίζει το λιμάνι του Πειραιά. Ο Σάββας Ξηρός βαριά τραυματισμένος είναι ο πρώτος τρομοκράτης της 17Ν, που από την »κατά λάθος» έκρηξη της βόμβας που μετέφερε, πέφτει στα χέρια των Ελληνικών Αρχών. Την ίδια στιγμή, αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για ένα δεύτερο πρόσωπο που μαζεύει το σάκο που κρατούσε ο Ξηρός και αφού καλέσει το 166, μπαίνει σε αυτοκίνητο, στη θέση του συνοδηγού και μαζί με ένα τρίτο πρόσωπο εξαφανίζεται προς άγνωστη κατεύθυνση. Από εκείνο το σημείο και μετά, η οργάνωση εξαρθρώνεται με κινηματογραφική ταχύτητα. Ύστερα από 27 χρόνια αιματηρής δράσης, μέσα σε λίγους μήνες, συλλαμβάνονται τα περισσότερα στελέχη και η 17Ν σταματά να υφίσταται. Πολλοί όμως πιστεύουν  ότι υπάρχουν μέλη της οργάνωσης που δεν πιάστηκαν και πιθανότατα οι πραγματικοί εγκέφαλοι, δεν θα αποκαλυφθούν ποτέ.

Υπάρχουν πολλές ανώνυμες μαρτυρίες, αλλά και απόρρητα αρχεία μυστικών υπηρεσιών, που δε δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα. Η πορεία και η δράση των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Ελλάδα και οι δαιδαλώδεις διασυνδέσεις του με το κράτος και τις μυστικές υπηρεσίες, εάν υπήρξαν, ίσως να μην αποκαλυφθούν ποτέ. Μέχρι σήμερα πάντως, ουδείς έχει προσκομίσει ακλόνητα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *