ΔΕΝ υπάρχει λάδι που καταστρέφει το 90% καρκινικών κυττάρων σε μόλις 2 μέρες

You are currently viewing ΔΕΝ υπάρχει λάδι που καταστρέφει το 90% καρκινικών κυττάρων σε μόλις 2 μέρες

Πρόκειται για έναν ακόμη ανυπόστατο και επικίνδυνο ισχυρισμό που υποστηρίζει πως το λάδι καρύδας, είναι σε θέση να καταστρέψει το 90% των κυττάρων του καρκίνου του παχέος εντέρου, μέσα σε μόλις δύο ημέρες.

Στο makeleio.gr, διαβάζουμε:

Ποια είναι η αλήθεια;

Η μελέτη πάνω στην οποία βασίζεται ο ισχυρισμός, είναι η κάτωθι:

https://www.researchgate.net/publication/259394526_Induction_of_Apoptosis_by_the_Medium-

Αρχικά, η μελέτη εξέτασε τις ιδιότητες του λαυρινικού οξέως, που αποτελεί περίπου το 50% του λαδιού καρύδας. Δε χρησιμοποίησαν δηλαδή λάδι καρύδας, αλλά μόνο το οξύ. Ουδείς γνωρίζει εάν το λάδι αυτό κάθε αυτό, θα είχε τις ίδιες ιδιότητες, ή αν τα υπόλοιπα συστατικά του, επενεργούν θετικά ή αρνητικά στη δράση του πάνω σε καρκινικά κύτταρα. Σε καμία περίπτωση η μελέτη δεν επιχείρησε να αποδείξει πως το λάδι καρύδας θεραπεύει το καρκίνο.

Οι σχετικές ήταν in vitro, δηλαδή σε καρκινικά κύτταρα σε δοκιμαστικά τρυβλία και όχι in vivo, δηλαδή σε πειραματόζωα ή ανθρώπους. Η διαφορά μεταξύ in vitro και in vivo δοκιμών είναι ουσιαστικά χαώδης.

Μια σχετικά «χοντροκομμένη» αναλογία, θα ήταν να βάλουμε καρκινικά κύτταρα σε εργαστηριακές συνθήκες και να τα ποτίσουμε με χλωρίνη. Το βέβαιο είναι πως όλα θα σκοτωθούν, αλλά αν επιχειρήσουμε το ίδιο σε ασθενή, θα τον σκοτώσουμε και αυτόν.

Ακόμη όμως και αν το λαυρινικό οξύ είναι σε θέση να σκοτώσει το 90% των καρκινικών κυττάρων σε ασθενείς, μας μένει ένα 10% που προφανώς είναι ανθεκτικό στη συγκεκριμένη “θεραπεία” και θα απαιτηθεί η χρήση άλλων φαρμάκων για την εξάλειψή του.

Πέρα λοιπόν από την in vitro μελέτη που παρουσιάσαμε πιο πάνω, δεν υπάρχει καμία άλλη που να έχει δείξει, έστω και αμυδρά, πως το λάδι καρύδας θεραπεύει το καρκίνο σε ασθενείς.

Περισσότερες πληροφορίες για τους μύθους γύρω από το λάδι καρύδας, στα παρακάτω λινκ:

http://www.abc.net.au/science/articles/2014/12/02/4140586.htm

http://www.snopes.com/medical/homecure/oilpulling.asp

https://sciencebasedmedicine.org/coconut-oil/

https://realfarmacy.com/coconut-oil-colon-cancer-hype-misinformation/

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/feb/15/truth-about-miracle-foods-chia-seeds-coconut-oil

Από τα ανωτέρω συμπεραίνουμε πως το λάδι καρύδας, δεν εξαλείφει το 90% του καρκίνου σε 2 ημέρες. Για την ακρίβεια, η αναφερόμενη από κάποιους «εναλλακτικούς ιατρούς» αντικαρκινική του δράση, δεν έχει αποδειχθεί ποτέ. Σε κάθε περίπτωση να συμβουλεύεστε το γιατρό σας και όχι ανυπόστατα και επικίνδυνα δημοσιεύματα που κάποιοι κυκλοφορούν ανεύθυνα στο διαδίκτυο.