Χτυπήθηκε Ισραηλινό F-35 Adir από ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα στη Συρία;

Μια ετεροχρονισμένη αναφορά για ζημιές που υπέστη ένα ισραηλινό F-35I Adir από πρόσκρουση με πουλί, ήταν αρκετή για να φουντώσει θεωρίες συνομωσίας και φήμες για «πλήγμα» που δέχθηκε το μαχητικό από πυραύλους S-200 κατά την διάρκεια πρόσφατης αεροπορικής επιδρομής των Ισραηλινών εναντίον συριακής αντιαεροπορικής πυροβολαρχίας ανατολικά της Δαμασκού.

 

Στο pentapostagma.gr, διαβάζουμε:

Η συνέχεια εδώ.

Τι έχει συμβεί;

Στην Πτήση & Διάστημα, διαβάζουμε πως σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι Σύριοι εκτόξευσαν έναν πύραυλο S-200 ο οποίος, όπως υποστήριξε σε ανακοίνωσή του το συριακό υπουργείο Άμυνας, «έπληξε άμεσα ένα από τα ισραηλινά αεροσκάφη αναγκάζοντάς το να υποχωρήσει». Η ανακοίνωση αυτή έρχεται να αντικρούσει τους ισχυρισμούς της ισραηλινής πλευράς ότι δεν υπήρξε πλήγμα.

Ωστόσο, λίγες ώρες μετά το περιστατικό, ισραηλινά μέσα ανέφεραν ότι ένα F-35I καθηλώθηκε για επισκευές μετά από πρόσκρουση με πτηνό κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης. Αυτό υποτίθεται πως έγινε «δύο εβδομάδες νωρίτερα» αλλά έγινε γνωστό στις 16 Οκτωβρίου. Η χρονική στιγμή που ανακοινώθηκε, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες ότι ένα υπερσύγχρονο μαχητικό 5ης γενεάς καθηλώθηκε εξαιτίας bird strike, παρόλο που το F-35I είχε περάσει επιτυχώς όλες τις σχετικές δοκιμές πιστοποίησης, έφθανε για να οργιάσουν οι φήμες.

Το κλίμα φημολογίας φούντωσε ακόμη περισσότερο η απουσία οποιασδήποτε φωτογραφίας F-35I που να φέρει σημάδια από την φερόμενη πρόσκρουση με πουλί. Αρκούν όμως αυτά για να δώσουν αξιόπιστη βάση σε όσα ειπώθηκαν και γράφτηκαν;

Οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανες, υποστηρίζουν οι πολέμιοι της θεωρίας. Ο στόλος των ισραηλινών F-35 δεν έχει πιστοποιηθεί ακόμη πλήρως για επιχειρήσεις και το να σταλεί ένα πανάκριβο αεροσκάφος σε μια τέτοια αποστολή φαντάζει… περίεργη επιλογή, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν αεροσκάφη έχουν αναλάβει βεβιασμένα αποστολές λόγω πιεστικών επιχειρησιακών αναγκών.

Επίσης, το ότι έχει δυνατότητες συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών δεν κάνει το F-35 τακτικό αναγνωριστικό. Αλλά ακόμη κι αν μαχητικό του τύπου είχε στοχοποιηθεί πάνω από τον Λίβανο, οι πιθανότητες πλήγματος από SA-5 είναι περιορισμένες. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το φερόμενο ως περιστατικό bird strike υποτίθεται πως είχε λάβει χώρα περίπου δύο εβδομάδες πριν, με τα αεροσκάφη καθηλωμένα εν αναμονή κλιμακίου ειδικών της Lockheed για την παροχή συμβουλών προς αποκατάσταση τέτοιων ζημιών.

Το φλέγον ερώτημα όμως παραμένει: είναι δυνατόν συριακοί SAM να χτυπήσουν ένα μαχητικό stealth; Δεν είναι κρυφό ότι Ρώσοι και Σύριοι συνεργάζονται στον τομέα της αεράμυνας και ενδεχομένως οι Σύριοι να είχαν πληροφορίες από τα πιο εξελιγμένα ρωσικά συστήματα που έχουν αναπτυχθεί στην Συρία. Επιπροσθέτως, το F-35 έχει σχεδιαστεί να είναι «αόρατο» σε ραντάρ που λειτουργούν σε υψηλότερες μπάντες συχνοτήτων, όπως τα ραντάρ ελέγχου πυρός που εκπέμπουν στην δέσμη-Χ, δίχως να αποκλείεται το –έστω και μακρινό– ενδεχόμενο εντοπισμού του από συστήματα και τακτικές που χρησιμοποιούν χαμηλότερες συχνότητες.

Ακόμη όμως και να εντοπισθεί, η ιχνηλάτηση και ο εγκλωβισμός του είναι εντελώς διαφορετική υπόθεση. Άλλωστε το F-35 διαθέτει ένα προηγμένο «πακέτο» ηλεκτρονικού πολέμου για την αντιμετώπιση τέτοιων απειλών. Συνεπώς, ο μόνος που μπορεί να γνωρίζει τί συνέβη στ’ αλήθεια πάνω από τον Λίβανο είναι ο… πιλότος του F-35I. Άν ήταν όντως F-35.

Συμπέρασμα

Θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά απίθανο ένα ισραηλινό F-35 να πραγματοποίησε τέτοια αποστολή και ακόμη πιο απίθανο να εγκλωβίστηκε από το ραντάρ ενός απαρχαιωμένου αντιαεροπορικού συστήματος όπως το S-200. Ακόμη όμως και αν το αεροσκάφος εντοπίστηκε με τη βοήθεια πιο σύγχρονων ραντάρ και βλήθηκε με πύραυλο που φέρει τεράστια εκρηκτική κεφαλή θραυσματοποίησης-υψηλής εκρηκτικότητας (217 κιλά), το μόνο σχεδόν βέβαιο είναι πως δεν θα επέστρεφε ποτέ στη βάση του. Η έλλειψη παράθεσης αποδείξεων από τη συριακή πλευρά, αφήνει τον ισχυρισμό τους ανεπιβεβαίωτο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *