Οι ΗΠΑ στρέφονται προς τη κατασκευή μίνι πυρηνικών όπλων;

Η κυβέρνηση Trump σκέφτεται να προτείνει τη κατασκευή και ένταξη σε υπηρεσία μικρότερων τακτικών πυρηνικών όπλων που θα προκαλούσαν λιγότερες ζημίες από τις παραδοσιακές θερμοπυρηνικές βόμβες – μια κίνηση που θα έδινε περισσότερες επιλογές σε στρατιωτικούς διοικητές, αλλά θα έκανε πιθανότερη τη χρήση ατομικών όπλων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Μια επιτροπή που δημιούργησε ο πρόεδρος Donald Trump για την αξιολόγηση του πυρηνικού οπλοστασίου εξετάζει διάφορες επιλογές, μεταξύ των οποίων, την προσθήκη μιας πιο σύγχρονης βόμβας χαμηλής ισχύος, για την περαιτέρω αποτροπή της Ρωσίας, της Βόρειας Κορέας ή άλλων πιθανών πυρηνικών αντιπάλων.

Πρόκειται για μια αλλαγή πολιτικής σε σχέση με τη κυβέρνηση Ομπάμα που πρέσβευε περιορισμό εξάρτησης από πυρηνικά όπλα και απαγόρευση ανάπτυξης νέων.

Η ιδέα της εισαγωγής στο οπλοστάσιο μιας κεφαλής μικρότερης κλίμακας για την εξυπηρέτηση ενός πιο περιορισμένου πολέμου από ό, τι έναν πλήρης κλίμακας πυρηνικός Αρμαγεδδώνας δεν είναι κάτι καινούργιο. Η αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να διατηρεί ορισμένα όπλα από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου που ταιριάζουν στην κατηγορία, συμπεριλαμβανομένων πολλών που μπορούν να ρυθμιστούν για να προκαλέσουν μικρότερη έκρηξη.

Η ιδέα για την προσθήκη μιας πιο σύγχρονης έκδοσης είναι πιθανό να προκαλέσει έντονη συζήτηση στο Κογκρέσο, το οποίο τελικά θα πρέπει να την χρηματοδοτήσει, και θέτει ερωτήματα σχετικά με το αν θα απαιτηθεί επανάληψη πυρηνικών δοκιμών μετά από ένα 25ετές μορατόριουμ. Η Γερουσία αναμένεται να συζητήσει το ζήτημα των νέων πυρηνικών επιλογών την επόμενη εβδομάδα, όταν θα υιοθετήσει τον νόμο για την Εθνική Άμυνα.

Τα λεγόμενα μίνι-πυρηνικά ήταν ένα σημαντικό στοιχείο του αμερικανικού οπλοστασίου κατά τις πρώτες δεκαετίες του Ψυχρού Πολέμου, όταν οι συμβατικές στρατιωτικές δυνατότητες της Σοβιετικής Ένωσης ξεπερνούσαν αυτές των ΗΠΑ.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, το Πεντάγωνο παρέταξε τον πύραυλο Honest John που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη ως μέσο αποτροπής μαζικής ρωσικής εισβολής. Το Πεντάγωνο εισήγαγε αργότερα το λεγόμενο Davy Crockett, ένα μπαζούκα με πυρηνικό πυρομαχικό ισχύος από 10 έως 20 τόνους ΤΝΤ.

Το θέμα της ανάπτυξης μικρότερων πυρηνικών όπλων έχει προκαλέσει διαμάχη στις ΗΠΑ με τους κύριους επικριτές να εκφράζουν την ανησυχία πως η ύπαρξη μίνι-πυρηνικών στο οπλοστάσιο θα κάνει πιο πιθανή τη χρήση τους στο πεδίο της μάχης σε σχέση με τα πλήρης ισχύος θερμοπυρηνικά όπλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *