Bundeswehr: Πολεμικά γυμνάσια για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της ΕΕ αποκαλύπτει το Der Spiegel

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται για την πιθανή κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, διεξάγοντας στρατιωτικά γυμνάσια. Σύμφωνα με απόρρητη μελέτη της Bundeswehr που διέρρευσε στο περιοδικό Der Spiegel, το Βερολίνο βλέπει έξι δυνητικά «σενάρια καταστροφής» τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα μέχρι το 2040.

Ένα σενάριο προβλέπει «το τέλος της ευρωπαϊκής ψευδαίσθησης», δηλαδή την περαιτέρω διάλυση της Ε.Ε με την αποχώρηση και άλλων χωρών-μελών μετά το Brexit, με αποτέλεσμα έναν κόσμο «εντεινόμενης αταξίας». Άλλα κάνουν λόγο για επιστροφή του «κρατικού καπιταλισμού» σε ορισμένες χώρες της Ένωσης και την ανάκυψη ενός «Ανατολικού Μπλοκ» στην Ευρώπη –μια σαφής αναφορά στην αυξανόμενη, κατά τους Γερμανούς σχεδιαστές στρατηγικής, επιρροή της Ρωσίας– ενώ ένα τρίτο προβλέπει το τέλος της παγκοσμιοποίησης.

«Ο αυξανόμενα άναρχος, ενίοτε χαοτικός και συγκρουσιακός κόσμος έχει αλλάξει δραματικά το περιβάλλον ασφάλειας για την Γερμανία στην Ευρώπη» αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων η μελέτη «Στρατηγική Προοπτική 2040» που δημοσιοποίησε το Spiegel. Σύμφωνα με το περιοδικό, η μελέτη θα οδηγήσει στην διαμόρφωση νέων στρατιωτικών στρατηγικών τα προσεχή έτη, ωστόσο ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας απέφυγε να διευκρινίσει τις βάσιμες, όπως τις αποκάλεσε, προβλέψεις, αρκούμενος να δηλώσει ότι το περιεχόμενο των 102 σελίδων του εγγράφου είναι «εμπιστευτικό».

Το «χειρότερο σενάριο» κατά το Γραφείο Σχεδιασμού της Bundeswehr είναι το έκτο, το οποίο περιγράφει μια Ευρωπαϊκή Ένωση να καταρρέει και μια πρώην ηγέτιδα δύναμη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, να προσπαθεί μάταια να αναχαιτίσει την αποσάθρωση της παγκόσμιας τάξης. «Υπάρχουν ενδείξεις της οικονομικής πτώσης και της οπισθοδρόμησης της παγκόσμιας πολιτικής» σημειώνουν οι συντάκτες της μελέτης, επισημαίνοντας ότι αναπτύσσεται ένας «κύκλος επανάληψης» ο οποίος «επιτρέπει την κλιμάκωση των διεθνών κρίσεων».

Με βαθμό σοβαρότητας 4 στα 6 της σχετικής κλίμακας, ένα σενάριο προβλέπει μια διαιρεμένη ευρωπαϊκή ήπειρο και το τέλος της «ευρωπαϊκής ψευδαίσθησης» όπως αποκαλούν οι στρατιωτικοί την ευρωπαϊκή ενοποίηση. «Η ασαφής παγκόσμια τάξη καθιστά το πολιτικό περιβάλλον για την Γερμανία περίπλοκο και ενίοτε επικίνδυνο» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όπως γράφει το Spiegel, η εν λόγω μελέτη συντάχθηκε πριν από δύο χρόνια και ως εκ τούτου δεν λαμβάνει υπ’ όψιν πρόσφατες εξελίξεις, όπως την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ ή την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισημαίνει δε ότι είναι η πρώτη φορά που οι Γερμανοί στρατιωτικοί κάνουν τέτοιες προβλέψεις καθώς μέχρι πρότινος ήταν απρόθυμοι να πράξουν αυτό που αποτελεί κοινό τόπο για τις αμερικανικές ή τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο λόγος που οδήγησε στην σύνταξη της «Στρατηγικής Προοπτικής 2040» φέρεται να ήταν η προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 στην Ρωσία, γεγονός που αιφνιδίασε την γερμανική ανώτατη στρατιωτική Διοίκηση. Πέραν των «σεναρίων καταστροφής», η Bundeswehr επισημαίνει και άλλες απειλές που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η Γερμανία στο μέλλον –από εθνικές αυτονομιστικές τάσεις, παραπαίουσες δυτικές οικονομίες και επιδημίες ασθενειών, μέχρι «σμήνη drones» εχθρικών κρατών και «miniaturised» χημικά, πυρηνικά και βιολογικά όπλα.

Αλέξανδρος Θεολόγου – Πτήση & Διάστημα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *