ΔΕΝ υπάρχει κόλπο για να ξεγελάσετε το αλκοτέστ (ένας επικίνδυνος μύθος)

You are currently viewing ΔΕΝ υπάρχει κόλπο για να ξεγελάσετε το αλκοτέστ (ένας επικίνδυνος μύθος)

Σύμφωνα με δημοσίευμα που ξανακυκλοφόρησε πρόσφατα, υπάρχει ένας απλούστατος τρόπος να ξεγελάσετε το αλκοτέστ αν έχετε πιει και σας σταματήσει η αστυνομία. Είναι αλήθεια, ή πρόκειται για έναν επικίνδυνο μύθο;

Στο makeleio.gr πρόσφατα και στο astrology.gr κτλ παλιότερα διαβάζουμε:

Ποια είναι η αλήθεια;

Υπάρχουν πολλά προϊόντα που πωλούνται στο εξωτερικό που υποτίθεται πως μπορούν να βοηθήσουν να ξεμεθύσει κάποιος γρήγορα, επιταχύνοντας τον μεταβολισμό του.  Ισχυρίζονται ότι συνεργάζονται με το φυσικό σύστημα αποτοξίνωσης και μεταβολίζουν με ασφάλεια το αλκοόλ μέσα σε 30 λεπτά. Αυτά που περιέχουν ενεργό άνθρακα, ισχυρίζονται ότι μειώνουν την απορρόφηση αλκοόλ στο σώμα σας, προστατεύοντας παράλληλα το στομάχι και το συκώτι. Ο ενεργός άνθρακας, όπως και το φαγητό, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του ρυθμού απορρόφησης αλκοόλ εάν ληφθούν ταυτόχρονα. Ωστόσο, δεν υπάρχει ένα χάπι που να αντισταθμίζει τις επιπτώσεις του οινοπνεύματος εάν το έχετε ήδη καταναλώσει.

Όσο άνθρακα και αν καταναλώσετε, δεν πρόκειται να ξεγελάσετε το αλκοτέστ για τον απλούστατο λόγο πως μετρά τα επίπεδα αλκοόλ από τον αέρα που εκπνέετε από του πνεύμονες και όχι τα αέρια του στομάχου. Ένας πιο διαδεδομένος μύθος, υποστηρίζει πως ένα μικρό σακουλάκι άνθρακα στο στόμα την ώρα του αλκοτέστ, μπορεί να μειώσει την τελική ένδειξη. Οι σύγχρονες συσκευές αλκοτέστ όμως, δεν βασίζονται μόνο στη χημική ανάλυση, αλλά χρησιμοποιούν και υπέρυθρη φασματοσκοπία.

Τα μόρια συνεχώς δονούνται και οι δονήσεις αυτές αλλάζουν όταν τα μόρια απορροφούν υπέρυθρο φως (IR). Οι μεταβολές των δονήσεων περιλαμβάνουν την κάμψη και το τέντωμα διαφόρων δεσμών. Κάθε τύπος δεσμού εντός ενός μορίου απορροφά IR σε διαφορετικά μήκη κύματος. Έτσι, για να προσδιοριστεί η αιθανόλη σε ένα δείγμα, πρέπει να εξεταστούν τα μήκη κύματος των δεσμών σε αιθανόλη (C-O, O-H, C-H, C-C) και να μετρηθεί η  απορρόφηση του φωτός IR. Τα μήκη κύματος που απορροφούνται, βοηθούν στην ταυτοποίηση της ουσίας ως αιθανόλη και η ποσότητα της απορρόφησης IR δείχνει πόση ποσότητα αιθανόλης υπάρχει.

Εάν λοιπόν νομίζεται πως μπορείτε να νικήσετε αυτή τη τεχνολογία, μασώντας ή καταπίνοντας κάρβουνο, είστε γελασμένοι. Το ίδιο ισχύει εάν καταναλώσετε σκόρδο ή οποιαδήποτε άλλη τροφή.

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως τα μηχανήματα αλκοτέστ, δεν “ξεγελιούνται” με τον άνθρακα. Τα δημοσιεύματα που διακινούν αυτό το μύθο είναι το λιγότερο ανεύθυνα και επικίνδυνα, διότι προτρέπουν στη χρήση μιας ούτως ή άλλως αναποτελεσματικής μεθόδου, και μπορεί να οδηγήσει κάποιους στο συμπέρασμα πως μπορούν να πιουν όσο θέλουν και μετά να οδηγήσουν.

Αν θέλετε να πιείτε, πάρτε ταξί, διότι ο άνθρακας το πολύ-πολύ να σας λερώσει τα ρούχα…

Πηγές

http://electronics.howstuffworks.com/gadgets/automotive/breathalyzer4.htm

https://www.supercall.com/culture/how-to-cover-up-alcohol-breath

http://www.huffingtonpost.com/glenn-d-braunstein-md/can-you-beat-the-breathal_b_404992.html

https://www.lifesafer.com/blog/fool-an-ignition-interlock-with-activated-charcoal-no-way/