ΜΕ μέλι και κανέλα ΔΕΝ θεραπεύουμε την αρθρίτιδα, τον καρκίνο τη χοληστερίνη

You are currently viewing ΜΕ μέλι και κανέλα ΔΕΝ θεραπεύουμε την αρθρίτιδα, τον καρκίνο τη χοληστερίνη

Είναι αλήθεια πως αν βράσουμε και πιούμε μέλι με κανέλα, μπορούμε να θεραπεύσουμε μια σειρά σοβαρών ασθενειών, όπως καρκίνος, αρθρίτιδα και χοληστερίνη;

Στο pronews.gr και kontranews.gr πρόσφατα και στο news247.gr και iefimerida.gr παλιότερα, διαβάζουμε:

Ποια είναι η αλήθεια;

Οι θεωρίες για τις θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού και τις κανέλας, γεννήθηκαν πριν πολλά χρόνια και συγκεκριμένα, προέρχονται από δημοσίευμα της μυθοπλαστικής και σατιρικής εφημερίδας Weekly World  News.

 

Μερικά χαρακτηριστικά πρωτοσέλιδα της Weekly World News.

Τι ισχύει για το μέλι και τη κανέλα;

Γενικά, τόσο η κανέλα όσο και το μέλι έχουν κάποιες μέτριες αντιβακτηριδιακές / αντισηπτικές ιδιότητες, οπότε η χρήση τους μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων σε περιπτώσεις απλών παθήσεων, όπως λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, πονόδοντο, ακμή και δερματικές μολύνσεις.

Για πιο σοβαρές παθήσεις, όπως αυτές που αναφέρουν τα παραπάνω άρθρα (καρκίνος, χοληστερίνη κτλ), δεν υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις ότι το μέλι ή η κανέλα είναι αποτελεσματικά. Όσον αφορά τη χοληστερίνη, δεν έχει εξακριβωθεί πως έχουν ευεργετική δράση. Καμία επίσης μελέτη δεν έχει τεκμηριώσει ότι μπορούν να δράσουν προληπτικά ή θεραπευτικά για τον καρκίνο σε ανθρώπους. Η κανέλα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση λοιμώδων νοσημάτων. Ωστόσο υπάρχει έλλειψη κλινικών δοκιμών σχετικά με τις αντιμικροβιακές ιδιότητες της κανέλας και των χημικών στοιχείων που την απαρτίζουν, συνεπώς η κλινική της σημασία δεν είναι ακόμα ασαφής.

Έχουν υπάρξει ενδείξεις πως ένα συστατικό της κανέλας (cinnamaldehyde), μπορεί να δράσει προληπτικά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε ποντίκια. Το ίδιο αποτέλεσμα δεν έχει επιβεβαιωθεί σε ανθρώπους. Όσον αφορά τον διαβήτη, μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα, αλλά απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους πριν εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα.

Όσον αφορά το μέλι, ενδέχεται να βοηθά στην μείωση των πιθανοτήτων καρδιακών παθήσεων, γαστροεντερικά προβλήματα, νευρολογικές και δερματικές παθήσεις. Δεν είναι σε θέση όμως να προλάβει ή να θεραπεύσει ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και η αρθρίτιδα. Ειδικά για τον καρκίνο, μια ανασκόπηση μελετών του 2013, συμπέραινει πως αν και έχουν παρατηρηθεί αντικαρκινικές ιδιότητες σε εργαστηριακά μοντέλα, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να καθοριστεί ο μηχανισμός δράσης και το ενδεχόμενο λειτουργία του σε ανθρώπους. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την πρόπολη. Ακόμη όμως και αν εκλάβουμε θετικά τις προαναφερόμενες ενδείξεις για τη θεραπευτική αξία του μελιού, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι διάφορες μελέτες, έχουν εξετάσει κάποια από τα συστατικά του μεμονωμένα σε εργαστηριακό επίπεδο. Ουδείς γνωρίζει αν το μέλι που καταναλώνουμε, περιέχει αυτά τα συστατικά στις ποσότητες που έχουν εξεταστεί και κατά πόσο αλληλεπιδρούν με τις άλλες ουσίες που έχει το μέλι. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την κανέλα.

Μια ακόμη σημαντική λεπτομέρεια που αφορά ειδικά το μέλι, είναι πως εάν το βράσουμε, ή το χρησιμοποιήσουμε με καυτό νερό, κάποιες από τις ευεργετικές του ιδιότητες καταστρέφονται (πχ απώλεια ενζύμων και προβιοτικών).

Συμπεράσματα

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το  μέλι και η κανέλα (μεμονωμένα και μαζί), περιέχουν κάποιες ευεργετικές ιδιότητες. Οι ισχυρισμοί όμως ότι αποτελούν θεραπεία για σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος είναι ανυπόστατοι και δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, ενώ η προέλευσή τους είναι ένα σατιρικό δημοσίευμα. Να συμβουλεύεστε το γιατρό σας για θέματα υγείας και όχι δημοσιεύματα που διακινούνται μέσω ιστοσελίδων και κοινωνικών δικτύων.