Επιχειρησιακό το κινέζικο stealth;

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κινεζικού στρατού, το πρώτο stealth μαχητικό της Κίνας, το Chengdu J-20, εισήλθε επισήμως στην υπηρεσία (αρχική επιχειρησιακή ικανότητα ) της Πολεμικής Αεροπορίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Το J-20, αποκαλύφθηκε στο κοινό το 2011 και είναι μόλις το τρίτο μαχητικό χαμηλής παρατηρησιμότητας που εισέρχεται σε υπηρεσία, έπειτα από το F-22 (2005) και το F-35 (2017).

O εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Άμυνας, συνταγματάρχης Wu Qian, έκανε την ανακοίνωση στις 28 Σεπτεμβρίου στο Πεκίνο. Το αεροσκάφος ήταν γνωστό ως J-20 κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, αλλά το επιχειρησιακό αεροσκάφος ονομάζεται J-20A. Αυτό αντικατοπτρίζει το δόγμα της ανάπτυξης του F-22 Raptor, το οποίος χαρακτηρίστηκε ως F-22A Raptor όταν τέθηκε σε λειτουργία με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ το 2005.

Η ανάπτυξη του J-20A ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να εντάξει σε υπηρεσία ένα δικινητήριο stealth μαχητικό. Οι πρώτες διαρροές φωτογραφιών του αεροσκάφους εμφανίστηκαν τον Δεκέμβριο του 2010, και το αεροσκάφος εμφανίστηκε σε βίντεο στις αρχές Ιανουαρίου 2011 στο αεροδρόμιο Huangtianba. Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών ανέμενε ότι το J-20A θα έμπαινε σε υπηρεσία το 2018.

Το J-20 είχε μια πολύ δημόσια περίοδο ανάπτυξης, με τουλάχιστον επτά πρωτότυπα που εμφανίστηκαν τα τελευταία έξι χρόνια, συχνά με μικρές αλλά σημαντικές βελτιώσεις. Το σχήμα της μύτης, ο θόλος, οι αεραγωγοί και οι θύρες των τροχών άλλαξαν και βελτιώθηκαν. Οι μηχανικοί πρόσθεσαν χρώμα που απορροφά την ακτινοβολία των ραντάρ, για περαιτέρω μείωση του ίχνους. Προστέθηκε ένας αισθητήρας υπέρυθρης αναζήτησης, ο οποίος χρησιμοποιεί υπέρυθρες κάμερες για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση εχθρικών στόχων και τελικά την εμπλοκή τους με βλήματα IR.

Μια άλλη προσθήκη ήταν μια σειρά από κάμερες τοποθετημένες στο αεροπλάνο που επιτρέπει στον πιλότο να «βλέπει» προς όλες τις κατευθύνσεις χρησιμοποιώντας μια οθόνη 4K στο πιλοτήριο. Το μοναδικό άλλο μαχητικό με αυτό το χαρακτηριστικό, είναι το F-35.

Ο επίσημος ρόλος του J-20A είναι άγνωστος, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα χρησιμοποιηθεί ως μαχητικό μεγάλων αποστάσεων.Το αεροπλάνο αποθηκεύει όλα τα όπλα του εσωτερικά για να μην «χαλάει» τα stealth χαρακτηριστικά του και τα μεταφέρει σε 3 εσωτερικές αποθήκες. Η μια αποθήκη θα φιλοξενεί έως έξι βλήματα BVR PL-12 και/ή όπλα αέρος-επιφανείας, ενώ οι άλλες δύο θα φιλοξενούν από ένα βλήμα αέρος-αέρος μικρού βεληνεκούς.

Η πιο προφανής αδυναμία σε αυτό το σημείο είναι η έλλειψη κατάλληλου κινητήρα. Η Κίνα αρχικά θέλησε να αγοράσει κινητήρες Saturn AL-41F1S για τον J-20, τον ίδιο κινητήρα του Su-35, αλλά η Ρωσία προτίμησε να πουλήσει ολόκληρα αεροσκάφη, αντί σκέτους κινητήρες. Η Κίνα αντιμετωπίζει προβλήματα με το σχεδιασμό μηχανών αεροσκαφών υψηλής απόδοσης, αλλά έχει δεσμευτεί να αναπτύξει έναν εγχώριο κινητήρα για το J-20.

Ένα μυστήριο σχετικά με την μαχητική αξία και ένταξη σε επιχειρησιακή ικανότητα του J-20, είναι το γεγονός πως οι Κινέζοι συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικά Su-35. Η Κίνα αγόρασε πρόσφατα 24 εκσυγχρονισμένα Su-35 Flanker-E από τη Ρωσία. Η Κίνα μπορεί να το κάνει για να αντιγράψει την τεχνολογία, ιδιαίτερα για τους κινητήρες, τα ραντάρ και τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Σημειώνουμε πως το Su-57 αναμενόταν να γίνει το επόμενο επιχειρησιακό μαχητικό 5ης γενιάς, αλλά τελικά η Κίνα φαίνεται να έχει ξεπεράσει την Ρωσία στον τομέα αυτό. Πρόσφατα είχε κυκλοφορήσει μελέτη για το RCS του νέου κινεζικού μαχητικού (η είδηση εδώ).

https://www.ptisidiastima.com/ioc-for-j20-in-china/

http://www.popularmechanics.com/military/aviation/a28436/chinas-stealth-fighter-is-operational/

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *