Το 2022, ένα ζευγάρι αστέρων ίσως συγχωνευτεί παράγοντας ένα μοναδικό υπερθέαμα στον ουρανό

Μια ομάδα αστρονόμων έχει κάνει μια τολμηρή πρόβλεψη: Το 2022, συν πλην ένα χρόνο, ένα ζευγάρι αστέρων θα συγχωνευτούν και θα εκραγούν, αυξάνοντας πάρα πολύ την φωτεινότητάς τους στον ουρανό για μια σύντομη περίοδο.

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το KIC 9832227 είναι ένα διπλό εκλειπτικό μεταβλητό σύστημα αστέρων σε επαφή στον αστερισμό του Κύκνου και βρίσκεται περίπου 1800 έτη φωτός μακριά. Τα άστρα αυτά περιφέρονται γύρω από το κοινό τους βαρυτικό κέντρο και έχει βρεθεί με παρατηρήσεις ότι από το 2013 η περίοδος περιστροφής τους μειώνεται όλο και περισσότερο που σημαίνει ότι πλησιάζουν το ένα το άλλο όλο και περισσότερο.

Τα αστέρια είναι τόσο κοντά που μοιράζονται μια κοινή φωτόσφαιρα και αναμένεται ότι η περίοδος θα συνεχίσει να μειώνεται με έναν συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό και θα τελειώσει στη συγχώνευση των δύο πυρήνων. Αυτό θα απελευθερώσει μια πολύ μεγάλη ποσότητα ενέργειας, και το σύστημα σύμφωνα με τις προβλέψεις μιας ομάδας αστρονόμων θα οδηγήσει σε συγχώνευση το 2022, παράγοντας ένα φωτεινό κόκκινο καινοφανή φτάνοντας το μέγεθος περίπου 2 ο οποίος προβλέπεται να παραμείνει ορατός με γυμνό μάτι έως και 6 μήνες.

Ωστόσο άλλοι αστρονόμοι αμφισβήτησαν την αξιοπιστία της πρόβλεψης για το KIC 9832227, επειδή βασίζονται σε ένα μοντέλο που μπορεί να μην είναι αρκετά ακριβές για να προβλέψει τον χρόνο της έκρηξης με ακρίβεια. Ο φυσικός μηχανισμός ή οι μηχανισμοί που οδηγούν σε τέτοιες αστρικές συγχωνεύσεις δεν είναι ακόμα κατανοητοί και είναι ο κύριος στόχος αυτών που ερευνούν το KIC9832227. Οι μηχανισμοί που οδηγούν σε αυτές τις συγκρούσεις περιλαμβάνουν βαρύτητα, βαρυτική ακτινοβολία και άλλους μηχανισμούς που δεν είναι ακόμη τόσο καλά κατανοητοί.

Οι επιστήμονες μόλις πρόσφατα κατάφεραν να παρατηρήσουν μια αστρική συγχώνευση στο αστερισμό του Σκορπιού το 2008, αν και δεν ήταν γνωστό ότι το αστέρι V1309 ήταν αποτέλεσμα μιας αστρικής συγχώνευσης εκείνης της εποχής.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο φωτεινό κόκκινο καινοφανές αστέρι ήταν το αντικείμενο M85 OT2006-1, στον γαλαξία M 85. Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από μια ομάδα αστρονόμων που επιβεβαίωσε τη διαφορά της από γνωστές εκρήξεις όπως οι τυπικές καινοφανείς και ανακοίνωσε τους φωτεινούς κόκκινους καινοφανείς ως νέα κατηγορία αστρικής έκρηξης σε ένα δελτίο τύπου στις 23 Μαΐου 2007 και με δημοσίευση στο περιοδικό Nature.

Έκτοτε ακολούθησαν και άλλες παρατηρήσεις σε άλλους γαλαξίες και μέχρι τώρα έχουν παρατηρηθεί περίπου 30 τέτοιες εκρήξεις.

Η φωτεινότητα της έκρηξης που συμβαίνει στη περίπτωση της φωτεινής κόκκινης καινοφανούς είναι μεταξύ της υπερκαινοφανούς που είναι φωτεινότερη και της κλασικής καινοφανούς που είναι αμυδρότερη. Το ορατό φως διαρκεί για εβδομάδες ή μήνες, και έχει εντυπωσιακά κόκκινο χρώμα που γίνεται όλο και πιο έντονο και πιο κόκκινο με την πάροδο του χρόνου περνώντας από το ορατό φως που σταδιακά θα σβήνει στο υπέρυθρο φως που θα μεγαλώνει διαρκώντας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Είναι επίσης μια ευκαιρία και για ερασιτέχνες αστρονόμους να μελετήσουν το φαινόμενο μετρώντας τον τρόπο με τον οποίο μεταβάλλεται η φωτεινότητα και υπολογίζοντας κάθε φορά την περίοδο.

Πηγή: Ελληνική Αστρονομική Ένωση (ΕΑΕ)

https://www.facebook.com/groups/astronomia.org/permalink/1479916372102113/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *