ΔΕΝ ισχύει πως το σιταρόχορτο καταστρέφει καρκινικούς όγκους και είναι 23 φορές πιο θρεπτικό από τα συνήθη λαχανικά

You are currently viewing ΔΕΝ ισχύει πως το σιταρόχορτο καταστρέφει καρκινικούς όγκους και είναι 23 φορές πιο θρεπτικό από τα συνήθη λαχανικά

Είναι αλήθεια πως το σιταρόχορτο καταστρέφει τους καρκινικούς όγκους και είναι 23 φορές πιο θρεπτικό από τα κοινά λαχανικά;

Στο healthynews.gr και voicenews.gr διαβάζουμε:

 

 

Τι ισχύει

Το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι ο χυμός του σιταρόχορτου και άλλων βλασταριών μειώνει τις αφύσικες κυτταρικές μεταλλάξεις και καταστρέφει τους καρκινικούς όγκους. Το σιταρόχορτο κυκλοφορεί συνήθως στο εμπόριο σε μορφή χυμού ή σκόνης και είναι ο νεαρός βλαστός που παράγεται από το σπόρο του σιταριού πριν σχηματιστεί σε σιτάρι. Τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει ιδιαίτερα μεγάλη φήμη για τις υποτιθέμενες πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρει στον οργανισμό λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας.

Όσον αφορά το καρκίνο

Η θεραπευτική ιδιότητα του σιταρόχορτου ενάντια στο καρκίνο, ΟΥΔΕΠΟΤΕ έχει αποδειχτεί. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία, .(Πηγες: nccih.nih.govwww.mskcc.org)

Σύμφωνα με το webmd.com, το σιταρόχορτο δεν θεραπεύει το καρκίνο. Ο ισχυρισμός των υποστηρικτών του πως η χλωροφύλλη που περιέχει, δρα ως αιμοσφαιρίνη οξυγονώνοντας το σώμα δεν ισχύει δεδομένου πως η χλωροφύλλη βρίσκεται σε όλα τα πράσινα λαχανικά που τρώμε, άρα δεν είναι απαραίτητο να καταναλώσουμε σιταρόχορτο για να τη βρούμε. To σημαντικότερο όλων όμως είναι το γεγονός πως για να μπορέσει η χλωροφύλλη να παράγει οξυγόνο, χρειάζεται ηλιακό φως, κάτι που φυσικά δεν μπορεί να φτάσει στο στομάχι μας.

 Το Scientific American παραθέτει άρθρο του Michael Shermer με τίτλο »How Anecdotal Evidence Can Undermine Scientific Results» [Μτφ: Πώς ανεκδοτικά (επιστημονικά μη αποδεκτά) στοιχεία μπορούν να υπονομεύσουν Επιστημονικά Αποτελέσματα]. Σχετικά με το σιταροχορτο αναφέρει: »Το γεγονός πως τα φυτοφάγα ζώα παθαίνουν καρκίνο, παρά τη τεράστια κατανάλωση χλωροφύλλης, φαίνεται να αγνοείται από την Wigmore (ολιστική ιατρό που πρότεινε χυμό σιταρόχορτου για διάφορες θεραπείες) . Στη πραγματικότητα, η χλωροφύλλη δε μπορεί να αποτοξινώσει το σώμα, διότι δεν απορροφάται.

78

Στο psychologytoday.com, διαβάζουμε άρθρο με τίτλο ‘‘Elvis is Alive, and Wheatgrass Juice Cures Cancer!» μτφ: »Ο Έλβις ζει, και ο χυμός σιταρόχορτου θεραπεύει το καρκίνο!» Ο συντάκτης του άρθρου Peter Edelstein, M.D που τυγχάνει να είναι αναγνωρισμένος χειρούργος (απόφοιτος του Στάνφορντ), μας συμβουλεύει να αποφεύγουμε τις ιατρικές συμβουλές που διάφοροι προσφέρουν απλόχερα στο ίντερνετ, διότι μπορεί να έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία μας. Για να τονίσει το επιχείρημά του, χρησιμοποιεί το παράδειγμα του Έλβις και του σιταρόχορτου.

Αλκαλοποιεί τον οργανισμό;

Το ανθρώπινο σώμα έχει την ιδιότητα να ρυθμίζει τα επίπεδα οξύτητας από μόνο του και το κάνει πολύ αποτελεσματικά. Εάν για κάποιο λόγο η ισορροπία αυτή διαταραχθεί, θα πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια της και όχι να σπεύσουμε να καταναλώσουμε “αλκαλικές” τροφες. Ενδέχεται σε κάποιες περιπτώσεις, η “αλκαλοποίηση”   όχι μόνο δεν έχει θεραπευτική αξία, άλλα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Για παράδειγμα, όταν κάποιος έχει κάποιο πρόβλημα στα νεφρά, μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση των προαναφερθέντων στοιχείων με δυσμενείς παρενέργειες.Το ανθρώπινο αίμα είναι από τη φύση του ελαφρώς αλκαλικό. Αυτό ρυθμίζεται από τα νεφρά και παραμένει πάντα εντός συγκεκριμένων ορίων. Εάν θελήσουμε να το αλλάξουμε με τροφή ή νερό, τα επιπλέον οξέα ή αλκαλοειδή, απλά αποβάλλονται με τα ούρα. Η μεταβολή λοιπόν του PH θα φανεί μόνο στα ούρα και δεν θα έχει οποιαδήποτε άλλη επίδραση στο υπόλοιπο σώμα. Το PH του ανθρώπινου σώματος, ρυθμίζεται από μηχανισμούς που πετυχαίνουν τη λεγόμενη οξεοβασική ισορροπία (ή ομοιόσταση) και δε μπορεί να επηρεαστεί από αλκαλικές τροφές.

7 κιλά σιταρόχορτο = 160 κιλά λαχανικά;

Ο υποστηρικτής του σιταρόχορτου Charles Schnabel ισχυρίστηκε στη δεκαετία του 1940 ότι δεκαπέντε λίβρες (7 περίπου κιλά) σιταρόχορτου, ισοδυναμούν σε συνολική θρεπτική αξία με 350 λίβρες (περίπου 160 κιλά) συνηθισμένων λαχανικών “, δηλαδή μια αναλογία 1:23. Σήμερα είναι γνωστό πως η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά του χυμού σιταριού είναι σχεδόν ισοδύναμη με εκείνη των σκούρων φυλλωδών λαχανικών.

 

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως ο χυμός του σιταρόχορτου μειώνει τις αφύσικες κυτταρικές μεταλλάξεις και καταστρέφει τους καρκινικούς όγκους καταρρίπτεται. Οι ισχυρισμοί πως το σιταρόχορτο αλκαλοποιεί τον οργανισμό και είναι 23 φορές πιο θρεπτικό από άλλα λαχανικά, είναι επίσης ανεδαφικός.

Πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας για θέματα υγείας και όχι άρθρα που διαβάσατε στο ίντερνετ.

Πηγές

http://ellinikahoaxes.gr/2016/08/28/wheatgrass-juice/

https://www.ncahf.org/articles/s-z/wheatgrass.html

cancer.org

http://scienceblogs.com/insolence/2016/05/06/wheatgrass-quack-brian-clement-returns-to-the-six-nations-scene-of-his-crime/