Είναι επίσημο: οι αντιεμβολιαστές μας αρρωσταίνουν

You are currently viewing Είναι επίσημο: οι αντιεμβολιαστές μας αρρωσταίνουν

Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι ο μη εμβολιασμός των παιδιών είναι μια πρακτική επιβλαβής για τη δημόσια υγεία. Και σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη, ένας αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων ιλαράς συνδέεται με τους ανθρώπους που αφήνουν τον εαυτό τους ή τα παιδιά τους μη εμβολιασμένα ενάντια στη συγκεκριμένη ιογενή λοίμωξη.

Μια ομάδα ερευνητών μελέτησε 1.789 κρούσματα ιλαράς στις ΗΠΑ μεταξύ 2001 και 2015 και διαπίστωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται, με το 70% των ασθενών να είναι ανεμβολίαστοι, ενώ για το 17,75% των περιπτώσεων, η εμβολιαστική κατάσταση ήταν άγνωστη.

Τα 1.789 κρούσματα ιλαράς σε κατοίκους των ΗΠΑ που εξετάστηκαν από την ομάδα του CDC ήταν όλες οι τεκμηριωμένες περιπτώσεις για τη χρονική περίοδο 2001-2015. Η συχνότητα εμφάνισης ιλαράς είναι σχετικά χαμηλή στις ΗΠΑ σε σύγκριση με το παγκόσμιο ποσοστό των 40 περιπτώσεων ανά εκατομμύριο ανθρώπων ετησίως.

Εντούτοις, με την πάροδο του χρόνου, αυξήθηκε στις ΗΠΑ από 0,28 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο ανθρώπων το 2001 φτάνοντας σε 0,56 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο το 2015.

Από 2.012 περιπτώσεις συνολικά – συμπεριλαμβανομένων αυτών που αναφέρθηκαν από επισκέπτες στις ΗΠΑ – μόνο 535 ήρθαν από το εξωτερικό. Αυτό αφήνει 1.477 περιπτώσεις ιλαράς που εξαπλώθηκαν εντός της χώρας.

Η ασθένεια είναι σοβαρή και το πιο ευάλωτο τμήμα του πληθυσμού είναι τα μη εμβολιασμένα βρέφη και τα μικρά παιδιά, τα οποία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μοιραίων επιπλοκών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επίπτωση της ιλαράς μειώνεται με την ηλικία, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της προστασίας των μικρών παιδιών.

Τα στοιχεία της έρευνας υποδηλώνουν ότι η αποτυχία εμβολιασμού και όχι η αποτυχία των επιδόσεων του εμβολίου μπορεί να αποτελέσει τη βασική κινητήρια δύναμη της μετάδοσης της ιλαράς και η μόνη λύση για τον περιορισμό του φαινομένου, είναι η ανάγκης υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως μια ανάλογη μελέτη του 2016, κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα. Συγκεκριμένα, από τα 1.416 κρούσματα ιλαράς που αναφέρθηκαν από το 2000, το 57% ήταν ανεμβολίαστοι. Ακόμα χειρότερα, το 70 τοις εκατό από αυτούς που δεν εμβολιάστηκαν, το έκαναν χωρίς να υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος.